Rodia este fructul zeitelor si a fost mereu socotita un simbol al sanatatii, fertilitatii si vietii vesnice. Din cele mai vechi timpuri, rodia a fost folosita in scopuri medicinale datorita beneficiilor si proprietatilor sale uimitoare. De aceea, in acest articol, iti vom arata beneficiile rodiei.
Medicii romani si greci (Hippocrates si Avicenna) l-au considerat un fruct foarte valoros si il administrau pacientilor cu afectiuni ale stomacului si intestinelor, il recomandau pentru a trata dizenteria, maladii ale gatului, febra si sangerarile.
Arborii de rodie traiesc pana la 300 de ani si s-a dovedit faptul ca rodia nu are nimic inutil, toate partile sunt extrem de benefice:
- Fructele contin vitamine, fibre, substante minerale si microelemente – calciu, magneziu, potasiu, mangan, sodiu si dau 60% de suc;
- Sucul speciilor cultivabile de rodie contine 8%-20% de zahar (glucoza si fructoza) si 10% de acid citric, acid malic, acid oxalic si acizi organici, substante volatile, azotate, tanin, sulfati, cloruri si alte saruri;
- Coaja fructului, radacinile si scoarta copacului sunt pana la 32% de taninuri. Scoarta si radacinile copacului de rodie au proprietati medicinale, din frunze se prepara un ceai medicinal. Florile uscate de rodie sunt folosite pentru ceai care are gustul ceaiului din flori de Hibiscus.
Beneficiile rodiei:
– rodia detine un adevarat depozit de minerale (iod, fier, potasiu, siliciu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, mangan, cupru, sulf, crom, aluminiu, litiu, nichel), vitamine (A, C, B1, B2, B6, B12, E, si P) si 15 aminoacizi, combinatie care nu se gaseste in niciun alt fruct;
– in sucul de rodie sunt concentrate vitamine si alte elemente nutritive, de aceea el este utilizat pentru recuperarea organismului dupa interventia chirurgicala sau maladii infectioase, este prescris pentru astm, ateroscleroza, anemie, tulburari gastro-intestinale, imunitatea scazuta. El ajuta la reducerea fragilitatii vaselor sanguine, de aceea este utilizat pentru tratarea si prevenirea bolilor sistemului cardiovascular;
Sucul de rodie este considerat cel mai puternic antioxidant natural, prevenind maladii precum boala Alzheimer, stenocardie, maladii de inima si tumori canceroase.
Sucul de rodie este utilizat pentru a trata arsuri, rani si dureri de gat. Scoarta de copac si fructele au proprietati astringente, ceea ce permite utilizarea lor pentru tratamentul colitei, enterocolitei, diareei. Sucul de rodie, de asemenea, ajuta la normalizarea microflorei intestinale si cresterea poftei de mancare.
Specialistii in preventie recomanda sucul proaspat de rodii pentru calitatile sale extraordinare.
O echipa de cercetatori americani a prezentat acum 2 ani un studiu medical, pe 19 pacienti, despre sucul de rodii. Cativa pacienti cu boli de inima care luau medicamente pentru reducerea colesterolului au baut timp de 3 luni suc de rodii (150 ml), iar altii o bautura fara extract de rodii. Primii si-au imbunatatit circulatia sangelui, iar starea celor care au consumat un suc oarecare s-a inrautatit. Cercetatorii au tinut sa precizeze ca sucul de rodii nu este un substitut pentru dieta si exercitii fizice.
Sucul de rodie este excelent pentru toti!
Datorita nivelului crescut de antioxidanti, sucul de rodii trebuie sa fie consumat de toti, nu doar de pacienti. S-a observat ca sucul de rodii previne formarea placilor oxidate de colesterol rau (LDL) care duce la artrite si reduce cu 30% formarea acestui tip de placi in cazuri de ateroscleroza.
– ideal pentru diabetici – consumul regulat de cantitati mici de suc de rodie sau boabe, scade nivelul de glucoza in sange;
– semintele rodiei au un efect analgezic. Ele pot ajuta la dureri de cap, dureri menstruale, precum si la cresterea pragului de durere dupa o menopauza;
– multe femei cunosc beneficiul rodiei pentru piele si par. Sucul de rodie este folosit pentru ingrijirea parului gras, albirea fetei (impotriva pistruilor si pigmentarilor) si eliminarea acneei.
Rodia si proprietatile ei:
- Intareste imunitatea si mareste rezistenta organismului la infectii;
- Contine vitamina C, antioxidanti, acid folic, zaharuri, minerale;
- Foarte buna in caz de durere in gat sau raguseala.
- Mareste ferilitatea;
- Scade febra;
- Tonifiaza muschiul cardiac si imbunatateste functiile vitale;
- Reduce colesterolul;
- Stimuleaza apetitul si digestia.
Beneficiile rodiei – In uz intern rodia are urmatoarele indicatii:
- Pentru dureri de stomac se foloseste sucul de rodie;
- Imunomodulator. Se amesteca suc de rodii cu miere de albine;
- Pentru raguseala se face gargara cu suc de rodie.
- Tulburari gastro- intestinal;
- Pentru anemie se foloseste suc de rodii in combinatie cu suc de portocale;
- Introdus in dieta zilnica a gravidelor, sucul de rodie protejeaza creierul bebelusului ajutand la o buna circulare a sangelui;
- Colici renale, diaree;
- Enterocolita.
Beneficiile rodiei – In uz extern, rodia este folosita:
- In cosmetica foarte buna pentru reducerea petelor pigmentare si pistruilor. Se face o masca din urmatoarele ingrediente: se amesteca 1 lingura de suc de rodii cu 1 lingura de smantana. Se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15 minute. Se clateste fata cu apa calduta.
- Pentru par, ii reda stralucirea. Se amesteca suc de rodii cu ulei de masline si se aplica pe par. Se lasa sa actioneze 20 de minute si se continua procedeul de spalare.
!!! Rodia este contraindicata persoanelor care sufera de hiperaciditate, ulcere gastrice si gastrita.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Beneficiile gutuilor, fructele fericirii
Kiwi – fructul care te trimite la culcare
Sanatate de la A la Z. Care sunt beneficiile si proprietatile legumelor si fructelor
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: