1.6 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare – Care sunt cele mai renumite

Exista o multime de soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare, soiuri obtinute prin hibridare si selectia unor biotipuri locale. Cu toate astea, tara noastra nu sta foarte bine la productia de nuci si la plantatiile de nuci. In Romania exista livezi de nuci totalizand 50 de ha, iar spre comparatie, in Republica Moldova exista plantatie de 750 ha.

In ultimii 5 ani a existat o tendinta de crestere a suprafetelor, motiv pentru care si noi va venim in ajutor cu prezentarea catorva soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare pentru a alege in cunostinta de cauza specia cea mai potrivita pentru livada voastra.

Soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare

Cel mai cunoscut soi romanesc este Miroslava. E un soi de nuc destul de viguros, cu coroana globuloasa, foarte productiv. Nucul rodeste la 5 ani de la plantare si perioada de inflorire e semitarzie. Nucile sunt de culoare galbuie maronie, destul de mari, cu randament la miez de 52% si greutate de 14 grame a fructului. Recoltarea se face in septembrie si productia e de 3,1 tone la hectar, atinsa in anul 20-22 de la plantare, la o densitate de 100 de pomi pe hectar.

Soiul Ovidiu intra si el in topul de soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare. El intra pe rod la 6-7 ani de la plantare si e de vigoare mijlocie. Fructul e mare, de forma oval prelungit, are culoare alb galbuie si o greutate a fructului de 14g. Nucile din acest soi trebuie recoltate la mijlocul lunii septembrie. Productivitatea maxima este de 2,8 tone la hectar, in anul 20-22 de la plantare.

Soiuri de nuci romanesti cu productivitate mare – alte soiuri mai putin cunoscute

Soiul Argesean este un soi viguros, productiv si rezistent la ger, spre deosebire de celelalte. Are inflorire semitarzie, fructe mari, ovoidale de 24 de grame, un alt plus fata de soiurile prezentate anterior. Ajunge la coacere in septembrie si are o productie de 2 tone la hectar.

Asemanator este si soiul Jupanesti care e si el rezistent la ger dar si l aboli si daunatori, insa are fruct mijlociu, cu coaja subtire care se sparge in mana, miez de 52% din greutatea fructului, iar maturarea se face in septembrie. Productia este putin mai redusa de 1.8 tone la hectar, dar rodeste constant si intra in rod foarte devreme, in anul 4-5 de la plantare.

Soiul Muscelean are fructul mare, aceasta fiind particularitatea sa, de 14,5 grame, alungit cu coaja potrivit de tare, miez crocant. Pomul intra pe rod in anul 6-7 si se recolteaza intotdeauna dupa 20 septembrie.

Soiul Bratia are un randament in miez de 48%, sub nivelul celorlalte soiuri, da in rodire in anul 6-7 de la plantare si are productie de 2.2 tone la hectar.

Soiul cu cel mai mare fruct de 15,5 grame si randament in miez de 50% este Germisara. Acest soi intra pe rod in anul 6-7, are capacitate de productie impresionanta de 3 tone pe hectar.

Beneficiile nucilor pecan, nucile pentru o inima sanatoasa

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole