Soparlita (Veronica persica) este o planta anuala si bianuala cu radacina pivotanta si tulpina tatatoare. Frunzele sunt paroase, iar florile sunt de culoare albastra azurie, ce infloresc in martie-octombrie.
In scop terapeutic, de la soparlita se folosesc frunzele si florile. Planta este utilizata similar cu ventrilica doar ca are un efect mai slab. De asemenea, trebuie sa stii ca planta nu este toxica! Soparlita contine substante amare, taninuri si saponine.
In Evul Mediu, planta a fost foarte utilizata in medicina populara, dar in prezent nu mai este atat de folosita. In medicina chineza este utilizata la vezica, rinichi si ficat, iar mamele care alapteaza obisnuiau sa primeasca un ceai pentru a stimula productia de lapte.
Soparlita – Efecte si aplicatii terapeutice
Soparlita are efect de stimulare a apetitului, de purificare a sangelui, expectorant, de stimulare a metabolismului si digestiv.
Iata care sunt principalele aplicatii:
- astenie de primavara – sucul proaspat din planta are rolul de a elimina oboseala
- boli de piele, probleme ale pielii
- tuse
- inflamatii ale mucoaselor orale – se recomanda sa se utilizeze atat intern, cat si extern, ca tinctura sau ceai. Un decoct puternic din 20 g plante cu flori si 250 ml apa poate fi aplicat la leziuni si inflamatii. Aportul intern imbunatateste efectul!
- tonic general, la pierderea poftei de mancare si oboseala precum si in sustinerea bilei si ficatului
Cum se prepara ceaiul: se adauga 5 g planta cu flori la 250 ml apa clocotita si se lasa la infuzat 5 minute. O ceasca bauta dimineata, poate ajuta impotriva oboselii, intareste memoria si este un tonic bland.
Cum se prepara tinctura: 10 g planta la 100 ml de alcool (aproximativ 40% vol.), se lasa la macerat 10 zile, agitand ocazional, iar la final se filtreaza si se pastreaza la intuneric. Se recomanda si in caz de mancarime.
Vezi si: 5 plante medicinale de primavara care tin la distanta bolile
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: