Stejarul este un arbore cu ramuri puternice, noduroase, coroana larga si bogata. Scoarta stejarului este de culoare brun-negricioasa, aspra, adanc brazdata, adapostind adesea o micro-fauna activa. Acesta infloreste in luna mai, iar fructul este ghinda.
Stejarul este folosit de multa vreme in scop medicinal pentru proprietatile sale astringente, datorita continutului ridicat in tanin. Scoarta (Cortex Quercus) se intrebuinteaza sub forma de fiertura (2 lingurite la 200 ml apa), in combaterea diareei, avand proprietati antitoxice si antiseptice asupra florei microbiene care a produs deranjamentul stomacal.
Scoarta de stejar se recolteaza primavara sau toamna, de pe ramuri tinere de 2-3 ani. Se fac taieturi circulare, se lasa la uscat. Preparatele din coaja de stejar au proprietati astringente, antiinflamatorii si antiseptice datorita continutului bogat de acizi, rasini si pectina.
Ghindele, fructele stejarului, sunt considerate adevarate elixire de sanatate, datorita continutului lor bogat in proteine, glucide, taninuri, uleiuri grase si amidon. De asemenea, acestea contin si quercitina, o substanta activa cu efect antiinflamator, suprimand inmultirea celulelor tumorale si mai joaca si un rol important in controlarea diabetului.
Din ghinda prajita si macinata se prepara o cafea, care ajuta la normalizarea scaunului in diaree.
Stejarul – Remedii cu scoarta de stejar si ghinde:
-Ghindele sunt recomandata in anemii/rahitism. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de ghinde prajite si macinate la o ceasca cu apa. Se fierb timp de 2 minute, apoi se strecoara si se bea cate 2-3 cesti pe zi.
-Scoarta de stejar este eficienta in gastrita hiperacida, ulcer, diaree, enterite si hemoroizi. Se prepara un decoct din 2 lingurite de scoarta maruntita la o cana (200 ml) cu apa rece. Se fierbe timp de 20-30 minute. Se administreaza cate 2 cani pe zi, intre mese, de preferat neindulcit.
-Scoarta de stejar este utila pentru tratarea hemoroizilor, degeraturilor, transpiratiei excesive (maini si picioare): decoct din 20-30 g scoarta maruntita la 1 l de apa. Puternic astringent. Se fac bai locale.
-Extern, baile de stejar aduc vindecarea in diferite boli de piele, ulceratii, degeraturi, hemoroizi si in transpiratia excesiva a picioarelor si mainilor. Baile de stejar se mai recomanda pentru spalaturi vaginale in leucoree (poala alba). Se prepara un decoct din 2 linguri de scoarta maruntita la o cana (250 ml) cu apa. Se fac doua spalaturi vaginale pe zi, dintre care ultima, seara, inainte de culcare.
-Scoarta de stejar este eficienta in tratarea afectiunilor cavitatii bucale, durerilor de dinti, rinofaringitei si faringitei. Se prepara un decoct din 3-4 lingurite de pulbere de scoarta la o cana (250 ml) cu apa. In cazul afectiunilor bucale se clateste gura cu acest decoct; in cazul degeraturilor se tamponeaza local cu vata inmuiata in decoct; in cazul rinofaringita si faringitei se face gargara, de 2-3 ori pe zi, cu decoct la temperatura suportabila.
-Ghindele sunt recomandate in diabetul zaharat. Acestea au rolul de a tine sub control diabetul zaharat. Ghindele se curata de coaja, se coc sau se prajesc si apoi se piseaza. Se administreaza cate o lingurita de pulbere, cu o ora inainte de micul dejun si de cina, timp de o saptamana, dupa care se face pauza de o saptamana. In saptamana cu pauza se masoara glicemia, apoi se tine iarasi o saptamana de cura, o saptamana pauza si apoi se face analiza sangelui. Aceasta schema de tratament trebuie sa dureze 4 saptamani, iar dupa 3 reprize, concentratia zaharului din sange se va normaliza.
-Ghindele sunt recomandate in afectiunile sistemului digestiv. Peste o lingurita de fructe zdrobite se toarna un pahar de apa fiarta si se lasa la infuzat cateva minute, apoi se strecoara. Se bea cate o jumatate de ceasca, de 3 ori pe zi, timp de 1 luna.
-Ghindele sunt eficiente in afectiunile plamanilor. Acestea se coc in cuptor, apoi se decojesc si se piseaza. Peste 3-4 lingurite din pulbere se toarna 350 ml apa fiarta si se lasa la infuzat. La final, se strecoara si se administreaza cate o lingura, inainte de masa de pranz, timp de 2-3 luni.
Salcia. „Aspirina” naturala care alina durerile
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: