22.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Sfaturi si remedii care te scapa de tusea uscata

In aceasta perioada trebuie sa acordati o atentie deosebita tusei, care este principalul simptom prin care se manifestă bolile cailor respiratorii si ale plamanilor. De exemplu, tusea seaca este specifica infec­tiilor, pe cand cea pro­ductiva se manifesta in cazul boli­lor plamanilor.

Tratamentul de bază al tusei este similar la diferite forme de tuse. In tratarea tusei uscate sunt indicate tratamentele adjuvante cu proprietati antispastice, dar si antitusive care au un puternic efect calmant, sedativ si emolient. In paralel cu tratamentul conventional, puteti folosi si o serie de remedii naturiste care accelereaza vindecarea tusei

Tusea uscata – Plante medicinale recomandate

Principalele plante medicinale pentru tuse: patlagina, anason, fenicul, eucalipt, potbal, nalba, pin, camfor, bradul, lumanarica, plamanarica, patlagina, lemn dulce, cimbru, toporasi, iedera, lavanda si coada racului. La aceste plante se adauga miere, propolis sau bitter suedez.

Tusea uscata – Retete ceaiuri

Reteta 1. Ai nevoie un pumn de cimbru, jumatate de pumn salvie si jumatate de pumn flori de soc. Se amesteca toate plantele, dupa care se ia 1 lingura si se adauga la 250 ml apa fiarta. Se lasa la infuzat pentru 10 minute. Se bea cate o ceasca de 6 ori pe zi. Atentie, socul provoaca transpiratia, daca nu doriti sa transpirati puteti sa le omiteti.

Reteta 2. Cimbru si fenicul in parti egale: se pune o lingurita la o ceasca, se lasa 10 minute la infuzat si apoi se bea cu inghitituri mici.

Reteta 3. Tusea seaca se poate trata si cu ajutorul tincturii din toporasi si iedera. Se ia o mana de radacini de toporasi si doua maini de frunze de iedera. Se taie in bucati mici si se pun intr-o sticla, apoi se adauga alcool 75% pana cand sticla este plina. Se lasa la macerat 1 luna, agitandu-se zilnic, dupa care se filtreaza. Se administreaza cate 10 picaturi din aceasta tinctura in fiecare zi, preferabil pe zahar brun.

Reteta 4. Se face un amestec de ceai din urmatoarele plante medicinale: 20 g anason, 20 g cimbru, 20 g patlagina, 10 g nalba, 10 g lumanarica, 10 g primula si 10 g toporasi. Se pune 1 lingura de amestec la 250 ml apa fiarta, se lasa 10-15 minute la infuzat, apoi se poate indulci cu miere. Se bea cu inghitituri mici.

Reteta 5. Tinctura din cimbru, isop si salvie cu alcool: se maruntesc plantele si se acopera cu alcool, se lasa 10 zile la macerat si apoi se strecoara. Se consuma de 3 ori pe zi, cate 10-50 de picaturi.

De asemenea, foarte eficiente sunt si urmatoarele remedii naturiste: siropul de ridiche neagra, sirop de ceapa si sirop de patlagina cu miere.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole