La o suta de grame de parte comestibila, salata verde contine: 5 mg de sodiu, 150 mg potasiu, 15 mg calciu, 25 mg de fosfor, 0,4 mg fier si vitamina A, 0,05 mg vitaminele B1, B2, ), 3 mg vitaminele K si E, 50 mg de vitamina C.
Salata verde se potriveste excelent in sandvisuri, dar este foarte buna si ca suc, in ciorbe, dar mai ales facuta simplu ca salata cu putin ulei, sare si putina zeama de lamaie.
Proprietati si indicatii pentru salata verde
Ca principale proprietati salata este: remineralizanta, depurativa, sedativa, emolienta, anafrodiziaca, antispastica, aperitiva, calmanta, digestiva, elimina toxinele, reduce libidoul exagerat, diminueaza senzatia de durere, previne si chiar elimina spasmele muschilor intestinali, stimuleaza secretiile salivare si gastro-intestinale, stimuleaza eliminarea bilei in intestin, este un bun drenor hepatic, usureaza digestia, actioneaza asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata, provoaca sau favorizeaza aparitia menstruatiei intarziate, micsoreaza glucoza din sange, faciliteaza defecatia, relaxeaza tesuturile si elimina starea inflamatorie, accelereaza maturarea furunculelor, calmeaza starile de excitatie cerebrala, stimuleaza eliminarea prin urina a acidului uric si uratiilor.
Indicatii majore: palpitatii, spasme viscerale, dureri de stomac, spermatoree, excitatie sexuala, insomnii, artrita, astm bronsic, bronsita, colecistita, diabet zaharat, dismenoree, constipatie, guta, litiaza renala, nefrita, inflamatii intestinale, menstre dureroase, congestie hepatica, panaritiu, furuncule. Semintele sunt folosite pentru tratarea furunculelor si afectiunilor respiratorii.
Afectiuni tratate cu simpla salata
Un castron de salata, dintr-o bucata mare, jumatate de lamaie, putin ulei si sare poate fi de mare ajutor in caz de: afectiuni gastrointestinale, nefrita, litiaza urica, guta, reglarea ciclului menstrual, menstre dureroase, spermatoree, astm bronsic, colecistita, diabet zaharat, constipatie, congestie hepatica, hepatita.
Supa de salata verde
- 2-3 salate mari, proaspete
- 2 cepe
- o legatura salata verde
- 3 oua
- 60 de gr de faina
- zeama de la o lamaie
- patrunjel
- marar
- 50 de gr unt
- sare si piper
- 2,5 l apa
Se spala salata frunza cu frunza, se freaca cu sare si se scurge. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in unt, apoi se adauga 2 litri de apa fierbinte. Dupa 15 minute se adauga si salata si se lasa sa se inmoaie. Ouale se amesteca cu faina, putina sare si cateva linguri de apa rece. Se toarna cu lingurita in supa clocotita si se lasa sa mai fiarba cam 10 minute. Se presara cu patrunjel si marar tocate fin, se potriveste cu zeama de lamaie si se serveste calda.
Vezi si:
Fasole verde. Cate beneficii uimitoare se ascund intr-o pastaie
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: