Menopauza reprezinta sfarsitul menstruatiei si al fertilitatii. O femeie poate intra la menopauza inca de la jumatatea varstei de 30 de ani, dar perioada medie este de 40 sau 50 de ani. Totusi, nu trebuie sa te sperii, deoarece menopauza nu este o boala. Este normal ca nivelul hormonilor tai sa scada la varsta mijlocie.
Menopauza este un proces biologic complet natural si, prin urmare, nu este o problema de rezolvat. In schimb, apar ceva schimbari hormonale, ca de exemplu: bufeuri, transpiratii nocturne, insomnie, schimbari de dispozitie, uscaciune vaginala, crestere in greutate etc.
Aceste simptome pot varia de la usor neplacute la de-a dreptul insuportabile si pot dura intre sapte si 14 ani – in unele cazuri, in detrimentul sanatatii noastre mentale si fizice, arata un studiu. De aceea, unele femei apeleaza la terapia hormonala (functioneaza prin inlocuirea hormonilor pe care corpul inceteaza sa ii produca atunci cand treceti prin perimenopauza si menopauza – estrogen si progesteron); Dar mai sunt si femei care incearca terapii naturale pentru a ameliora aceste simptome neplacute.
S-a demonstrat ca unele remedii naturale si modificari ale stilului de viata pot reduce aceste simptome si va pot ajuta sa va simtiti mai confortabil. Exista, de asemenea, dovezi ca schimbarea dietei poate ajuta in cazul acestor simptome.
Vezi si: Care este varsta pentru menopauza si ce o declanseaza prea devreme
Sfaturi si remedii care te ajuta sa treci mai usor peste simptomele neplacute ale menopauzei
-Vitamina D3 contra balonarii si cresterii in greutate
Vitamina D-3, care actioneaza ca un hormon natural, poate ajuta la combaterea cresterii in greutate la menopauza. Un studiu din Jurnalul Asociatiei Americane de Nutritie a constatat ca cei care au inclus aceasta vitamina in dieta lor zilnica (cel putin 600 UI de D-3 pe zi) au pierdut mai mult in greutate decat omologii lor.
-Vanilie contra starilor de nervozitate si a depresiei
Estrogenul stimuleaza creierul sa produca hormoni de bine, cum ar fi serotonina, dar atunci cand nivelul de estrogen scade, la fel se intampla si cu starea de spirit. Asadar, daca te simti nervos, incearca sa mirosi extract de vanilie. O revizuire a studiilor pe animale publicate in Nutrition Today arata ca vanilina, o substanta gasita in vanilie, poate fi eficienta in ameliorarea simptomelor depresive.
-Ceai de menta si salvie contra bufeurilor
Scaderea estrogenului dezechilibreaza termostatul intern. Pentru a ameliora acest simptom, consumati ceai de menta si salvie de doua ori pe zi. O recenzie publicata in jurnalul ASC Chemical Neuroscience a descris modul in care TRPM8, o proteina gasita in menta, pacaleste corpul sa se simta mai rece din interior spre exterior. Totodata, salvia poate scade semnificativ severitatea bufeurilor la unele femei, arata un studiu din Advances in Therapy.
-Supliment cu GABA contra insomniei:
GABA (acid gamma-aminobutiric) este un neurotransmitator care va poate imbunatati starea de spirit. Un studiu publicat in Jurnalul de Neurologie Clinica a descoperit ca suplimentarea cu 300 de mg de GABA zilnic a fost un real ajutor pentru somn.
Iata si alte remedii menite a amelioreze simtomele generale a le menopauzei:
-Remedii cu plante:
Unele studiile sugereaza ca dietele pe baza de plante pot ajuta la reducerea bufeurilor si transpiratiile nocturne, precum si la imbunatatirea sanatatii fizice si sexuale. Acest lucru se intampla, deoarece multe plante contin fitoestrogeni, compusi care pot simula unele dintre functiile estrogenului din corp.
Vezi si: Lista plantelor medicinale care iti sar in ajutor la menopauza
-
Cohosh negru
Daca te confrunti cu transpiratii nocturne, schimbari de dispozitie, insomnie si crestere in greutate, iti recomandam cohosh negru. Aceasta planta usureaza o varietate de probleme de menopauza, fiind poate unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru menopauza. In conformitate cu Institutul National de Sanatate, „Unii cercetatori cred ca aceasta planta si-ar putea exercita efectele printr-o actiune legata de creier, cum ar fi modularea cailor serotoninergice sau prin capacitatea sa potentiala de a actiona ca un modulator antioxidant, antiinflamator sau selectiv al receptorilor de estrogen”.
-
Lemn dulce
O serie de studii arata ca radacina de lemn dulce poate ajuta la ameliorarea bufeurilor si la imbunatatirea sanatatii sexuale. Mai exact, un studiu a descoperit ca lemnul dulce a fost la fel de eficient ca terapia de substitutie hormonala in reducerea duratei bufeurilor la femeile care trecusera prin menopauza.
*Atentie! Un consum prea mare de lemn dulce poate duce la cresterea tensiunii arteriale si scaderea cantitatii de potasiu din sange.
-
Anason
Anasonul are efecte similare cu estrogenul si poate ajuta cu durata si severitatea bufeurilor. De exemplu, in urma unui studiu, unele femei au luat capsule de anason de trei ori pe zi, iar altele au luat un placebo. Dupa 4 saptamani, cele care au luat anason au raportat bufeuri semnificativ mai putin frecvente si mai putin severe.
-
Fenicul
Un studiu a constatat ca feniculul a imbunatatit evaluarile de sanatate mintala pentru femeile cu anxietate si depresie care au trecut prin menopauza. Totodata, alte studii sugereaza ca unguentele/cremele vaginale care contin fenicul pot ajuta la atrofia vaginala (uscarea peretilor vaginali, care este o preocupare comuna pentru femei in timpul perimenopauzei sau dupa menopauza).
-
Igname salbatice
Un studiu recent a aratat ca o proteina gasita in ignamele mov ar putea imbunatati simptomele menopauzei prin cresterea nivelului de estrogen. Totusi, studiul a fost facut pe sobolani, asa ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a aborda cat de sigur si eficient este acest remediu natural pentru femei in perioada perimenopauzei.
Nu uita!
O dieta si un stil de viata sanatos, care includ exercitii fizice, reduc riscul pentru multe probleme de sanatate asociate cu imbatranirea, va ofera mai multa energie si imbunatateste calitatea vietii. In plus, un stil de viata sanatos poate reduce simptomele menopauzei, inclusiv bufeurile si tulburarile de somn.
Vezi si: Cele mai bune tratamente pentru menopauza
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: