19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Siminocul. In ce afectiuni este indicat ceaiul din flori de siminoc

Siminocul (Helichrysum arenarium) este o planta erbacee, perena, pe care o intalnim adesea in regiunile de campie, prin locurile cu iarba si nisipoase. Planta are flori mici si galbene, stranse intr-un buchetel, cu un miros placut, ce ne aminteste de praful curry. Florile de siminoc mai sunt denumite si imortele, deoarece isi pastreaza culoarea vie chiar si dupa ce se usuca.

In scop terapeutic, de la aceasta planta se folosesc doar florile, ce se pot culege din iunie pana in octombrie. Dar cele mai multe substante active le are inainte de inflorirea completa.

De secole, planta este folosita cu succes in tratarea a numeroase afectiuni. Totodata, studiile recente au scos la iveala faptul ca la scurt timp dupa administrarea unui ceai de siminoc (chiar dupa 4 zile ) se constata o imbunatatire a starii generale a organismului.

Ce substante se ascund in florile de siminoc:

Siminocul contine substante amare, taninuri, flavonozizi, saponozide, apigenina, astragalina, coloranti, cvercetrol, hamferol, glicozide, ulei volatil, saruri minerale. Foarte importante sunt helicrizina A, glicozida a naringenolului, helicrizina B identica cu salipurozida. Substanta care ofera culoarea aurie florilor se numeste izosalipuropozida. De asemenea, planta mai contine si glicozide ale apigenolului, luteolului, cvercetolului, kamferolului, narigenolului, etc.

Siminoc – Efecte terapeutice

Florile de siminoc au efect diuretic prin marirea cantitatii de urina, sunt astringente, dezinfectante, activeaza secretia biliara, scade colesterolul, diminueaza durerile ficatului, sunt un bun antidot impotriva otravurilor cu metale grele, au efect expectorant si cresc diureza si transpiratia.

Siminocul este un antioxidant util in lupta cu multe afectiuni. Planta reduce greata, stimuleaza secretia de suc pancreatic, reduce durerea in special in regiunea ficatului, reduce dimensiunile ficatului marit patologic, determina disparitia colorarii subicterice a pielii si scleroticii globului ocular.

Iata in ce afectiuni este indicat siminocul si cum se administreaza:

Afectiuni renale: pentru afectiuni ale e ficatului, pancreasului, stomacului sau rinichiului se foloseste urmatorul remediu:

-intr-o cana cu lapte se adauga o lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani pe zi. Acest remediu stimuleaza secretia biliara, ducand la o mai buna digestie si totodata ajuta la drenarea organismului de toxine. Se poate asocia cu coada calului, mesteacan sau ienupar.

Afectiuni biliare, afectiuni hepatice, atonie gastrica, colecistite cronice, hipercolesterolemie:

-intr-o cana cu apa (250 ml) se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, pentru diverse afectiuni interne, pe o perioada de 3 luni si eventual si in combinatii cu alte plante medicinale. In cazul hepatitei (de toate formele), foarte eficienta este si tinctura de armurariu.

Intoxicatii:

-intr-o cana cu apa se adauga 2 lingurite de flori si se pune la fiert pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se vor consuma mai multe cesti pentru a dezintoxica organismul. Suplimentar, se poate lua si carbune medicinal.

Greata, voma:

-intr-o cana cu apa (250 ml) se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, pe o perioada de 3 luni si eventual si in combinatii cu ghimbir.

Pancreatite:

-intr-o cana cu apa (250 ml) se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, pe o perioada de 3 luni si eventual si in combinatii cu schinduful.

Icter:

-intr-o cana cu apa (250 ml) se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, pe o perioada de 3 luni si eventual si in combinatii anghinare sau angelica.

Guta si reumatism:

-intr-o cana cu apa (250 ml) se adauga 1 lingurita de flori maruntite. Se pune la fiert pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, pe o perioada de 3 luni. Ajuta eficient, deoarece stimuleaza secretia biliara si prin aceasta o mai buna digestie si totodata ajuta la drenarea organismului de toxine. Obligatoriu sa se respecte regimul alimentar, iar in caz de reumatism se poate urma si tratamentul cu coada calului.

Meteorism:

-in caz de meteorism, se recomanda ceaiul de siminoc, preparat ca si mai sus, dar se poate asocia si cu busuioc care are si efect antibiotic.

Viermi intestinali:

-1 lingurita de flori maruntite se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se beau dimineta, pe stomacul gol, apoi se va lua un purgativ.

Edeme:

-in 250 ml de lapte o lingurita de flori maruntite care se va fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma cate 2 cani pe zi, iar extern se pot face bai cu coada calului.

Trebuie sa stiti ca siminocul este una dintre putinele plante care nu are efecte adverse, nu interactioneaza cu medicamentele.

Vezi si: Remedii terapeutice cu miere si plante medicinale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole