0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Semintele de Chia – Descopera beneficiile acestui superaliment plin de fibre, proteine si omega 3

Semintele de chia sunt un superaliment popular si valoros din punct de vedere nutritiv si au castigat o mare popularitate in randul persoanelor preocupate de sanatate si alimentatie echilibrata. Originare din Mexic, semintele de chia sunt cunoscute pentru profilul lor nutritiv impresionant si beneficiile multiple pe care le aduc sanatatii noastre. In acest articol, vom explora cateva dintre beneficiile semintelor de chia si cum le putem integra in alimentatia noastra.

In ultima vreme, semintele de chia apar in tot mai multe retete de alimentatie sanatoasa, fiind prezentate ca ingredient principal si, pe langa faptul ca acestea ofera un strop de aroma si textura preparatelor tale, ele ofera si beneficii pentru sanatate.

Semintele de chia au in compozitia lor numerosi nutrienti importanti, inclusiv: fibre, proteine, mangan, calciu, antioxidanti si acizi grasi omega-3 (acizi grasi polinesaturati), cum ar fi acizii α-linolenic si linoleic.

Poate nu stiai, dar  Chia inseamna „putere” in limba mayasa, iar semintele de chia erau cunoscute ca „hrana alergatorilor”, deoarece alergatorii si razboinicii le foloseau pe post de combustibil in timpul alergarii pe distante lungi sau in timpul luptelor. De exemplu, razboinicii azteci le consumau pentru a le oferi energie si rezistenta, sustinand ca doar o lingura le sustine forta si energia timp de 24 de ore.

Potrivit Departamentului pentru Agricultura al SUA, aproximativ 28 g de seminte de chia contine aproximativ:

  • 137 calorii
  • 12,3 g carbohidrati
  • 4,4 g proteine
  • 8,6 g grasime
  • 10,6 g fibre alimentare
  • 0,6 mg mangan (30% din doza zilnica recomandata)
  • 265 mg fosfor (27% din doza zilnica recomandata)
  • 177 mg calciu (18% din doza zilnica recomandata)
  • 1 mg zinc (7% din doza zilnica recomandata)
  • 0,1 mg cupru (3% din doza zilnica recomandata)
  • 44,8 mg potasiu (1% din doza zilnica recomandata)
  • Pe langa nutrientii enumerati mai sus, chia contine si unele vitamine (A, B, E si D) si minerale (fier, iod, calciu, mangan, fosfor, magneziu, cupru, niacina si tiamina)

Prin urmare, chia contine cele mai multe grame de fibre si este deosebit de bogata in fibre solubile, care pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol, la reducerea apetitului si la promovarea reglarii digestive. In plus, semintele de chia  sunt bogate in proteine ​​(aminoacizi), in polifenoli si antioxidanti, cum ar fi acidul cafeic, acidul rosmarinic, miricetina, quercetina si altele.

Iata cele mai importante beneficii ale semintelor de chia:

-Sursa excelenta de nutrienti:

Semintele de chia sunt o sursa bogata de nutrienti esentiali. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, acizi grasi omega-3, calciu, magneziu, fier si antioxidanti. Consumul de seminte de chia poate contribui la asigurarea aportului adecvat de nutrienti esentiali pentru sanatatea generala si functionarea optima a organismului.

-Omega-3 pentru sanatatea cerebrala:

Semintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3, in special in acidul alfa-linolenic (ALA). Acesti acizi grasi esentiali sunt benefici pentru sanatatea cerebrala, ajutand la mentinerea functiilor cognitive si la reducerea riscului de boli neurodegenerative. Consumul regulat de seminte de chia poate spori aportul de omega-3 si poate aduce beneficii pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos.

-Fibre pentru digestie sanatoasa:

Semintele de chia sunt extrem de bogate in fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile formeaza un gel in stomac, contribuind la mentinerea senzatiei de satietate si la reglarea tranzitului intestinal. Fibrele insolubile, pe de alta parte, ajuta la promovarea unui tranzit intestinal regulat si sanatos. Consumul de seminte de chia poate contribui la mentinerea sanatatii digestive si la prevenirea problemelor precum constipatia.

Fibra actioneaza, de asemenea, ca un prebiotic pentru a furniza combustibil pentru bacteriile benefice din intestin, care joaca un rol central in multe aspecte ale sanatatii si bolii.

-Controlul nivelului de zahar din sange:

Fibrele si acizii grasi omega-3 din semintele de chia pot ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control. Aceasta poate fi deosebit de benefica pentru persoanele cu diabet sau prediabet. Consumul regulat de seminte de chia poate ajuta la stabilizarea glicemiei si la reducerea riscului de fluctuatii bruste ale nivelului de zahar din sange.

De asemenea, studiile efectuate pe oameni au descoperit ca adaugarea acestor seminte la painea alba reduce raspunsul glicemic si poate ajuta la prevenirea cresterilor si scaderii nivelului de zahar din sange.

-Sanatatea cardiovasculara:

Semintele de chia pot contribui la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Chia este bogata in acizi grasi omega-3, avand si mai multi omega-3 pe gram decat somonul si se stie despre omega-3 ca actioneaza pentru a proteja inima prin scaderea tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol si a inflamatiei. De asemenea, fibrele din semintele de chia pot ajuta la gestionarea nivelului de colesterol si la mentinerea arterelor curate pentru a minimiza riscul de boala coronariana.

-Prevenirea cancerului

Chia este bogata in acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care ii confera potentialul de a actiona ca un aliment impotriva cancerului.

De exemplu, un studiu in vitro publicat in Journal of Molecular Biochemistry a constatat ca ALA a ajutat la limitarea cresterii atat a celulelor canceroase de san, cat si de col uterin. In plus, cercetatorii au descoperit ca ALA a provocat si moartea celulelor canceroase fara a afecta celulele normale sanatoase din organism.

-Cresteti energia si performanta la exercitiu

Chia este adesea folosita de sportivi pentru rezistenta si pentru a creste performanta la efort. De fapt, un studiu publicat in Journal of Strength and Conditioning a concluzionat ca semintele de chia a imbunatatit performanta la exercitii fizice pentru antrenamentele care au durat 90 de minute, la fel cum ar face o bautura sportiva incarcata cu zahar, dar fara tot zaharul nesanatos.

In plus, studiile arata ca semintele de chia contin foarte multe proteine, oferind capacitatea de a ajuta la cresterea masei musculare si la cresterea fortei.

-Oase mai puternice

Chia poate ajuta la intarirea sanatatii oaselor si la mentinerea densitatii osoase, reducand in acelasi timp riscul de afectiuni grave precum osteoporoza. Acest lucru se datoreaza faptului ca semintele sunt incarcate cu calciu si mangan, doua minerale care sunt necesare pentru mentinerea sanatatii oaselor.

Se pare ca doar 30 de grame de seminte de chia contine 18 % din calciul de care ai nevoie intr-o zi, indeplinind, de asemenea, 30% din necesarul zilnic de mangan.

-Ajuta la pierderea in greutate

Semintele de chia se numara printre cele mai bune alimente proteice pe baza de plante, motiv pentru care sunt grozave de consumat pentru cei care incearca sa slabeasca, sa arda grasimile si sa gestioneze pofta de mancare. De exemplu, unele cercetari arata ca semintele de chia poate ajuta la reducerea nivelului de grelina, hormonul responsabil pentru stimularea foamei.

Vezi si: Care este cel mai bun mod de a manca seminte de chia?

Vezi si: Seminte de canepa vs. seminte de chia. Beneficii pentru sanatate

Vezi si: Budinca de chia, o alternativa sanatoasa pentru micul dejun

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole