5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Scarita muntelui. Ce trebuie sa stii despre feriga intalnita in padurile de conifere

Scarita muntelui (Blechnum spicant) este un soi de feriga, care creste sub forma unei tufe formate din mai multe crengute lemnoase, care ajung pana la 20-50 cm si sunt acoperite cu frunze verzi. Aceasta planta este originara din zonele tropicale si subtropicale, iubeste caldura si umiditate si poate trai foarte multi ani daca are conditii optime.

Scarita muntelui poate fi intalnita in padurile de conifere, de preferinta paduri de molid cu soluri acide si umede, locurile umbroase, de obicei la altitudini. Aceasta are doua tipuri diferite de frunze, una cu si una fara spori, sporii se maturizeaza in iulie si august.

In scop terapeutic, se foloseste toata planta, lastarii tineri (din martie-iulie) si radacina (toamna-iarna), care contin substante amare, taninuri, amidon si tiaminaza.

Planta are efect: astringent, emolient, de intarire a stomacului.

Principala sa aplicatie terapeutica: diaree. De asemenea, feriga aceasta a mai fost folosita si in îngrijirea pielii, cancer si boli de stomac.

Sfat! 

Scarita muntelui nu ar trebui consumata in stare cruda, deoarece este usor toxica si pradeaza corpului vitamina B, nu poate fi absorbita de organism.

Lastarii tineri, proaspeti pot fi gatiti ca pe legume, intaresc stomacul si intestinele si ajuta la diaree.

Vezi si: Ruginita. Ce trebuie sa stii despre micuta feriga ce creste in zonele stancoase

Vezi si: Cretusca, planta cu efect de aspirina

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole