Sarea este absolut necesara sanatatii umane si echilibrului nutritional. Ea alcalinizeaza sangele si celelalte fluide vitale, ajuta la retinerea apei in organism si este adanc implicata in biochimia metabolismului.
Sarea rafinata industrial – saraca in minerale
Asadar, nu sarea propriu-zisa este daunatoare sanatatii umane, ci cea rafinata industrial, cea extrasa din terenuri sarace, sarea de bucatarie cu deficit mineral. Unu pana la trei grame pe zi este doza necesara organismului, dar cele mai multe persoane consuma intre 12-15 gr zilnic.
Din sarea disponibila din comert, metodele industriale de purificare extrag aproape toate mineralele si elementele chimice, lasand un cristal alb format in proportie de 98% din clorura de sodiu. Unul dintre elementele nutritive indepartate este magneziu, mineral esential pentru functia imunitara. Magneziul este suportul unui proces numit fagocitoza, proces care mareste puterea de asimilare si eficienta celulelor macrofage (de curatare), responsabile cu eliminarea infectiilor.
Mai mult, magneziul este indispensabil bunei functionari a nervilor si celulelor creierului, e implicat in metabolizarea zaharului, a grasimilor si scade mortalitatea cauzata de crizele cardiace la coronarieni. Un studiu efectuat in Canada a aratat o scadere cu 66% a ratei mortalitatii la pacientii carora li s-a administrat magneziu intravenos, iar alti cercetatori au aratat ca aceleasi injectii au redus cu 90% rata mortalitatii in randul cardiacilor in SUA.
Sarea de mare integrala – singura sursa de magneziu usor de asimilat in organism
Sarea de mare integrala este singura sare ce contine clorura de magneziu si bromura de magneziu, usor de asimiliat si de metabolizat de organismul uman. Astfel, o sare nedaunatoare pentru corp este una ce contine aproximativ 80-85% clorura de sodiu. Sarurile de magneziu prezente intr-o sare sanatoasa dreneaza excesul de sodiu din organism, prevenind edemele, disfunctiile renale, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni asociate cu consumul exagerat de sodiu.
Sarea de mare nerafinata este cea mai buna si uneori singura sursa alimentara biodisponibila de magneziu, un element esential care intareste imunitatea, previne atacurile cardiace si mentine echilibrul pH-ului din fluidele vitale ale organismului.
Una dintre cele mai bune surse viabile de magneziu din sare este cea in varianta bruta adunata manual in Franta, de-alungul coastelor Bretaniei, produs cunoscut cu numele de „sare celtica”.
Vezi si:
Ce beneficii are sarea amara. Top 6 lucruri de stiut despre sarea Epsom
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Vezi si: Sarea si echilibrul nutritional […]