Sanisoara are in compozitia ei ester saponine, A1-barrigenol, R1-barrigenol, acizi C5, nesaturați, dimetilacrilic, derivați de acid carboxilic fenolic, acid clorogenic, acidul rosmarinic, acizii alifatici, malonic, flavonoide, zaharoza, allantoin, saponine, substante amare si uleiuri esentiale.
Preparatele din sanisoara au proprietati antialgice, antiinflamatoare, cicatrizante si calmante.
Sanisoara – Intrebuintari
Sanisoara este recomandata in:
-dischinezii biliare
-boli de ficat
-astm, bronsite, dureri de gat si tuse
-inflamatii ale gingiilor, gingivita
-deranjamente stomacale si intestinale: balonare, diaree, dizenterie, enterite, gastrita
-crampe menstruale
-ulceratii
-are un efect puternic si de vindecare in cazul oaselor ranite, la fracturi si osteoporoza
Ceaiul se prepara din 1 lingurita planta la 200 ml apa fiarta, se lasa acoperit 10 minute, se bea cate o ceasca de mai multe ori pe zi.
In caz de osteoporoza se combina cu cretisoara si trifoi rosu.
In caz de ulcer gastric se combina cu galbenele.
Frunzele proaspete se maruntesc si se aplica pe rani cum ar fi: contuzii, aproximativ 15 minute, repetați aplicarea de 3 ori pe zi, dacă este necesar.
Tinctura se administreaza cate 20 de picături, de 3 ori pe zi sau utilizați diluata cu apa ca gargara.