Diabetul este o afectiune metabolica serioasa care poate avea numeroase complicatii asupra sanatatii generale, inclusiv asupra vederii. Daca nivelul glicemiei nu este mentinut sub control, poate duce la diverse probleme oculare, unele dintre ele putand provoca pierderea permanenta a vederii.
Trebuie sa stii ca diabetul apare atunci cand corpul nu reuseste sa proceseze in mod corespunzator alimentele ca energie. Cand ai diabet, corpul tau fie nu raspunde, fie nu produce insulina, care este un hormon care furnizeaza glucoza (zahar din sange) celulelor din organism. A avea prea multa glucoza in fluxul sanguin, in afara celulelor carora ii apartine, poate duce la deteriorarea vaselor de sange si a nervilor care circula prin corpul tau, inclusiv la nivelul ochilor.
Iata care este de fapt legatura dintre diabet si sanatatea oculara, precum si modalitatile prin care putem preveni aceste complicatii.
1. Cum afecteaza diabetul ochii?
Diabetul afecteaza vederea prin deteriorarea vaselor de sange din ochi, in special in zona retinei. Aceasta poate duce la mai multe afectiuni, inclusiv:
a) Retinopatia diabetica
Retinopatia diabetica este una dintre cele mai frecvente si grave complicatii ale diabetului asupra ochilor. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot slabi si deteriora vasele de sange ale retinei, provocand sangerari, acumulare de lichid si, in cazuri severe, dezlipire de retina. Aceasta poate duce la pierderea progresiva a vederii daca nu este tratata la timp.
!!! Tratamentul poate incepe inainte ca vederea sa fie afectata. Optiunile includ:
- Terapia cu laser (fotocoagulare cu laser)
- Medicamente numite inhibitori VEGF sau corticosteroizi
- Vitrectomie (procedura chirurgicala)
- Reatasarea retinei (daca retina este detasata
b) Edemul macular diabetic
Aceasta afectiune apare atunci cand fluidele se acumuleaza in macula, partea retinei responsabila pentru vederea centrala clara. Edemul macular poate cauza vedere incetosata si dificultati in citire sau recunoasterea fetelor.
c) Cataracta
Persoanele cu diabet au un risc crescut de a dezvolta cataracta la o varsta mai tanara comparativ cu cei fara aceasta boala. Un motiv este ca glicemia crescuta poate cauza acumularea de depuneri in lentile si le poate tulbura. Astfel, cataracta determina opacifierea cristalinului, ceea ce duce la vedere incetosata si sensibilitate crescuta la lumina.
Potrivit cdc.gov, chirurgia este singura modalitate de a trata cataracta. Dar, de obicei, nu trebuie sa faci imediat o interventie chirurgicala decat daca pierderea vederii impiedica activitatile zilnice. Folosirea de lumini mai puternice in casa si ochelari de soare afara te pot ajuta o vreme. Majoritatea oamenilor au o vedere mai buna dupa operatie.
d) Glaucomul
Diabetul creste riscul de glaucom, o afectiune caracterizata prin presiune oculara crescuta care poate deteriora nervul optic.
Daca nu este tratat, glaucomul poate duce la pierderea ireversibila a vederii.
*Persoanele cu diabet zaharat au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta glaucom cu unghi deschis, cel mai frecvent tip.
De asemenea, diabetul poate provoca, de asemenea, glaucom neovascular. Acest lucru se intampla uneori cu retinopatia diabetica, cand pe iris (partea colorata a ochiului) cresc vase de sange noi si anormale. Noile vase pot bloca fluxul de lichid din ochi, ceea ce creste presiunea oculara
*Nu exista o modalitate de a preveni glaucomul, dar tratamentul poate ajuta la impiedicarea agravarii acestuia. De aceea este foarte important sa detectezi glaucomul devreme. Optiunile de tratament includ medicamente, tratament cu laser si interventii chirurgicale.
2. Simptomele care indica probleme de vedere cauzate de diabet
Unele simptome care ar trebui sa ridice semne de alarma includ:
- Vedere incetosata
- Pete negre sau puncte plutitoare in campul vizual
- Pierdere brusca a vederii
- Dificultati in perceperea culorilor
- Sensibilitate crescuta la lumina
*Daca apar aceste simptome, este esential sa consultati un oftalmolog pentru un control detaliat.
3. Cum prevenim complicatiile oculare cauzate de diabet?
Pentru a reduce riscul complicatiilor oculare, este esential sa:
- Mentineti nivelul glicemiei sub control prin dieta si tratament adecvat
- Controlati tensiunea arteriala si nivelul colesterolului
- Mergeti la controale oftalmologice regulate
- Evita fumatul. Renuntarea reduce riscul de aparitie a bolilor oculare legate de diabet si iti imbunatateste sanatatea in multe alte moduri.
- Fii activ. Activitatea fizica iti protejeaza ochii si te ajuta sa gestionezi diabetul.
- Consumati o dieta bogata in antioxidanti, vitamine si minerale benefice pentru sanatatea ochilor
!!! Retinopatia diabetica, edemul macular, cataracta si glaucomul sunt doar cateva dintre afectiunile care pot duce la pierderea vederii. Asadar, prin mentinerea glicemiei sub control, adoptarea unui stil de viata sanatos si efectuarea controalelor oftalmologice regulate, aceste complicatii pot fi prevenite sau gestionate eficient.
Vezi si: Studiu surprinzator: Alegerea corecta a orei mesei poate imbunatati viata diabeticilor
Vezi si: Sucul din cicoare, morcov, patrunjel si telina. Remediu pentru o vedere mai buna
Vezi si: Studiu: O dieta sanatoasa poate reduce riscul de diabet, indiferent de mostenirea genetica
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: