5.7 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Roua cerului, o planta insectivora cu numeroase beneficii

Roua cerului (drosera rotundifolia) poate fi gasita din Groenlanda, Newfoundland la vest pana in Alaska. Poate fi gasita si in coasta Pacificului, in Montana de Vest, in California si in vestul Colorado. De asemenea, este disponibil in Georgia, Nova Scotia, Alabama, Florida, Lowa, raul Mississippi si Minnesota. Planta apare si in Asia, precum si in Europa.

Planta are radacinile slab dezvoltate, iar frunzele pornesc dintr-o rozeta bazala cu diametrul de 3-5 centimetri.  Din mijlocul rozetei de frunze apare tulpina florala, inalta de pana la 25 centimetri. Frunzele au petiolul lung si sunt acoperite de perisori glandulari care secreta in varf o substanta mucilaginoasa, lipicioasa, incolora, asemanatoare unor picaturi de roua, de unde vine si numele plantei si care atrag insectele cu care se hraneste planta.

O floare insectivora cu beneficii pentru sanatate

Florile sunt de obicei de culoare alb sau roz, sunt solitare, grupate intr-o inflorescenta scorpioida.  Inaltimea maxima atinsa de planta este de 10 – 80 cm. Faptul ca planta mananca insecte, nu a fost cunoscut mult timp, ceea ce se stie insa de mult timp este, despre puterile vindecatoare ale plantei. Aceasta a fost folosita de mai multe secole ca planta medicinala pentru tuse si boli pulmonare de toate tipurile.

Aceasta planta este folosita pentru efectele afrodisiace si fortificante de foarte mujlt timp. Este utilizata pentru tratarea problemelor toracice, respiratie suieratoare, usurarea respiratiei si tractului respirator. Are activitate antibiotica, antibacteriana, antitusiva, antispasmodica, expectoranta si hipoglicemianta. Aceasta planta poate fi uscata si pastrata pentru utilizare ulterioara.

In secolul al XV-lea, radacina a fost recomandata impotriva epilepsiei, se folosea sucul pe stomacul gol dimineata. In secolul al XVI-lea a fost de asemenea folosita impotriva ciumei, probabil pentru ca ciuma a fost atat de amenintatoare in acel moment ca toate plantele medicinale eficiente au fost incercate. Datorita efectelor sale antibiotice, nu se exclude complet efectul plantei impotriva ciumei.

In Scotia, a fost folosita ca si colorant sub denumirea „lus-na-feàrnaich” pentru a produce culoarea purpurie.

Abia in secolul al XIX-lea, Darwin a descoperit proprietatea carnivora a plantei.  El a observat ca numeroase insecte au fost prinse in picaturile plantei.  Dupa observatii si cercetari amanuntite, el a ajuns la concluzia ca planta este carnivora.

Roua cerului este o planta de soare care poate fi intalnita in mlastini si balti. Aceasta planta creste, de asemenea, in busteni putreziti, mlastini si colturile rocilor. Este o planta perena care are viata scurta. Poate fi gasita in toate zonele din Europa de Nord.

Planta insectivora

Planta este insectivora, deoarece se hraneste cu insecte care au fost atrase de culoarea rosie stralucitoare. Odata cu utilizarea enzimelor planta dizolva insectele care s-au lipit de tentaculele glandulare si, amoniacul, precum si alti nutrienti care sunt extrasi din corpul lor. Nitrogenul care este absorbit de alte plante din sol este inlocuit de amoniac.

Face parte din familia Droseraceae si este una din putinele plante carnivore intalnite in tara noastra.  Se dezvolta in locuri mlastinoase, pe zacaminte de turba, iubeste apa si semiumbra. In Romania apare in rezervatiile naturale si este ocrotita de lege. Poate fi crescuta si in ghiveci.

Planta poate fi folosita intern, ca ceai, tinctura sau preparat finit, in special impotriva tusei de orice fel. In plus, deoarece planta are un efect antibiotic pronuntat, aceasta poate fi utilizata impotriva tusei convulsive, a bronsitei si chiar a pneumoniei sau a tuberculozei. 

Cu toate acestea, in cazul acestor boli grave ar trebui sa se utilizeze in primul rand medicamentele prescrise medical.  De ex. utilizati antibiotice din roua cerului in cel mai bun caz ca o sustinere a procesului de vindecare.

Atentie!  la folosirea interna a plantei, urina devine verde-maroniu.  Acest lucru este legat de o deteriorare a proteinelor in organism.

Preparate din roua cerului

Ceaiul se prepara din 1 lingurita planta la 1 ceasca apa fiarta, se lasa 10 min si se beau 2 cesti zilnic cu inghitituri mici.

Tinctura se prepara din planta proaspata sau uscata cu alcool, se lasa 2-6 saptamani la macerat. Se ia de 3 ori pe zi 10-20 de picaturi. Daca tinctura este prea concentrata, puteti sa o diluati cu apa. In farmacii exista radacina din planta sub forma de tinctura sau extract in preparare homeopatica. 

Utilizari traditionale

  • Aceasta planta este utila pentru tratarea astmului, bronsitei, traheitei, pertussisului si ulceratiei gastrice.
  • Usureaza respiratia, relaxeaza muschii tractului respirator si asigura scutire de respiratie suieratoare.
  • Ajuta la tratarea problemelor toracice si a tusei convulsive.
  • Este un ajutor pentru bronsita cronica, fisisiza incipienta si astmul.
  • Folositi-l extern pentru tratarea negilor si a ranilor in putrefactie.
  • Sucul format din frunze este folosit pentru tratarea negilor si ranilor usoare.

Precautii

  • Femeile insarcinate si care alapteaza ar trebui sa evite utilizarea Drosera.
  • Persoanele alergice ar trebui sa o evite.
  • Pot fi cauzate reactii adverse, cum ar fi etanseitatea pieptului sau a gatului si probleme de respiratie, eruptii cutanate, urticarie si piele umflata.

Viespile, ”insectele-dusman” care ne fac foarte mult bine. Care e rolul lor si ce sa faci dupa o intepatura

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole