1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Stanjenelul albastru. Ce beneficii si atentionari au bulbii plantei ornamentale

Stanjenelul albastru (Iris germanica) este o planta erbacee, perena cu un rizom gros carnos, cu frunze in forma de sabie si flori de culoare violet-inchis, slab mirositoare, ce apar in mai-iunie. Stanjenelul albastru se cultiva adesea prin gradini ca planta ornamentala, dar trebuie stiut ca rizomii plantei se folosesc si in remedii terapeutice.

Rizomii de stanjenei (radacina/bulbi) se recolteaza in anul 2-3 de vegetatie, din iulie pana in octombrie.

Planta are in compozitia ei un ulei eteric cu miros de viorele, iridozid, esteri cu acizii miristic sau oleic, glucozizi, amidon, mucilagii si saruri minerale.

Stanjenelul albastru – Efecte terapeutice

  • Antispastic
  • Expectorant – poate ajuta la provocarea vomei
  • Diuretic – mareste cantitatea de urina eliminata, util in cazul ascitei
  • Cicatrizant – extern vindeca ranile
  • Antitumoral (mai ales extern)
  • Tonic capilar

Stanjenelul albastru – Indicatii terapeutice

-Tumori: Se recomanda tinctura din rizomi de stanjenel albastru. Intr-un borcan, se adauga 250 ml alcool de 70 de grade si 50 g de rizom maruntit. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final, se strecoara si se administreaza cate 10 picaturi (diluate cu putina apa) in cazurile de spasme abdominale.

-Spasme stomacale: Se recomanda tinctura sau ceaiul – la o cana cu apa, se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe timp de 5 minute, dupa care se strecoara. Se poate consuma pana la 2 cani pe zi.Totodata, tinctura se poate administra si femeilor care nasc pentru a le usura nasterea si a evita spasmele si contractiile false.

-Dischinezie biliara: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Constipatii acute: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Bronsita: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Tuse: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se administreaza cate o lingura de ceai din ora in ora.

-Colici abdominale: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Ascita: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Rani: Se recomanda frectiile cu tinctura (vezi reteta mai sus) sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se fac frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in solutie. Acest remediu este eficient si in cazul petelor de pe piele, mancarimilor, bataturilor, etc.

-Reumatism: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Arsuri: Se recomanda frectiile cu tinctura (vezi reteta mai sus) sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se fac frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in solutie.

-Astm: La o cana cu apa se adauga o lingurita de rizom maruntit si se fierbe 5 minute, apoi care se strecoara. Se poate consuma in cazurile afectiunilor interne, pana la 2 cani pe zi. Se poate folosi durata mare de timp.

-Bataturi: Se recomanda frectiile cu tinctura (vezi reteta mai sus) sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se fac frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in solutie.

-Alopecie/chelie: Se recomanda frectiile cu tinctura (vezi reteta mai sus) sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se fac frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in solutie.

-Favus. Aceasta este o infectie dermatofitica cronica cauzata de Trychophyton schoenleinii, care afecteaza scalpul si care debuteaza de obicei in copilarie si persista pentru multi ani sub forma de placi crustoase. Se va putea folosi la tratarea alopeciei sau a cheliei. Se intervine cu frectii cu tinctura sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se vor face frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in aceasta solutie.

-Pecingine: Se recomanda frectiile cu tinctura (vezi reteta mai sus) sau chiar cu planta macerata in otet timp de 8 zile. Se fac frectii de 2 ori pe zi cu o vata inmuiata in solutie.

Atentionare!!!

Planta este toxica atat in stare proaspata, cat si uscata, deoarece contine iridozin care se poate
acumula in sange si sa provoace moartea, prin acumulare. Din acest motiv, se recomanda utilizarea plantei doar sub supraveghere medicala.

In principiu, planta este indicata in afectiunile grave, atunci cand nu se poate inlocui cu alte plante mai putin toxice.

In caz de intoxicatie, se administreaza vomitive, diuretice si carbune activ.

Vezi si: Plante ornamentale pe care nu ar trebui sa le tii in casa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole