Mesteacanul sau „arborele vietii” cum mai este denumit este originar din Siberia, insa creste si la noi in zonele de dealuri si campii. Se spune despre seva de mesteacan ca are proprietati vindecatoare si purificatoare magice, fiind folosita ca atare pe scara larga primavara pentru tratarea si pentru prevenirea bolilor.
Seva de mesteacan este eficienta in fortificarea copiilor si a persoanelor care vor sa isi imunizeze si vitaminizeze organismul. Aceasta contine glucoza si fructoza, xilitol, vitamina C, saruri minerale (calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, sodiu si fier), aminoacizi, flavonoide, saponine, betulina, enzime, acizi nucleici, hormoni vegetali etc.
Seva de mesteacan se colecteaza in lunile martie si aprilie. De la un singur arbore se pot recolta aproximativ 3 litri in 24 de ore, dar este de preferat sa opresti curgerea dupa 300 ml pentru a nu leza copacul. Pentru aceasta se face o simpla crestatura in forma de V, la care se ataseaza un vas legat de trunchi, in care se colecteaza seva, ce are un aspect foarte asemanator cu apa, este transparenta, fluida si are un gust dulceag. Cand seva nu mai curge, locul inciziei se acopera cu rasina.
Iata cateva dintre miraculoasele beneficii ale sevei de mesteacan:
– Seva de mesteacan iti fortifica intregul organism. Se administreaza 2 ml de cate 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de 3-4 saptamani la adulti, iar la copiii peste 10 ani, 1 ml de doua ori pe zi, in acelasi interval;
– Seva de mesteacan este utila in tratarea si prevenirea cistitei. Se recomanda consumul a cate 1 litru pe zi , timp de 2 saptamani;
– Este un remediu excelent impotriva cancerului. Numeroase studii evidentiaza efectele ei antitumorale, datorita continutului de acid betulinic care se gaseste in proportii mari in mesteacan. Acesta are efect citostatic asupra celulelor maligne din formatiunile tumorale de pe sistemul nervos. Pe langa tipurile de cancer sus mentionate, in ultima vreme s-au obtinut rezultate pozitive in cancerul ovarian, cancerul pulmonar si cancerul mamar.
Vezi si: Tinctura de mesteacan. Cum se poate prepara si in ce afectiuni este recomandata
– Combate reumatismul. Se administreaza 1 litru pe zi timp de 20 de zile, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica si cataplasme cu pulbere de scoarta de mesteacan.
– Seva de mesteacan este eficienta in bolile de ficat. Se consuma cate o cana de suc proaspat de mesteacan sau infuzie de mesteacan de cel putin 3 ori pe zi
– Elimina pietrele la rinichi. Se face o cura de 20 de zile cu seva de mesteacan. In prima zi se consuma 0,5 litri, in a doua zi, 0,6 litri, pana ajungeti in cea de a cincea zi la un litru, cantitate ce se va bea vreme de zece zile, dupa care scade gradat cu cate 0,1 litri pe zi, asa incat in ultima zi de cura sa se consume din nou 0,5 litri de seva.
– Seva de mesteacan te scapa de celulita. Un studiu francez facut inca din 1937 arata ca aceasta ajuta la eliminarea tesuturilor adipoase inflamate. Se consuma cate 1 litru de seva pe zi si, in paralel, se maseaza energic, tot cu seva, fiecare parte a corpului afectata de celulita. Tratamentul dureaza o luna si are efecte spectaculoase.
Seva de mesteacan – Mod de administrare:
Aceasta se consuma de preferinta dimineata, pe stomacul gol, in cantitate de 100-250 de ml (20-30 ml pana la 100 ml in cazul copiilor), dar in cazuri grave (cancere) se poate consuma si peste 1 litru pe zi, asociat cu postul alimentar complet sau cu un regim cat mai natural.
Cura cu seva de mesteacan poate dura de la 3 pana la 15 zile, in functie de caz.
!!! Seva de mesteacan se consuma pe cat posibil imediat dupa recoltare, cand inca este foarte proaspata, iar vitaminele, enzimele si alte substante organice complexe din compozitia sa nu sunt oxidate.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] mai noi arata ca spre deosebire de frunze si muguri, seva de mesteacan nu are actiune diuretica. Mugurii, datorita uleiului volatil pe care-l contin, au proprietati […]
[…] Mesteacanul are actiune diuretica (cu eliminare de acid uric), antilitiazica (dizolva calculii urinari), antibacteriana, diaforetica, febrifuga, hipocolesterolemianta, antiinflamatoare, antiseptica, tonic capilar si stimuleaza cresterea parului. Vezi si articolul Seva de mesteacan, remediul miraculos care iti fortifica organismul […]