10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Socata – 3 retete minunate de facut acasa

Socul aduce o multime de beneficii organismului uman. Din soc se pregatesc preparate benefice sanatatii oamenilor. De exemplu, din florile proaspete se prepara socata, o bautura extrem de delicioasa si apreciata de toti romanii. De aceea, ne-am gandit sa va aratam o reteta de socata care o sa va incante papilele gustative.

Preparatele din flori de soc au actiune diaforeica si antitusiva, datorita sambunigrinei, expectoranta, datorita saponozidelor, diuretica, datorita flavonozidelor si saponinelor si emolienta si imunostimulanta, datorita poliholozidelor.De exemplu, ceaiul de soc este recomandat in raceala si gripa, datorita continutului bogat in amino-acizi, vitamina C, vitamine din complexul B, zaharuri si multe alte substante hranitoare.

1.Iata una dintre cele mai bune retete de socata, care se prepara foarte simplu, cu drojdie, zahar sau miere si lamaie:

Ingredientele necesare pentru socata simpla:

  • 10-12 flori mari de soc
  • 1 kg de miere sau zahar
  • 2-3 lamai mari
  • 8 litri de apa rece
  • 8 g drojdie proaspata
  • 1 borcan de 10 litri

Cum se prepara?

Aceste cantitati sunt pentru un borcan mare de 10 litri, dar se pot pune cate borcane doriti. Mai intai, se spala bine florile de soc, apoi se pun pe fundul borcanului. Cojile de lamaie se rad sau se taie felii si se pun in borcan. Sucul de la lamai impreuna cu mierea sau zaharul se pun si ele in borcan. Se acopera cu apa si se lasa la macerat 24 de ore.

Dupa 24 de ore se umple borcanul cu apa rece de izvor, de preferat, se amesteca si se pune si drojdia. Se acopera borcanul cu o bucata de tifon si se lasa la loc cald si insorit timp de 2-3 zile. In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan dimineata si seara. Este bine sa il si gustati, sa nu devina bautura alcoolica. Se strecoara cand este gata, se pune in sticle la frigider si se serveste rece. Este o bautura foarte hidratanta si racoritoare, avand efecte benefice asupra asteniei, nervozitatii si agitatiei.

2.Reteta de socata fara drojdie si fara zahar

Aceasta este o reteta foarte simpla, care se prepara rapid si este foarte sanatoasa. Se poate amesteca cand se serveste cu putina miere, asta daca vi se pare prea acra.

Ingrediente socata fara zahar si drojdie pentru 3 litri:

  • 10 flori de soc
  • 100 g de stafide brune
  • 1 lamaie
  • Menta sau busuioc
  • Apa rece

Cum se prepara?

Florile de soc se pun pe fundul borcanului impreuna cu lamaia feliata. Stafidele se baga in blender cu putina apa si se pun in borcan impreuna cu cateva crengute de menta sau busuioc sau ambele. Apoi, se pune peste toate apa rece cat cuprinde. Se lasa pe geam 2 zile, se amesteca cu lingura de lemn si se gusta de doua ori pe zi. Se strecoara si se pune la rece cand este gata.

3.Reteta de socata cu sofran si fructe uscate

Aceasta reteta colorata are un gust unic si culori spectaculoase. Se foloseste pentru borcanul de 5 litri.

Ingrediente socata colorata:

  • 8-10 flori de soc
  • 250 g miere naturala
  • 1 lamaie decojita
  • 5 litri apa rece proaspata
  • Sofran sau fructe uscate pentru culoare

Cum se prepara?

Se spala florile de soc si se baga in borcan. Mierea se dizolva in jumatate din apa rece cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adauga peste flori si se pune si lamaia taiata felii, impreuna cu fructele uscate sau 1 linguriță rasă de sofran. Sofranul va da o culoare ca de caramel, iar fuctele,precum coacazele rosii, vor colora bautura foarte frumos.

Se completeaza apoi cu apa, dar se lasa 2 degete libere la gura borcanului. Se acopera cu o panza si se leaga bine. Se lasa pe geam si se infasoara borcanul intr-o carpa de bucatarie, deoarece mierea isi pierde din proprietati la lumina.

Se amesteca zilnic de 2-3 ori si se gusta. Se lasa intre 3 si 5 zile, in functie de cat de acidulata o doriti. Se strecoara, se pune in sticle la frigider si se serveste rece.

Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Cititi si:

Florile de tei. Preparare si administrare corecta

Catina. Calitatile si efectele miraculoase ale plantei salbatice

Mierea de albine. Medicamentul natural din stup

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole