26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Sfaturi utile care te ajuta sa atragi licuricii in gradina ta

In prezent, tot mai rar zarim licurici, deoarece aceste mici insecte sunt amenintate de poluare, utilizarea pesticidelor si interventia in habitat. Pe langa luminitele romantice pe care ni le ofera, licuricii sunt insecte nocturne cu adevarat benefice pentru gradina noastra.

Stralucirea licuricilor provine dintr-o reactie chimica din interiorul corpului lor, care le permite sa se aprinda si sa semnaleze altor licurici. Acestia se hranesc cu melci, limacsi, viermi si paraziti care ataca adesea plantele. Asadar, atat timp cat exista licurici in gradina noastra, vom avea un pradator care nu este otravitor, nu transmite boli si nu ciupeste/inteapa.

Asadar, daca vrei sa ai parte de o noapte de vara nostalgica, trebuie sa stii cum sa atragi licuricii in gradina ta. 

Sfaturi utile care te ajuta sa atragi licuricii in gradina ta 

-Imita licuriciul femela cu ajutorul luminitelor intermitente

Licuricii pe care ii vedem zburand deasupra noastra sunt masculi. Femelele licurici stau jos pe pamant, in timp ce masculii ratacesc prin aer cautand perechea. Blitul femelei este ca un far pentru masculii din zona, care sclipesc la ei in schimb.

Trebuie sa stii ca fiecare specie de licurici are propriul cod Morse de licariri. Asadar, poti reproduce modelul licuricilor locali pentru a atrage masculi in gradina. Gaseste o lumina mica pe care sa o folosesti (o lanterna LED cu breloc). Urmareste insectele care se afla deja in zona ta pentru a afla tiparul de licariri pe care le emit. Foloseste un cronometru sau pentru a masura secundele dintre licariri, astfel incat sa le poti imita. 

-Fa din gradina ta un loc placut pentru licurici

Pentru ca femelele tind sa stea jos, langa gazon, poti lasa anumite zone din curte netunse pentru a le oferi acestora mai multa protectie. Asadar, lasa iarba sa creasca si evita tratarea gazonului cu pesticidele chimice.   

Ierburile inalte si tufisurile sunt o parte cheie a habitatului ideal al unui licurici. Asociatia Nationala de Gradinarit recomanda sa lasi perimetrul curtii sa creasca salbatic pentru a crea aceste conditii favorabile.  

-Amplaseaza o mica fantana in gradina ta

Licuricii adora umezeala. De aceea, majoritatea traiesc si se imperecheaza acolo unde padurile si campurile se intalnesc cu iazurile, dar se aduna si in jurul baltilor mici si a altor ape statatoare in timpul sezonului de imperechere. Asadar, amplaseaza o mica fantana in curtea ta pentru a o face mai atractiva pentru aceste mici insecte.

-Planteaza cat mai multi copaci 

Licuricii isi depun ouale in zonele umede si impadurite. Astfel, cu cat aceste insecte gasesc mai multi copaci in curtea ta, cu atat sansele sa devina un loc de reproducere sunt mai mari. 

De exemplu, Terry Lynch, un naturalist si expert in licurici, spune ca plantarea de copaci nativi, in special pini, ajuta licuricii sa se inmulteasca.

Totodata, specialistii recomanda si stivuirea lemnelor de foc. Nu numai ca adauga un aspect rustic gradinii, ci creeaza un alt loc pentru care licuricii sa-l numeasca al lor, pentru a depune oua.

Vezi si:

Insecte de care avem nevoie in gradina noastra

Care este rolul paianjenilor din gradina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole