14.8 C
București
marți, martie 26, 2024

Ceaiul de scortisoara. Care sunt cele mai importante beneficii si cum se prepara

Ceai de scortisoara – Scortisoara este unul dintre cele mai populare si iubite condimente, iar daca o transformi in ceai devine o bautura interesanta care poate oferi multe beneficii pentru sanatate.

Scortisoara este originara din Sri Lanka si sudul Indiei si se obtine din coaja unui copac exotic (scortisorul), care este uscata si ia forma de bastonas, dar se poate gasi si sub forma de pulbere.

Pe piata, exista doua tipuri scortisoara:

  • cassia, care este cel mai intalnit, cu o nuanta de mahon si gust dulce-amarui, intens;
  • ceylon, care are o aroma mai dulce si rafinata, culoarea este mai deschisa, iar bastonasele se rup mai usor.

Ceaiul de scortisoara este bogat in substante active care pot oferi numeroase beneficii pentru sanatate. Iata care sunt acestea:

Ceai de scortisoara – Beneficii pentru sanatate

  • Este un bun aliat in curele de slabire. In urma unui studiu, s-a observat ca 10 mg de scortisoara, administrate zilnic, timp de 3 luni, poate reduce depozitele de grasime cu 0,7%, crescand totodata masa musculara cu 1,1%. Atentie, nu este recomandata o doza prea mare de scortisoara, deoarece contine cumarina, un compus ce creste riscul de hemoragii si boli de ficat.
  • Imbunatateste sanatatii inimii si scade colesterolul rau din organism. Studiile arata ca anumiti compusi din scortisoara au capacitatea de a reduce markerii inflamatori din organism. In plus, ceaiul de scortisoara poate reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului „rau” (LDL) si al trigliceridelor.
  • Diminueaza dimptomele neplacute din timpul menstruatiei. Ceaiul de scortisoara s-a dovedit a fi eficient in cazul sangerarilor abundente din timpul menstruatiei, dar si in cazul durerilor de burta, de spate, greata/varsaturile si sensibilitatea sanilor.
  • Reducerea nivelului de zahar din sange. Ceaiul de scortisoara nu contine cafeina, putand fi consumat in orice moment al zilei. Insa, daca il consumi cu scopul de a reduce glicemia, este indicat sa il bei in timpul mesei.
  • Are proprietati antivirale si antibacteriene. Ceaiul de scortisoara inhiba dezvoltarea bacteriilor, lupta impotriva virusilor si combate infectiile, fiind foarte eficient in caz de raceala. Totul se datoreaza cinamaldehidei, un compus din scortisoara.
  • Imbunatateste circulatia sangelui
  • Stimuleaza memoria. Ceaiul de scortisoara protejeaza celulele creierului de actiunea radicalilor liberi cauzatori ai stresului oxidativ, fiind eficient si in prevenirea Alzheimerului. In plus, conform unui studiu, acesta poate ameliora si simptomele motorii prezente in cazul bolii Parkinson.
  • Este un puternic antioxidant si protejeaza impotriva radicalilor liberi.

Vezi si: Canella sau „scortisoara salbatica” – beneficii si utilizari

Cum se prepara ceaiul de scortisoara

In 500 ml apa se adauga 2-3 bastonase de scortisoara si se fierbe timp de 15-20 minute. Dupa oprirea focului, mai lasa ceaiul la infuzat inca 15 minute. Ceaiul va capata o culoare brun-roscata, iar gustul dulceag va va cuceri imediat.

Daca ai acasa scortisoara sun forma de pulbere, atunci adauga o lingurita la o cana cu apa fiarta si lasa la infuzat 10 minute.

Vezi si: Pasta din miere si scortisoara. Ce afectiuni poti trata cu acest elixir natural

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole