Scaiul vanat sau spinul vanat, cum i se mai spune, creste prin tinuturi nisipoase, pe marginea drumului si in maracinisuri. Aceasta este o planta cu un valoros efect antiinflamator si antiseptic.
Scaiul de vant infloreste prin iulie-august si tot atunci se si culege. Pentru a putea fi utilizat se lasa la uscat. Este una din acele plante pe care le putem folosi in intregime. De regula, planta este consumata sub forma de ceai, decoct sau macerat.
In scopuri medicinale se foloseste sub forma de ceai planta inflorita. Datorita saponinelor pe care le contine, ajuta la fluidificarea secretiilor bronhice si la eliminarea lor.
Scaiul vanat, cel mai bun ceai pectoral
Acesta se prepara prin decoctie din 10 g planta maruntita cu 200 ml apa rece si se bea indulcit cu miere de albine, cate 4 linguri pe zi. Combinat cu frunze de patlagina si cimbrisor, aduce calmarea in tusea convulsiva si in tusea provocata de bronsita, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”. De asemenea, ceaiul din scai de vanat are si actiune diuretica.
Scaiul vanat combate retentia urinara
Persoanelor care se confrunta cu o retentie urinara, specialistii le recomanda sa urmeze o cura cu ceai-vanat, ceai care ajuta la detoxifierea organismului. In acest caz, zilnic se consuma cate 3 ceaiuri, un interval de cel putin 1 luna.
Scaiul vanat trateaza cu succes eczemele copiilor
Cercetarile din ultimii ani au descoperit ca aceasta planta este benefica in tratamentul eczemelor la copii. Se prepara un decocot concentrat din 2 linguri de planta maruntita la o cana de apa. Dupa ce apa incepe sa clocoteasca, se adauga planta si se lasa sa fiarba timp de 5 minute. Se folosesc comprese care, inmuiate in decoct, se aplica pe zona cu eczema, unde se mentin jumatate de ora si se repeta pana la vindecare.
Citeste si:
Cum prepari cel mai eficient ceai pectoral care te scapa de secretiile bronsice
Durerile de inima. Remediul care previne si amelioreaza problemele anginei pectorale
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Tratamente ayurvedice cu lavanda. Afla cum sa tratezi mai multe afectiuni cu ajutorul plantei
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: