Oricine are nevoie de somn, dar prea putin sau prea mult somn ar putea contribui la diminuarea gandirii, sugereaza un nou studiu.
Prea putin somn inseamna, conform specialistilor, patru sau mai putine ore de somn pe noapte, in timp ce prea mult somn inseamna 10 sau mai multe ore pe noapte. Care este, totusi, durata ideala de somn pe noapte? Sapte ore, ne spun cercetatorii studiului.
Prea mult sau prea putin somn afecteaza functia cognitiva?
„Functia cognitiva ar trebui monitorizata la persoanele cu somn insuficient sau excesiv”, a spus autorul studiului Yanjun Ma, de la Institutul de Cercetari Clinice al Universitatii din Peking, in China, scrie webmd.com.
Totusi, Ma a avertizat ca studiul nu poate dovedi ca prea putin sau prea mult somn provoaca declin mental („cognitiv”), doar ca pare sa existe o asociere.
Potrivit Fundatiei Nationale a Somnului, somnul este esential, deoarece va permite sa va reincarcati corpul si mintea. Durata potrivita de somn va ajuta, de asemenea, sa va mentineti sanatosi si sa preveniti bolile.
Fara un somn suficient, creierul nu poate functiona corect, afectand concentrarea, gandirea clara si procesarea memoriei. Cu toate acestea, mecanismele care stau la baza acestor legaturi raman neclare. Este posibil ca inflamatia sa aiba legatura cu somnul in exces, a spus Ma.
In acelasi timp, un somn insuficient ar putea creste nivelul lichidului cefalorahidian al placii amiloide si al proteinelor, care sunt semnele distinctive ale bolii Alzheimer, a adaugat Ma.
Dr. Sam Gandy, director asociat al Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer Mount Sinai din New York, a adaugat: „Mai mult decat orice alta perioada a ciclului circadian, in timpul somnului, sistemul glimfatic al creierului este activ in spalarea nivelurilor in exces de toxine, inclusiv peptida beta-amiloida. „
Studiul demonstreaza ca durata ideala de somn este intre 7 si 9 ore
Fiecare persoana are probabil un anumit echilibru optim intre somn si curatarea amiloidului, cu prea mult sau prea putin somn il determina pe celalalt sa se intoarca in directia gresita, a explicat el.
„Tehnologia pentru optimizarea individuala nu a fost in general lansata la nivelul toxinelor din creier, dar aceasta pare a fi o zona importanta emergenta”, a spus Gandy. Optimizarea somnului si a eliminarii amiloidului joaca probabil un rol important in tratarea apneei de somn, care determina declinul cognitiv la varstnici.
Pentru studiu, echipa lui Ma a colectat date despre mai mult de 20.000 de barbati si femei care au participat fie la Studiul longitudinal englezesc asupra imbatranirii, fie la Studiul longitudinal privind sanatatea si pensionarea din China.
Participantii si-au raportat obiceiurile de somn si li s-au facut teste cognitive. In timpul urmaririi, scorurile cognitive au scazut mai repede in randul persoanelor cu patru ore sau mai putine de somn si cu 10 ore sau mai mult de somn pe noapte decat cei care au dormit sapte ore pe noapte, au descoperit cercetatorii.
Aceasta asociere se numeste o relatie in forma de U, deoarece efectele somnului asupra cunoasterii sunt observate la ambele capete ale curbei.
Raportul a fost publicat online pe 21 septembrie in JAMA Network Open.
Dr. Yue Leng, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco, coautor al studiului a spus: „Un numar tot mai mare de studii au descoperit o relatie in forma de U intre durata somnului si cognitie, in care atat durata scurta cat si cea lunga a somnului au fost asociate cu o cognitie mai proasta.”
Dar implicatia acestei relatii in forma de U nu este clara, partial din cauza limitarilor in proiectarea studiului, a spus Leng.
Pentru a determina cu adevarat modul in care somnul afecteaza cunoasterea, studiile trebuie sa depaseasca durata somnului si sa ia in considerare atat calitatea, cat si cantitatea somnului, a remarcat Leng. Poate ca atunci somnul poate fi folosit in prevenirea si gestionarea dementei, a sugerat ea.
„Au trecut aproape doua decenii de cand s-a sugerat prima data ca durata somnului este legata de sanatatea cognitiva la adultii in varsta”, a spus Leng.
Fundatia Nationala pentru Somn recomanda adultilor sa doarma sapte pana la noua ore in fiecare noapte.
Pentru a dormi bine, fundatia recomanda sa aveti obiceiuri bune de somn care includ:
- Respectati orele de somn atat in timpul saptamanii, cat si in si week-end.
- Mentineti camera de odihna racoroasa si intunecata.
- Scoateti televizoarele, computerele, tabletele, telefoanele mobile si alte dispozitive electronice din dormitor.
- Nu beti cofeina, alcool sau nu mancati mult in orele de dinainte de culcare.
- Nu consumati tutun, daca se poate.
- Faceti exercitii fizice in timpul zilei, care va pot ajuta sa va relaxati si sa va pregatiti pentru un somn mai bun seara.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: