17.8 C
București
duminică, septembrie 29, 2024

Scortisoara si uleiul de scortisoara, elixire ale sanatatii tale

Scortisoara (Cinnamomum zeylanicum) este o condiment delicios si aromat, folosit pe scara larga in bucatarie pentru a imbogati gustul diverselor preparate. Insa, pe langa rolul sau in gastronomie, scortisoara si uleiul sau au fost recunoscute de-a lungul istoriei pentru beneficiile lor extraordinare asupra sanatatii. Aceste ingrediente nu doar imbunatatesc aroma mancarurilor, ci si aduc o serie de avantaje pentru organism. In acest articol, vom explora cateva dintre cele mai importante beneficii ale scortisoarei si ale uleiului sau.

In prezent, scortisoara este folosita in intreaga lume pentru multipe afectiuni, inclusiv probleme respiratorii, infectii ale pielii, probleme menstruale si diverse tulburari cardiace.

Cea mai importanta parte este coaja, care poate fi folosita in diferite moduri. De asemenea, uleiurile sale esentiale si constituentii inruditi joaca roluri importante, cum ar fi antimicrobiene, antioxidante, antifungice si antidiabetice.

Scortisoara si uleiul de scortisoara – Proprietati si beneficii

-Proprietati antioxidante si antiinflamatorii:

Scortisoara contine compusi antioxidanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi, contribuind astfel la prevenirea stresului oxidativ si a imbatranirii premature a celulelor. De asemenea, are proprietati antiinflamatorii, ceea ce poate fi benefic in reducerea inflamatiilor din organism. In plus,este recomandata pentru artrita si este cunoscut ca ajuta la eliminarea durerilor de cap cauzate de frig.

-Proprietati antibacteriene si antifungice:

Uleiul de scortisoara are proprietati antibacteriene si antifungice puternice. Acest lucru poate ajuta la combaterea infectiilor bacteriene si fungice, oferind o protectie suplimentara impotriva bolilor. In plus, cercetari recente sugereaza ca uleiul de scortisoara are potentialul de a fi utilizat ca agent antibacterian natural in industria alimentara.

De asemenea, uleiul de scortisoara este un excelent repelent pentru tantari. Mai exact, cercetarile au demonstrat acum ca este foarte eficient in uciderea larvelor de tantari. Journal of Agricultural and Food Chemistry a raportat despre cercetarile efectuate la Universitatea Nationala din Taiwan.

-Imbunatatirea digestiei:

Scortisoara poate stimula productia de sucuri digestive si poate ajuta la reducerea disconfortului gastrointestinal. De asemenea, are proprietati carminative, contribuind la eliminarea gazelor si la ameliorarea balonarii.

-Mentine controlul nivelului de zahar din sange:

Scortisoara a fost asociata cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina, ajutand astfel la controlul nivelului de zahar din sange. Consumul regulat poate fi util in prevenirea si gestionarea diabetului de tip 2, potrivit unui raport al Asociatiei Americane de Diabet.

-Ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii:

Studiile au aratat ca scortisoara poate contribui la scaderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rau”) si trigliceridelor, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale.

-Ofera sprijin in pierderea in greutate:

Cercetarile sugereaza ca un consum regulat de scortisoara poate sustine pierderea in greutate prin reglarea nivelului de insulina si a zaharului din sange, precum si prin imbunatatirea metabolismului.

-Are efecte benefice asupra functiei cognitive:

Unele cercetari sugereaza ca mai multi compusi din scortisoara pot avea beneficii asupra functiei cognitive si pot contribui la protejarea creierului impotriva deteriorarii asociate cu imbatranirea. De exemplu, echipa de cercetatori, condusa de Dr. P. Zoladz, a descoperit ca persoanele carora li s-a administrat scortisoara si-au imbunatatit scorurile la activitati cognitive, cum ar fi durata de atentie, memoria de recunoastere virtuala, memoria de lucru si viteza de raspuns vizual-motor.

-Imbunatateste circulatia sangelui si actioneaza ca un purificator

Acest condiment aromat ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui datorita prezentei unui compus de subtiere a sangelui in ea. Acestlucru nu face altceva decat sa ajuta la reducerea semnificativa a durerii si asigura alimentarea cu oxigen a celulelor. Astfel, poti reduce sansa de a suferi de un atac de cord consumand scortisoara regulat.

De asemenea, scortisoara poate ajuta la eliminarea impuritatilor din sange, iar acest lucru poate fi si o buna alternativa la tratarea cosurilor.

-Proprietati anticancerigene

Potrivit cercetarilor, scortisoara are proprietati anticancerigene. Acest condiment este bogat in cinnamaldehida, acid cinamic, 2-hidroxicinamaldehida, 2-metoxicinamaldehida si eugenol care sunt legate de efectul chemo-preventiv. Totodata, un studiu in vitro a constatat ca uleiul esential de scortisoara prezinta activitate anticanceroasa impotriva cancerului de gat. Totusi, sunt necesare mai multe studii stiintifice pentru a sustine acest beneficiu.

Iata si alte beneficii ale condimentului minune:

-Trateaza problemele respiratorii: ajuta la ameliorarea simptomelor racelii, gripei, durerii in gat si congestiei.

-Usureaza menstruatia: eficienta in ameliorarea disconfortului menstrual si a crampelor.

-Contraceptie: ajuta la controlul natural al nasterii.

-Actioneaza ca diuretic

-Este folosita in mod obisnuit ca afrodisiac si se crede ca trezeste dorinta sexuala la barbati si femei.

Atentie!!!

Fiind foarte puternic, uleiul de scortisoara trebuie evitat pentru consumul intern. In plus, poate avea efecte adverse asupra pielii daca este utilizat local in forma concentrata. Prin urmare, trebuie utilizat in forma diluata. 

Vezi si: 6 beneficii incredibile ale combinatiei dintre miere cu scortisoara

Vezi si: Ceaiul de scortisoara. Care sunt cele mai importante beneficii si cum se prepara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole