Ficatul este al doilea cel mai mare organ din corpul nostru. Acesta ajuta la procesarea substantelor nutritive din alimente si bauturi si filtreaza substantele toxice din sange. O alimentatie bogata in grasimi duce la ficat gras, provocand inflamatii hepatice.
Pe langa alimentatia nesanatoasa, ficatul gras mai apare si in caz de diabet, consum exagerat de alcool, sarcina, bacterii, inflamatii, hepatita virala, medicamente, stres etc. De asemenea, dr. Wang declara ca si malnutritia poate declansa un ficat gras. Prin urmare, renuntarea totala la grasimi nu va ajuta la prevenirea sau ameliorarea afectiunii.
Totusi, ficatul gras poate deveni o afectiune destul de grava, dar e bine de stiut ca acest lucru este reversibil in anumite conditii prin efectuarea de exercitii fizice (tip cardio), schimbarea stilului de viata si o alimentatie sanatoasa.
Vezi si: 10 semne ale cancerului de ficat si factori de risc
Iata cateva sfaturi utile pentru cei care se confrunta cu un ficat gras:
Cei care se confrunta cu un ficat gras trebuie sa consume mai multe legume si fructe crude. Acestea ajuta la purificarea si repara “filtrul” din ficat, astfel incat acesta sa poata elimina mai multe grasimi si toxine din sange. Totodata, si proteinele sunt importante, deoarece ajuta la mentinerea stabila a nivelului de zahar din sange, ajuta la reducerea grasimii de pe abdomen, reduce senzatia de foame.
Bea sucuri de legume crude, deoarece sunt o sursa excelenta de vitamine extrem de concentrate, minerale si antioxidanti. Sucul trebui sa fie compus din legume in proportie de 80% si restul pana la 100% poate fi din fructe. Se evita sucul de fructe 100%, deoarece ste prea concentrat in carbohidrati si calorii.
Vezi si: Alimentul „minune” care repara ficatul bolnav
Dezintoxicarea ficatului cu ajutorul plantelor medicinale
O modalitate de a contribui la mentinerea ficatului sanatos este detoxifierea sa cu ajutorul plantelor.
-Consuma plante medicinale proectoare pentru ficat: papadie, silimarina, anghinarea. Alte forume de plante recomandate in medicina traditional chineza sunt: Jiao Gu lan (iarba nemuritoare), San Qi (ginseng), oolong, frunze de lotus si Jue Ming Zi (seminte de Cassia). Iata si reteta unui ceai eficient:
- ai nevoie de 20 g pulbere de susan si 6 g ceai verde. Pentru inceput, se prepara ceaiul verde, apoi se adauga pudra de susan pentru a se face mai onctuos. Se bea de doua ori pe zi. Acest tip de ceai ste frecvent utilizat in tratamentul ficatului gras si a colesterolul ridicat. Acesta activeaza circulatia sangelui, ajuta la dizolvarea grasimilor si juta la tratarea multor tipuri de probleme hepatice.
Vezi si: Detoxifierea ficatului. 5 pasi pentru imbunatatirea functiei ficatului
-Radacina de cicoare. Aceasta este cunoscua ca un bun detoxifiant al ficatului, ajuta la dizolvarea si eliminarea pietrelor biliare, la tratarea icterului si ficatului marit.
-Papadia (frunze) ajuta la sustinerea functiilor ficatului, eliminand toxinele din organism.
-Laptele de ciulin protejeaza ficatul impotriva toxinelor si trateaza boala cronica de ficat. Studiile au aratat ca laptele si semintele de ciulin pot ajuta la regenerarea tesuturilor noi ale ficatului in cazul in care acestea au fost deteriorate.
-Menta contribuie la eficienta functiei hepatice.
-Sofranul de India ajuta la eliminarea toxinelor din sange, usurand munca ficatului in filtrarea si eliminarea toxinelor.
-Ghimbirul ajuta la scaderea colesterolului, imbunatateste circulatia sanguina in aparatul digestiv, linisteste greturile si varsaturile. Totusi, nu este indicat in caz de pietre biliare, ulcer, gastrita, atunci cand se iau medicamente anticoagulante si inainte de operatii.
-Brusturele este una din plantele cele mai importante pentru detoxifierea si sanatatea ficatului.
-Armuraiul sau ciulinul laptelui contin un ingredient numit silimarina care protejeaza ficatul prin inhibarea substantelor ce provoaca deteriorarea celulelor hepatice. In plus, aceasta substanta stimuleaza regenerarea celulelor hepatice, ajutand astfel la regenerarea ficatului afectat.
-Galbenele au efect de detoxifiere a ficatului, a sangelui si a uterului. Este folosita mai ales pentru efectele anti-inflamatorii. Se poate lua atat ca tinctura, cat si ca infuzie sau in combinatie.
Vezi si: Apa cu lamaie: detoxifiere, slabit, digestie mai buna, detox pentru ficat, purifica sangele
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: