Ruginita (Asplenium ruta-muraria) este o feriga mica vesnic verde, intalnita aproape in toata lumea, intr-o varietate de zone stancoase, printre crapaturile de piatra si pereti.
Ruginita este o planta perena cu o crestere lenta, ce ajunge pana la o intaltime de 15 cm, iar pe frunzele sale lungi se formeaza sporii, care se coc intre lunile august-octombrie.
In scop terapeutic, de la aceasta planta se utilizeaza frunzele, care contin taninuri si care se pot colecta tot timpul anului.
Ruginita – Ce efecte si aplicatii terapeutice are
Efecte terapeutice:
- astringent
- diuretic
- stimulare
- expectorant
Aplicatii terapeutice:
- tuse
- crampe menstruale
- rahitism
- inflamatii
Metode de preparare:
-Ceaiul de ruginita – 1 lingurita planta uscata la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10 minute. Ceaiul are rolul de a dizolva mucusul, ajuta la tuse, probleme menstruale si rahitism. De asemenea, sub forma de gargara si apa de gura, ceaiul de ruginita ajuta la inflamatii si leziuni minore in gura.
-Planta fiarta in vin stimuleaza cresterea parului. Vezi si articolul: 10 remedii naturale pentru cresterea si stoparea caderii parului cu suc de ceapa
-Frunzele, macerate in ulei de musetel, ajuta impotriva inflamatiilor.
Trebuie sa stiti ca, in prezent, aceasta planta este aplicata doar in medicina populara. In medicina moderna, aceasta nu joaca niciun rol, deoarece nu a fost suficient studiata.
Contraindicatii
Planta este contraindicata in sarcina si alaptare.
Vezi si: Bulbucul de munte. Ce trebuie sa stii despre planta care creste doar in apropierea muntilor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: