Scarlatina este o boala infectioasa, una dintre bolile copilariei, cauzata de o bacterie, ci nu de un virus precum sunt rujeola, varicela, rubeola. Epidemiile de scarlatina apar in scoli si gradinite, locurile perfecte pentru bolile contagioase.
Aparitia acestei boli, care in trecut constituia una din cauzele principale de deces la copii, se datoreaza steptococului betahemolitic de grup A.
In prezent, aceasta boala nu mai este un motiv de ingrijorare pentru parinti, mai ales daca se urmeaza un tratament riguros si foarte disciplinat.
Cand apare, simptome si analize pentru depistarea scarlatinei:
Grupa de varsta cea mai afectata de aceasta boala este intre 5 si 9 ani, desi ea poate fi luata cu usurinta si de copiii care nu mai au anticorpi de la mama, adica incepand cu 6-12 luni. Bacteria poate fi luata imediat prin imprastierea particulelor de saliva in aer in timpul vorbirii, tusei, stranutului, dar si prin atingerea obiectelor contaminate, cum ar fi jucarii, mobilier. Cu toate acestea, nu la toti copiii se manifesta, desi unii dintre ei pot fi purtatori. Motivele pentru care nu se declanseaza la acestia sunt putin cunoscute, insa se pare ca are legatura cu un sistem imunitar puternic.
Copiii care au contactat bacteria sunt contagiosi cu 24 de ore inainte de aparitia simptomelor si pana la 48 de ore dupa instalarea tratamentului. In absenta tratamentului, bolnavii de scarlatina pot fi contagiosi pana la 10 saptamani. Scarlatina se dezvolta in special in perioadele reci si umede ale anului, dar la fel de bine se poate intalni si pe timpul verii.
Simptome ale scarlatinei:
- febra 38-40 de grade C;
- agitatie, varsaturi, dureri in gat si la inghitit;
- lipsa poftei de mancare;
- ganglioni mariti si durerosi;
- eruptie la nivelul pielii stacojie si punctata cu bubite mici si rosi, aspre la pipait;
- modificarile limbii: in prima zi limba prezinta un depozit albicios, apoi in urmatoarele zile se descuameaza si capata o culoare zmeurie;
- pometii sunt foarte rosii, iar in jurul nasului si gatului se observa o paloare (masca lui Filatov).
Pentru depistarea scarlatinei se face un exudat faringian, in vederea cautarii streptococului betahemolitic de tip A. Apoi, se fac analize de sange, iar in cazul contaminarii VSH-ul este accelerat, iar numarul leucocitelor neutrofile (PMN) si eozinofile (EN) este crescut. Analizele urinei se fac la debutul bolii, apoi saptamanal timp de o luna.
Dupa tratament se face analiza ASLO, care daca este crescuta chiar si in urma tratamentului este necesara o atentie deosebita, caci se poate sa fie vorba despre un sindrom poststreptococic sau despre alte complicatii ce pot aparea.
Printre complicatiile ce pot aparea in urma unui tratament inadecvat sau incomplet se numara:
- reumatismul articular acut
- complicatii la nivel cardiac (endocardita) si renal (glomerulonefrita)
De aceea, parintii sunt sfatuiti sa urmeze tratamentul alopat sau naturist pana la capat, fara intreruperi sau abateri, deoarece riscul de a aparea complicatii creste cand tratamentul este inadecvat.
Tratament pentru scarlatina:
In cazul infectiilor streptococice, cum este cazul scarlatinei, medicina alopata recomanda tratament cu antibiotice (penicilina, eritromicina si clindamicina).
Medicina naturista dispune si ea de remedii competente cu bactericide si bacteriostatice, asemanatoare sau chiar superioare antibioticelor de sinteza.
Uleiurile volatile de eucalipt si salvie fiind cele mai relevante impotriva streptococului de tip A. Uleiul de eucalipt este recunoscut ca actionand preponderent impotriva infectiei cu streptococul betahemolitic de grup A.
Uleiurile volatile impreuna cu Astragalus, Echinacea purpurea membranaceous, Withania somnifera si Inula helenium pot reprezenta un tratament eficient natural impotriva scarlatinei.
Impotriva febrei se poate utiliza ceai de coada soricelului. De asemenea, repaos la pat, cresterea imunitatii prin sucuri naturale si lichide cat mai multe sunt absolut esentiale in recuperare. Oricum, recomandam persoanelor ce doresc tratamentul naturist pentru scarlatina sa consulte un medic homeopat inainte.
Bine de stiut: hainele si lenjeriile de pat se fierb si se calca; obiectele, mobilierul, jucariile, clantele se dezinfecteaza cat mai des; se asigura aerisirea in camere si se tine tratamentul in mod riguros. Pentru cresterea imunitatii la copii se pot face ceaiuri cu patrunjel, suplimente naturale cu vitaminele C si B.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Cum se manifesta pojarul, una dintre bolile copilariei
Tiroida. Tratamente naturiste folosite de pe vremea bunicilor
Infectia urinara la copii. Cauze si tratament naturist
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: