Lavanda este cultivata in nordul Africii si in muntii Mediteranei, adesea pentru extragerea uleiurilor sale esentiale. S-au demonstrat beneficiile medicinale ale utilizarii lavandei pentru tratarea anxietatii, infectiilor fungice, caderii parului si ranilor. Nu exista dovezi clare inca care sa sustina utilizarea lavandei pentru a trata depresia, tensiunea arteriala ridicata, greata, durerea menstruala sau eczema. Acest sirop de levantica va va ajuta sa va recapatati energia si bucuria de a trai. Iata in acest articol reteta.
Un consum moderat de levantica sub forma de ceai poate ajuta in probleme digestive
Uleiul de lavanda are proprietati antiseptice si antiinflamatorii, care pot ajuta la vindecarea arsurilor minore si a muscaturilor de insecte. Cercetarile sugereaza ca poate fi util pentru tratarea anxietatii, insomniei, depresiei si nelinistilor. Unele studii sugereaza ca un consum moderat de lavanda sub forma de ceai poate ajuta in probleme digestive, cum ar fi varsaturile, greata, gazele intestinale.
Pe langa faptul ca ajuta la problemele digestive, lavanda este folosita pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de cap, entorse, dureri de dinti. Poate fi folosita si pentru a preveni caderea parului.
Un studiu publicat in Journal of Medical Microbiology a descoperit ca uleiul de lavanda ar putea fi eficient in combaterea infectiilor rezistente la antifungice. Cercetatorii au descoperit ca uleiul era letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. In cadrul studiului, uleiurile esentiale distilate din genul Lavandula din planta de lavanda par sa functioneze distrugand membranele celulelor fungice. Studiul a aratat ca uleiul de levantica este puternic si demonstreaza activitate antifungica intr-un spectru larg.
Uleiul de lavanda are efect accelerator asupra vindecarii ranilor
Un studiu publicat in revista „Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi” a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea ranilor. Cercetatorii au comparat efectele stimularii nervoase electrice transcutanate (TENS), solutiei saline, povidon-iod si uleiului de lavanda. Acestea au fost aplicate sobolanilor de laborator. Autorii studiului au remarcat ca ranile s-au inchis mai repede in grupurile TENS si uleiul de lavanda decat in grupurile de control. Aceste descoperiri sugereaza ca lavanda are un efect accelerator asupra vindecarii ranilor.
Lavanda poate fi eficienta pentru tratarea alopaciei universalis. Aceasta este o afectiune in care parul se pierde din unele sau toate zonele corpului. Cercetarile din 1998 arata ca lavanda poate favoriza cresterea parului cu pana la 44% dupa 7 luni de tratament. Intr-un studiu mai recent, cercetatorii au descoperit ca aplicarea uleiului de lavanda pe spatele soarecilor a contribuit la promovarea cresterii psrului pe parcursul a 4 saptamani.
Levantica reduce anxietatea
Un articol de revizuire din Jurnalul International de Psihiatrie in Practica Clinica a evaluat cat de eficient ar putea fi Silexan pentru pacientii cu diferite tulburari de anxietate. Silexan este un preparat de ulei de lavanda disponibil in capsule de gelatina de 80 de miligrame. Echipa a descoperit ca Silexan a avut un efect anxiolitic sau de reducere a anxietatii asupra pacientilor cu anxietate generalizata sau fara simptom in termen de 2 saptamani.
Cercetatorii au mai descoperit ca mirosul de lavanda poate ajuta pacientii anxiosi la stomatolog. Anchetatorii au masurat nivelul de anxietate a 340 de pacienti adulti care asteptau sa intre la stomatolog. Jumatate dintre pacienti au fost expusi la parfum de lavanda, in timp ce cealalta jumatate nu au fost. Echipa a descoperit ca cei expusi la mirosul de lavanda au raportat niveluri mai mici de anxietate in comparatie cu ceilalti pacienti. Efectul calmant al lavandei a fost prezent indiferent de problemele dentare de la programari.
Reteta sirop de levantica
Ingrediente:
- 1 litru de apa;
- 750 de grame de zahar brut;
- 8 linguri de lavanda uscata sau 10-12 linguri de planta proaspata;
- 25 de grame de sare de lamaie;
- zeama de la o lamaie
Instructiuni: Se pun la fiert apa impreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Se lasa apoi la racit si se adauga si sarea de lamaie. La final se adauga si levantica si se lasa la loc ferit de caldura si lumina timp de 3 zile. Dupa 3 zile se filtreaza si se pune intr-o sticla la frigider sau se da intr-un clocot si se transfera in sticle sterile pentru a se pastra mai mult timp.
Sugestie: Zaharul se poate inlocui cu Zahar din Stevie – Green Sugar – Indulceste precum zaharul, dar are 0 calorii si 0 indice glicemic, ceea ce protejeaza organismul de efectele negative pe care le are consumul de zahar.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Hainele si asternuturile trebuie spalate si uleiul de lavanda trebuie presarat pe saltea. Vezi si: Sirop de levantica. Trateaza anxietatea, insomnia si starile de nelinistePentru sinuzita: puneti doua picaturi de ulei de lavanda in apa fierbinte si inhalati acoperind […]