Socul este un arbust care creste la marginea padurilor, pe langa garduri si infloreste din luna mai pana in luna iunie. Parfumate, dar si gustoase, florile de soc sunt o adevarata minune a naturii.
De la soc se folosesc florile (Flores Sambuci) si mai rar fructele (Fructus Sambuci) in diferite boli.
Florile contin un ulei volatil (responsabil mirosului placut), zahar, mucilagii, colina, rutina, sambunigrina etc.
Beneficiile miraculoase ale florilor de soc
Florile de soc au proprietatea de a provoca o transpiratie abundenta, fiind recomandate sub forma de ceai in gripa, raceala, bronsita, ajutand in mod indirect la scaderea temperaturii. Ceaiul din flori de soc influenteaza favorabil reumatismul, guta, bolile de rinichi si vezica, prin diureza pe care o produc, declara Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii„. Se recomanda administrarea a 4-5 g pulbere de soc, in 4 doze. Aceasta amplifica rapid raspunsul sistemului imunitar la agresiunea virusilor, combate inflamatia mucoaselor, reduce durerile de cap si durerile musculare. In caz de febra, se administreaza infuzia fierbinte din flori de soc, cate o jumatate de cana, de 2-3 ori pe zi. In caz de sinuzita si bronsita, se administreaza infuzia combinata de flori de soc, cate 3 cani pe zi, in cure de 2 saptamani, cu 1 saptamana pauza – principiile active din florile de soc reduc inflamatia cailor respiratorii, ajuta la eliminarea secretiilor in exces, amplifica local capacitatea naturala de lupta a organismului impotriva infectiei si au o actiune foarte interesanta de prevenire si de combatere a excesului de mucus din organism.
Ceaiul din flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza.
Datorita faptului ca ceaiul de flori sau fructe de soc are un efect usor laxativ si ca ajuta la eliminarea apei din tesuturi, el se foloseste ca un medicament natural in obezitate, contribuind astfel la slabirea celor foarte grasi.
Extern, florile de soc se recomanda sub forma de bai sau cataplasme in furuncule, abcese, arsuri, flictene, avand proprietateade a fluidifica puroiul, de a calma durerile, facand sa dea inapoi umflatura.
Ceaiul se prepara prin infuzare, din 1-2 lingurite de flori cu 250 g apa. Se beau cate 3-4 ceaiuri caldute pe zi. Florile de soc intra in compozitia ceaiurilor antireumatic, depurativ si sudorific.
Beneficiile nestiute ale fructelor de soc
Fructele de soc (se recolteaza toamna) contin zahar, acizi organici (malic, citric, tartric), vitaminele A, C, glicozizi antocianici etc. Efectul lor este usor laxativ si de aceea sunt recomandate mai ales in constipatiile de natura nervoasa. Se folosesc sub forma de infuzie sau decoctie (1-2 lingurite de fructe la 250 ml apa), care se bea seara inainte de culcare.
Vezi si: Socul negru, cel mai bun fruct antiviral
Experimentale si concluziile la care s-a ajuns in ultimii ani, arata ca extractele din fructe de soc sunt un puternic concurent al medicamentelor antivirale de ultima generatie, ajutand la vindecarea majoritatii bolilor degenerative, la prevenirea bolilor canceroase, la combaterea tumorilor benigne si la prelungirea tineretii. De asemenea, un studiu a aratat ca are fructele de soc au capacitatea de a reduce durata simptomelor gripei la 3-4 zile.
Jurnalul de Cercetare Medicala Internationala concluzioneaza ca extractul de soc este un tratament dovedit, referindu-se la un studiu diferit. Timp de multi ani, socul negru a fost utilizat pentru a trata gripa, raceala si sinuzita. Are proprietati antivirale puternice impotriva gripei si herpesului.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] demonstrat ca extractul de soc negru poate oferi rezultate incredibile. Socul este un remediu natural cu proprietati puternice anti-virale, deosebit de eficient impotriva […]
[…] pare ca socul este cea mai veche planta cultivata de om si de peste 4000 de ani, oamenii s-au bazat pe puterile […]
[…] Socul este un arbust frecvent intalnit si iubit pentru florile sale din care se prepara minunata socata, insa trebuie sa stiti ca si fructele sale – destul de putin cunoscute – sunt un elixir de sanatate extrem de puternic, iar tinctura din fructe de soc este considerata de fitoterapeuti ca fiind cel mai puternic detoxifiant. […]