9.4 C
București
miercuri, martie 27, 2024

Care este varsta pentru menopauza si ce o declanseaza prea devreme

Varsta medie de debut pentru menopauza „naturala” este de 50-51 de ani. Cu toate acestea, din cauza geneticii, a bolilor sau a procedurilor medicale, unele femei trec prin menopauza inainte de varsta de 40 de ani. Menopauza care apare inainte de aceasta varsta, fie ea naturala sau indusa, este cunoscuta sub numele de menopauza „prematura”.

Pe langa faptul ca se confrunta cu bufeuri, schimbari de dispozitie si alte simptome care insotesc menopauza, multe femei care sufera de menopauza prematura trebuie sa faca fata unor preocupari fizice si emotionale suplimentare. De exemplu, deoarece menopauza semnaleaza sfarsitul anilor fertili ai unei femei, este probabil ca o femeie care doreste sa ramana insarcinata sa aiba probleme.

Simptomele menopauzei premature sunt adesea aceleasi cu cele experimentate de femeile care sufera menopauza naturala si pot include:

  • Menstruatii neregulate sau ratate
  • Menstruatii care sunt mai grele sau mai usoare decat de obicei
  • Bufeuri (o senzatie brusca de caldura care se extinde peste partea superioara a corpului)
  • Aceste simptome sunt un semn ca ovarele produc mai putini estrogeni.

Impreuna cu simptomele de mai sus, unele femei pot prezenta:

  • Uscaciune vaginala (vaginul poate deveni si mai subtire si mai putin flexibil)
  • Iritabilitatea vezicii urinare si agravarea pierderii controlului vezicii urinare (incontinenta)
  • Modificari emotionale (iritabilitate, schimbari ale dispozitiei, depresie usoara)
  • Piele uscata
  • Insomnie
  • Scaderea dorintei sexuale

In plus fata de simptomele enumerate mai sus, daca aveti sub 40 de ani si aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni, ar trebui sa va adresati medicului specialist pentru a stabili daca suferiti o menopauza prematura:

  • Ati urmat chimioterapie sau radiatii
  • Exista in familie o tulburare autoimuna, cum ar fi hipotiroidismul, boala Graves sau lupus
  • Ati incercat fara succes sa ramaneti gravida mai mult de un an
  • Mama sau sora au avut menopauza prematura

Nivelurile scazute de estradiol, o forma de estrogen, pot indica faptul ca ovarele incep sa esueze. Cand nivelurile de estradiol sunt sub 30, poate semnaliza ca va aflati la menopauza.

Cu toate acestea, cel mai important test utilizat pentru diagnosticarea menopauzei premature este un test de sange care masoara hormonul foliculostimulant (FSH). FSH determina ovarele sa produca estrogen. Cand ovarele incetinesc productia lor de estrogen, nivelul dumneavoastra de FSH creste. Cand nivelul FSH creste peste 40 mIU / ml, de obicei indica faptul ca va aflati la menopauza.

Menopauza prematura poate fi cauzata de o afectiune sau tratament sau poate sa nu aiba o cauza cunoscuta (spontana). Factorii posibili care ar putea provoca menopauza prematura includ:

  • Ati avut o operatie de indepartare a ovarelor.
  • Sunteti fumatoare.
  • Ati suferit o histerectomie.
  • Un efect secundar al chimioterapiei sau al radiatiilor.
  • Istoric familial de menopauza la o varsta frageda.
  • Anomalii cromozomiale (X fragil, sindromul Turner).
  • Boli autoimune (adica artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala).
  • HIV si SIDA.
  • Oreion.

Un studiu recent arata ca multe substante asociate cu plasticul contribuie la menopauza timpurie

Un nou studiu a constatat ca anumite substante chimice din plastic si unele produse cosmetice sunt legate de menopauza prematura, determinand aparitia menopauzei cu 2-4 ani mai repede decat la femeile care au consumat produse cu un nivel scazut de substante, informeaza drmache.com.

Deoarece studiul din revista PLOS ONE a asociat doar substantele chimice din plastic si anumite produse cosmetice cu menopauza timpurie, acesta nu demonstreaza absolut acest lucru. Dar intareste si alte studii care au avut rezultate similare.

Aceste substante chimice se gasesc in articolele utilizate in mod obisnuit, cum ar fi unele sticle de apa si alte materiale de plastic asociate cu produsele alimentare si produsele cosmetice utilizate adesea de catre femei. Aceste articole ar putea duce la menopauza timpurie si pot scurta posibilitatile de a avea copii in momentul in care femeile sunt pregatite pentru cresterea acestora. Acest sentiment a fost impartasit de autorul principal al studiului, Amber Cooper, profesor asistent de obstetrica si ginecologie la Scoala de Medicina a Universitatii Washington.

Autorii au studiat un esantion reprezentativ la nivel national de 1.442 de femei la menopauza, a caror varsta medie a fost de 61 de ani si care nu luau nici estrogen si nici nu le-au fost indepartate ovarele prin interventie chirurgicala. Sangele si urina femeilor au fost prelevate pentru a identifica nivelurile a 111 substante chimice despre care se crede ca interfereaza cu productia de hormoni naturali.

Studiul a identificat 15 substante chimice care aveau o legatura puternica cu functia ovariana in scadere si cu menopauza timpurie.

Ce substante trebuie sa evitati?

BHA si BHT. Utilizati in principal in hidratante si machiaj ca conservanti.

Coloranti de gudron de carbune: p-fenilendiamina si culorile enumerate ca „CI” urmate de un numar din cinci cifre. Cautati-le in vopsele de par etc. Pot fi, de asemenea, listate ca FD&C Blue No, 1 sau Blue 1.

Ingrediente legate de DEA, MEA si TEA. Se utilizeaza in produse cremoase si spumante, cum ar fi creme hidratante si sampoane.

Ftalat de dibutil. Utilizat in unele produse de ingrijire a unghiilor.

Conservanti care elibereaza formaldehida. Utilizati intr-o varietate de produse cosmetice si elibereaza incet cantitati mici de formaldehida – folosita pentru imbalsamarea oamenilor.

Parabeni. Conservant utilizat in cosmetica.

Parfum. Orice amestec de ingrediente parfumate – chiar si in unele produse comercializate ca „neparfumate”.

Compusi PEG. Utilizati in multe baze de creme cosmetice. Cautati ingrediente cu literele „eth” (de exemplu, polietilen glicol).

Petrolatum. Utilizat in unele produse pentru par pentru stralucire si ca bariera impotriva umezelii in unele balsamuri pentru buze si creme hidratante.

Siloxani. Cautati ingrediente care se termina cu „-siloxan” sau „-meticona”.

Lauret sulfat de sodiu. Utilizat in produsele cosmetice spumante, cum ar fi sampoanele, produsele de curatat si baia cu bule.

Triclosan. Utilizat in produsele cosmetice antibacteriene, cum ar fi pastele de dinti, produsele de curatare si antiperspirantele.

Care sunt schimbarile din organism care anunta menopauza

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole