Sfaturi de prim ajutor: cum se face corect resuscitarea cardio-pulmonara

Atunci cand inima nu mai bate, nici sangele nu mai circula prin corp, iar din aceasta cauza, organele vitale nu mai sunt alimentate cu oxigen. Creierul este cel mai afectat pentru ca fara oxigen, celulele creierului mor in doar cateva minute. Daca victima a suferit un stop cardiac, este foarte important ca procedura de resuscitare sa fie efectuata cat mai repede posibil, dar pentru asta ne-am gandit sa va aratam doua dintre cele mai importante tehnici de salvare a vietii in situatii grave: ventilatia artificiala si masajul cardiac, adica resuscitarea cardio-pulmonara.

Daca veti citi aceste randuri, veti stii cum sa efectuati corect tehnica de resuscitare si puteti salva oricand viata unui om aflat in stop cardio respirator.

Iata ce trebuie facut:

  • Primul pas este sa sunati la 112 si sa anuntati situatia de urgenta, solicitati ajutorul echipei medicale calificate si apoi evaluati respiratia si pulsul victimei.
  • Al doilea pas este eliberarea cailor aeriene prin hiperextensia capului si ridicarea barbiei. Ne asezam lateral, apoi cu o mana plasata pe frunte impingem capul victimei pe spate, cat se poate de mult, si cu doua degete de la mana cealalta ii ridicam barbia.

Dupa ce am eliberat caile aeriene verificam daca persoana respira sau nu.

Ne aplecam asupra victimei cu fata catre piept si ascultam la nivelul gurii zgomotele respiratorii. In acelasi timp, simtim daca exista schimburi de aer: apropiem obrazul de nasul si gura victimei si observam miscarile pieptului.

Pentru a decide daca victima respira sau nu trebuie sa ascultam, simtim si vedem in acelasi timp, pentru 5-10 secunde.

lectia de prim ajutor

Cum ne dam seama daca persoana se afla sau nu in stop cardio-respirator?

Pacientul se afla in stop respirator daca nu se observa distensia cutiei toracice, nu se aude zgomotul produs de trecerea curentului de aer prin caile respiratorii si nici nu se simte suflul produs de respiratie, plus cianoza tegumentelor, mai ales in jurul buzelor.

Absenta respiratiei impune masuri rapide de resuscitare.

Resuscitarea – Iata cum procedam pentru a face o respiratie artificiala corecta:

Ingenuncheati langa pacient. Cu capul victimei in hiperextensie, mentineti gura usor intredeschisa cu o mana, in timp ce cu cealalta sustineti fruntea si pensati nasul. Vezi si: Lesinul. Cum acorzi primul ajutor si cum previi aparitia acestei stari

Inspirati profund aer, asezati etans gura pe gura victimei si insuflati aer timp de 2-3 secunde. In acelasi timp se verifica daca toracele se ridica atunci cand noi insuflam.

lectia de prim ajutor
lectia de prim ajutor 3

Fiecare respiratie trebuie sa fie suficient de puternica, astfel incat toracele sa se ridice. Ar trebui sa facem o ventilatie la fiecare 4-5 secunde.

Tineti capul persoanei in hiperextensie cu barbia ridicata, indepartati gura de la gura pacientului si lasati toracele sa revina. Volumul de aer pe care il insuflam este mai important decat ritmul in care il administram.

  • Cea de-a treia componenta a resuscitarii este masajul cardiac. Acesta se incepe o data cu respiratia artificiala, in raport de 2:15, adica 2 respiratii gura la gura, urmate de 15 compresii toracice.

Cum se face un masaj cardiac corect

Cel mai important este sa gasim punctul pe care vom efectua compresiile toracice. Persoana trebuie asezata pe spate pe un plan dur. Daca sta pe un plan moale, gen pat, nu se pot efectua compresiuni toracice eficiente. Se localizeaza punctul de compresie situat in partea inferioara a sternului.

Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pana la apendicele xifoid, locul de intalnire a coastelor.

La acest nivel, langa acest deget se asaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu si cel aratator. Dupa aceasta, asezam podul palmei celeilalte maini, tangent la cele doua degete plasate pe piept. Aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice.

lectia de prim ajutor 4

Asezam cealalta mana peste cea situata pe stern, fara ca degetele sa se sprijine pe torace.

lectia de prim ajutor 5

Cu coatele întinse si bratele perpendicular pe stern, se fac compresiunile, astfel incat sa infundam sternul cu o adancime de aproximativ 4-5 cm.

Linia umerilor trebuie sa fie paralela cu linia longitudinala a pacientului. Frecventa compresiunilor externe trebuie sa fie de 100/min.

lectia de prim ajutor 6

Pentru a efectua manevra corect si a economisi energie, ingenunchiati aproape de pacient si aplecati-va inainte, cu mainile deasupra pacientului, tineti spatele drept si coatele intinse, astfel incat la aplicarea fortei sa folositi si greutatea corpului, nu numai musculature bratelor.

Dupa 30 de compresiuni, efectuati 2 ventilatii artificiale, apoi reluati compresiunile. Aceasta resuscitare cardio-pulmunora continua pana la aparitiei respiratiei sau pana la venirea echipajului medical.

Vezi si:

Ce sa faci cand iti curge sange din nas – Ghid de primul ajutor pe care trebuie sa-l stie toata lumea

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.  

Sursa: stirileprotv.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...