Unul dintre marii medici ai antichitatii considera ca ingrijirile cosmetice nu trebuie sa se bazeze pe farduri, ci sa tina cont de de legatura intima dintre piele si restul organismului. La randul ei, stiinta moderna a demonstrat ca pielea este un organ cu functii multiple, constituind un barometru al sanatatii, intre starea fiziologica generala si piele existand o stransa interrelatie.
Diferitele afectiuni ale pielii sunt de multe ori legate de starile patologice ale unor organe, dupa cum orice dereglare a sanatatii se repercuteaza si asupra tenului.
Inca din cele mai vechi timpuri, bolile erau diagnosticate in functie de aspectul si culoarea tenului.
In afara bolilor de piele, cum ar fi tulburarile de pigmentatie, furunculoza, acneea etc., exista o multitudine de tulburari ale organismului care au influenta asupra pielii si mai ales asupra tenului.
Modul de viata, ca si buna functionare a organismului au un cuvant greu de spus in intreaga noastra infatisare. Astfel, problemele tenului nu trebuie rezolvate numai prin ingrijiri externe, ci urmand totodata si mentinerea unei stari fizice si psihice bune.
Iata mai jos cateva afectiuni care influenteaza negativ starea sanatatii avand urmari si asupra tenului:
1.Tulburarile digestive
-Pielea uscata este cauza unei defectuoase functionari a ficatului si intestinului;
-Pielea mixta (partial grasa – partial uscata) este pielea caracteristica bolnavilor de ficat;
-Lenevirea intestinului duce la constipatie, care poate determina eruptii pe suprafata pielii, iritarea si congestionarea tenului, herpesul buzelor si chiar aparitia cosurilor. Administrarea unui purgativ inlatura constipatia numai pentru moment, dar nu o vindeca;
-Eruptiile ce apar pe piele, determinate de digestia greoaie, stomacul fiind prea incarcat, iar ficatul suspus la efort prea mare, constituie un semnal de alarma pentru ingrijirea sanatatii;
-Unele alimente pot cauza stari alergice care se reflecta prin aparitia de eczeme, urticarie etc., cauzate si de o proasta asimilare a proteinelor;
-Lipsa unor vitamine din alimentatie, in special vitamina A, poate cauza uscaciunea buzelor si descuamarea pielii;
-In afectiunile hepatice si cele a le sangelui, mucoasa bucala este palida din cauza anemiei;
-Coloratia galbena a pielii indica cresterea in sange a pogmentilor biliari;
-Alimentatia bogata in grasimi si in hidrocarmonate mareste eliminarea de sebum, care nu deranjeaza in cazul tenului uscat, dar dezavantajeaza tenul gras;
-Condimentele si bauturile alcoolice pot determina vasodilatatie persistenta la nivelul pielii: vinisoare rosii pronuntate pe nas (chiar sub forma de retea) si pe umerii obrajilor;
-Abuzul de cafea si bauturi alcoolice poate accentua cuperoza.
2.Tulburarile glandelor endocrine
-Cand incepe procesul de maturizare sexuala, in perioada pubertatii, se produc tulburari de secretie ale glandelor sebacee si unele boli ale acestora. Pielea devine lucioasa, grasa, pori dilatati, piele inflamata, apare acneea, piodermitele.
-In timpul menstrelor, unor femei le apar cosuri profunde ori pete trecatoare, sau cele existente se maresc; starea seboreica se accentueaza. Tratamentul medical amelioreaza aceste stari temporare neplacute din viata femeilor, avand uneori si un rol pozitiv asupra tenului.
-In timpul sarcinii, glandele endocrine sunt influentate, iar activitatea glandelor sebacee scade, dar poate aparea „cloasma”, masca sarcinii, care reprezinta o tulburare a distribuirii pigmentului.
-Dereglarile hormonale care apar in perioada de menopauza, actionand asupra capilarelor, pot determina cuperoza.
-Din cauza legaturii intre factorii endocrini si piele, poate aparea la femei parul de prisos – hipertricoza. Astfel, din cauza dereglarii tiroidei, pielea poate aparea uscata sau grasa, ingrosata, de culoare mai inchisa. Tenul palid si fata umflata, in special la pleoape, pot fi cauza unor tulburari ovariene.
3.Circulatia sanguina si tenul
-Cantitatea insuficienta de globule rosii si de fier din sange sunt cauzele unui ten palid.
-Fragilitatea capliarelor, sunt cauzate de bolile de ficat sau lipsei din organism a unor vitamine, aceste stari pot duce la aparitia cuperozei – boala care se remarca prin coloratia rosie-violacee a pometilor.
4.Dereglarile in hidratarea pielii
-Apa reprezinta 2/3 din greutatea corpului si are o importanta deosebita pentru procesele fizice si chimice din organism, participand la tonicitatea si elasticitatea pielii.
-Pielea normal hidratata este supla, catifelata, elastica, pe cand pielea deshidratata isi modifica culoarea, se ofileste, se rideaza.
-Pielea hiperhidratata, imbibata cu apa, se intalneste la persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale ca urmare a retinerii apei in tesuturi.
5.Cum se reflecta modul de viata si starea psihica asupra tenului
-Starea psihica – tensiunea nervoasa – se exteriorizeaza adesea pe fata: o spaima albeste fata, o emotie o inroseste, socurile emotionale puternice pot determina chiar pigmentari sau aparitia de leziuni cutanate.
-Starea de oboseala, lipsa de aer curat, somnul insuficient, se reflecta asupra tenului, apar cearcane mari in jurul ochilor, pleoapele se umfla etc.
-Preparatele cosmetice pentru cearcane sau fondul de ten folosit in machiaj sunt doar mijloace paleative de a masca astfel de stari; in realitate trebuie indepartate cauzele, asigurand o odihna si un somn corespunzator. De mentionat ca oamenii nervosi se rideaza de obicei mai repede decat persoanele calme.
-Frumusetea de durata se capata prin sobrietate, printr-o disciplina riguroasa a conditiilor de viata, prin ingrijiri rationale si, daca este cazul prin tratament medical sau chirurgical al imperfectiunilor fetei si corpului.
6.Unghiile si parul ca indicatori ai sanatatii
Modificarile de culoare, forma si consistenta a unghiilor sunt. adeseori semnale de alarma privins starea sanatatii putand servi medicului in stabilirea unui diagnostic.
- Culoarea unghiilor: in mod normal, unghia trebuie sa fie de culoare roza. Sub influenta unor factori patologici, culoarea unghiilor se pot modifica
-unghiile palide pot indica o stare de anemie;
-unghiile galbui, exceptand cazurile unor fumatori care pot prezenta astfel de unghii, pot fi urmarea unor micoze, tulburari ale ficatului si vezicii biliare;
-unghiile de culoare rosiatica sau violacee pot indica tulburari in circulatia sanguina;
-unghiile albastrui-violacee pot indica tulburari ale circulatiei venoase sau pulmonare;
-unghiile brune sau negre pot fi urmarea unui accident, in alte cazuri ele pot indica afectiuni mai grave care impun consultul medical.
- Consistenta unghiilor:
-unghiile uscate, care se fisureaza usor, indica o demineralizare a organismului;
-unghiilefriabile, moi sunt cauzate de alimentatia nesanatoasa sau a abuzului de detergenti;
-unghiile groase si foarte dure pot indica o afectiune reumatica;
- Forma unghiilor:
-unghiile foarte bombate in latime si lungime pot indica o afectiune pulmonara;
-unghiile concave denota o insuficienta hepatica sau glandulara, tulburari in starea generala a organismului, avitaminoza (vitamina C), lipsa de fier (anemie), dar se pot prezenta astfel si din cauza actiunii unor substante caustice;
-unghiile striate in largime dau un aspect ondulat unghiei. Pot fi cauza unor traumatisme fizice sau psihice, unor cauze ereditare sau urmarea unei lovituri primite pe extremitatea degetelor sau actiunii unor substante caustice.
- Petele albe de pe unghii indica lipsa de calciu si fier in organism, factori care pot genera anemia
- Parul poate indica unele afectiuni patologice, cand intervin modificari in structura firului de par, ca de exemplu:
-parul sters, moale – cauza unor afectiuni ale pielii capului, tulburari in starea generala a organismului din cauza oboselii prea mari sau a alimentatiei nesenatoase;
-parul uscat indica insuficienta de sebum, dar poate fi si urmarea unor traumatisme, parul devenind firabil, devitalizat si ofilit;
-seboreea indica un dereglaj hormonal, o tensiune nervoasa sau o alimentatie bogata in grasimi;
-matreata indica tulburari de digestie sau functionarea defectuoasa a glandelor sebacee;
-incaruntirea parului, care nu este cauzata de varsta, poate indica deficiente in functionarea glandei tiroidem starilor de stres, lipsei unor vitamine din organism (in special B);
7.Dermatoze si dermite
Dermatozele, adica bolile de piele, cu caracter degenerativ, boli la care predomina leziuni degenerative, constituie un ansamblu complex, al carui diagnostic trebuie precizat de catre medicul dermatolog, acesta indicand si tratamentul adecvat.
Dermatitele reprezinta o inflamatie a pielii, cu evolutie acuta sau subacuta, produsa de diferiti factori ca: soarele (dermatita solara), prin contactul cu diferite substante sau produse cosmetice asupra pielii (dermatite de contact sau alergice), unii microbi (dermatita toxica) si dermatitele streptococica sau stafilococica etc. Intensitatea leziunilor poate evolua de la simpla roseata, pana la aparitia de vezicule, pustule etc.
Tratamentele aplicate dupa ureche pot fi daunatoare, agravans starea initiala.
Pentru a evita aparitia dermatozelor, masurile preventive sunt absolut necesare, ele referindu-se la multiplele aspecte ale vietii. Uneori pot fi cauzate de regimul alimentar, unele alimente putand provoca eruptii eritematoase, urticarii, chiar la cateva minute dupa ingerarea lor. Sensibilitatea la alimente difera de la om la om, unele persoane facand urticarie la consumul unui aliment, de exemplu, la branzeturile fermentate, capsuni, rosii, uoa etc, fara a avea inconveniente la niciun alt aliment.
Digestia defectuoasa a alimentelor, constituie cauze care pot duce la aparitia dermatozelor.
Iata cateva dermatoze si dermatite care constituie aspecte inestetice si defecte ale pielii:
-foliculita – este cauzat de stafilococ si reprezinta o inflamatie purulenta a radacinii parului (foliculul pilos). Inflamatia se poate produce pe un anumit teritoriu asupra mai multor foliculi – impetigo folicular;
-fotodermatoza – este rezultatul rfrctului combinat al actiunii simultane a medicamentelor si a luminii solare. In astfel de cazuri, pielea trebuie protejata cu crema hidratanta si cu creme sau uleiuri fotoprotectoare;
-furunculele – sunt cauzate de stafilococ, putandu-se localiza la ceafa, spate, fese, picioare etc. La inceput apar ca ridicaturi rosii in jurul unui fir de par, transformandu-se apoi in pustule (vezicule cu continut purulent) si cu dop central;
-furnculoza – este cauza unor afectiuni patologice, dar si unei igiene defectuoase, constand in repetarea cronica a furunculelor timp de cateva saptamani.
-herpesul – este o eruptie brusca sub forma de basicute mici, grupate, cu localizare frecventa, in jurul gurii. Acesta poate aparea si in zona genitala sau oriunde pe tegumente, producand senzatia de arsura si mancarime. Este cauzat de un virus sau a unui deranjament gastric, bolilor febrile sau devitaminizarii organismului;
-negii – sunt excrescente de forma rotunda sau ovala care apar din cauza unui virus filtrabl;
-psoriazisul – sunt pete mici si rosii acoperite cu scuame care se extind si sunt insotite de mancarime;
-urciorul – din cauza stafilococilor poate aparea o inflamatie acuta a glandelor sebacee sub forma unui furuncul, cu jena si durere la nivelul pleoapei, cu tumefiere si roseata. Dupa cateva zile apare un punct galben in mijlocul tumefactiei, o pustula care se sparge si din care iese puroi.
8.Dermitele de contact sau alergice – accidentele cosmetice
Produsele cosmetice redau tegumentelor, in mare parte, aspectul placut, sanatos, functional, in conditiile in care, prin componenta lor, nu exercita o actiune prea energica asupra pielii sau nu provoaca eczeme, din care majoritatea se localizeaza la nivelul capului, fetei, buzelor si unghiilor/
Substantele folosite la prepararea produselor cosmetice pot actiona asupra pielii, de indata ce vin in contact cu ea sau dupa cateva ore, iar altele cu intarziere si abia a un nou contact.
Reactiile cutanate pe care le provoaca unele produse cosmetice actioneaza de la inceput prin actiunea lor toxica, provocand exeme sau dermite de contact, eczeme degenerative de contact sau dermite de uzura. La acestea contribuie starea de reactivitate a individului, modul si durata de folosire a produsului.
Substantele din produse actioneaza in mod deosebit asupra mantalei acide si filmului hidrolipidic al epidermului, de exemplu: acizii si alcooli deshidrateaza pielea, in timp ce sapunurile si substantele alcaline altereaza keratina.
Substantele acre actioneaza la un nou contact cu pielea, deci cu intarziere, provoaca eczeme de contact de origine alergica, pe o piele alergica, hipersensibila, pe care cea mai mica cantitate de produse poate determina aparitia eritemului (roseata) intens.
Dupa cum spuneam, exista cosmetice cu substante iritante, care pot provoca leziuni la aproape toate persoanele si de la primul contact si produce cosmetice ce contin substante sensibilizante care provoaca leziuni, numai persoanelor cu un anumit teren, dupa contacte repetate sau chiar dupa o perioada lunga de utilizare.
Oricum ar actiona produsele respective, simptomele sunt la fel, provocand la locul de contact eriteme, care pot fi urmate de edeme (umflaturi); pe langa acestea pot aparea dureri, usturimi sau mancarimi. Nocivitatea unui produs cosmetic este indeosebi de ordin local, putand insa antrena fenomene alergice, care sunt capabile sa influenteze starea generala a organismului si sa determine o reactie organica generala.
Substantele iritante pot determina vezicule (basicute cu lichid) sau pustule (basicute cu puroi), care pot chiar ulcera.
In afara leziunilor eczematoase, alergia la unele produse cosmetice poate determina pigmentari brune, pe fata, gat, decolteu, din cauza uleiurilor volatile din parfumuri.
Pruritul este un semn clasic de alergie, dar nu reprezinta totdeauna o indicatie.
Simptomele alergizante pot aparea la nivelul tesuturilor si tegumentelor, unde actioneaza produsele ca: rujurile de buze, pastele de dinti si apele de gura – la nivelul zonei buzelor si peribucale – ;cremele, fardurile, parfumurile la nivelul fetei; vopselele de par, briatinele, sampoanele la nivelul capului etc.
Iata cateva sfaturi pentru prevenirea accidentelor cosmetice:
-Folosind fondul de ten sau diferite farduri, nu trebuie neglijata demachierea, deoarece chiar urmele de fard ramase pe piele in cursul noptii dauneaza pielii, putand duce la ridarea tenului.
-Folosirea cremelor este o necesitate, dar si in acest caz trebuie sa se evite abuzul. In mod special trebuie sa se acorde atentie cremelor continand produse hormonale, folosirea lor fiind permisa numai cu prescrierea medicului. Cremele pe baza de untura aplicate pe ten seboreic pot determina aparitia cosurilor. Cremele pe baza de mercur si bismut, folosite un timp mai indelungat, pot determina ridarea si ofilirea pielii.
-Folosirea pudrei in scopul protejarii pielii, a absorbtiei excesului de grasime, acoperirii unor imperfectiuni, este necesara si placuta, dar, a pune un strat gros de pudra pe o piele uscata poate duce la o uscare excesiva a pielii.
-Solutiile alcoolice concentrate, apa de colonie si alte substante degresante folosite irational pot duce la uscarea pielii, la descuamarea ei accentuata, formarea de fisuri, aparitia inflamatiilor si a ridurilor.
-Folosirea apei fierbinti poate duce la moleseala tesuturilor si la dilatarea porilor. Spalarea zilnica cu apa rece tonifica, intareste pielea.
-Spalarea fetei cu sapun trebuie facuta cu prudenta, destul de rar si numai de catre persoanele cu tenul gras. Persoanele cu tenul uscat nu li se recomanda sapunul pentru ingrijirea zilnica a tenului, caci acesta, in contactcu apa, da solutii alcaline care irita pielea. Folosirea exagerata a sapunului duce la indepartarea de pe piele a stratului de grasime naturala, obligand glandele sebacee la un efort pentru inlocuirea lui, ceea ce duce la ridarea si ofilirea prematura a tenului. Sapunul poate fi inlocuit cu cremele de curatat, laptele de toaleta, emulsiile demachiante etc.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Sursa: „Cosmetica si sanatatea”- Ludmila Cosmovici
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Semnele de pe piele care dau de gol afectiuni ingrijoratoare […]