3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Sfecla rosie, o leguma rezistenta la vremea geroasa si un ajutor pentru organism in sezonul rece

Sfecla rosie (Beta rubra – beta vulgaris rapa) se afla printre legumele cele mai rezistente la vreme geroasa, dar este si de un real ajutor pentru organism in sezonul rece. De exemplu, in medicina naturista, aceasta leguma este considerata o legenda datorita proprietatilor sale vindecatoare in bolile sangelui, in cele tumorale sau ale ficatului.

Consumata in stare naturala, coapta sau in otet, sfecla rosie este un superaliment nutritiv cu multe beneficii. Aceasta are un continut bogat in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, magneziu, zinc, acid folic si antioxidanti. De asemenea, se spune ca sfecla rosie este al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in potasiu, dupa drojdia de bere.

Sfecla rosie – Beneficii pentru sanatate

Aceasta leguma este usor digerabila, foarte nutritiva, energetica si se recomanda in urmatoarele afectiuni:

-Este un bun „medicament” pentru femeile insarcinate, deoarece substantele din sfecla protejeaza bebelusul de mutatii.

– Se recomanda in anemii, demineralizare, nevrite, tuberculoza si chiar cancerului.

-Foarte folositoare in timpul epidemiilor de gripa (este contraindicata diabeticilor). Se consuma in genere coapta, dar este preferabil s-o adaugam cruda, trecuta pe o razatoare fina, in salatele de cruditati. Se recomanda zilnic un pahar de suc de sfecla, pur sau intr-un amestec, timp de 1 luna, relateaza dr. Jean Valnet in lucrarea sa „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„.

-Este o leguma alcalina, ceea ce o face extrem de eficienta in tratarea acidozei si in ameliorarea constipatiei.

-Sucul de sfecla rosie combinat cu sucul de morcovi este excelent in tratarea gutei, in afectiunile renale si ale vezicii biliare.

-Sucul de sfecla rosie previne aparitia maladiei Alzheimer. Acesta mareste fluxul sanguin la nivelul creierului in cazul persoanelor in varsta.

-Datorita complexului de vitamine si minerale, sfecla rosie este un bun remediu in tratamentul tumorilor, afectiunile ficatului, afectiuni cardiovasculare, digestive, intareste imunitatea si este un puternic antiinflamator, detoxifiant si energizant. In cazul bolilor grave, precum cancerul, se recomanda a se consuma sucul de la 250 g de sfecla pe zi, crescand apoi treptat cantitatea. Cresterea cantitatii se face treptat, iar daca apar senzatii de varsaturi, greata, sau ameteli, se va reduce cantitatea, astfel incat sa poata fi acceptata de catre organism.

Bine de stiut!
„Rosul de sfecla” este un aditiv tolerat sub numarul E 162.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole