RO-ALERT este sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta. Acesta a fost implementat pe teritoriul Romaniei in scopul prevenirii pierderii de vieti omenesti ca urmare a fenomenelor meteorologice si hidrologice periculoase.
Potrivit unui comunicat al Executivului, prin acest sistem vor fi transmise populatiei mesaje de avertizare in timp real, prin intermediul tehnologiilor moderne din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiilor.
Sisteme similare si-au dovedit eficienta in SUA, Olanda, Lituania, Franta, Germania si Belgia.
RO-ALERT, sistemul de avertizare in situatii de urgenta – Avantaje
Guvernul precizeaza ca sistemul de avertizare RO-ALERT are o serie de avantaje, ca de exemplu:
- transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul retelelor operatorilor de telefonie mobila;
- transmiterea rapida a mesajelor catre toti utilizatorii aflati in arealul amenintat chiar in conditii de congestie a retelelor operatorilor de telefonie mobila;
- afisarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fara a fi necesara vreo interventie a utilizatorului;
- repetarea ciclica a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
- receptarea mesajelor de avertizare si de catre terminalele aflate in roaming; acuratetea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informatiilor furnizate de surse autorizate.
Sistemul a fost pus in aplicare de catre MAI, prin IGSU, cu suportul tehnic al STS, si este operat de structurile cu functionare 24/24 ale IGSU si ale structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situatii de Urgenta va dispune de un terminal cu aceleasi functionalitati.
Secretarul de stat — sef al DSU din MAI este desemnat responsabil pentru coordonarea tuturor activitatilor care privesc finantarea, derularea procedurii de achizitie, livrarea si punerea in functiune a RO-ALERT, se precizeaza in comunicat.
Instalarea sistemului de avertizare in situatii de urgente RO-ALERT are scopul sa preintampine pierderea de vieti omenesti si producerea de pagube materiale in cazul in care ar avea loc fenomene meteo periculoase.
Ro-alert, sistemul de avertizare in situatii de urgenta – Cum se instaleaza
Departamentul pentru Situatii de Urgenta a lansat portalul www.ro-alert.ro, care este dedicat informarii populatiei privind sistemul de avertizare in situatii de urgenta. Aici veti gasi toate informatiile utile despre acest sistem, inclusiv cum sa instalezi ro-alert.
Se pare ca necisitatea portalului a devenit evidenta in urma cu 1 an, cand o furtuna violenta a lovit orasul Timisoara, producand victime si pagube materiale insemnate.
“Sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situatiile extrem de grave. Nu avem intentia sa folosim sistemul foarte frecvent pentru ca atunci diminuam interesul populatiei plus devine foarte deranjant. Sunetul pe care il da acest sistem nu se opreste pana nu se citeste mesajul. Daca telefonul este pe silentios mesajul tot va veni cu sunet. Mesajul respectiv cand vine inseamna ca este ceva grav”, a explicat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta.
Iata cum se instaleaza RO-ALERT:
Mesajele primite pe telefon nu vor fi de tip SMS.
”Pentru a primi mesajele, care sunt ca niste mesaje radio care intra in telefon, telefonul le sesizeaza si le afiseaza, singura corelare este faptul ca esti in zona in care se transmite mesajul. Noi nu trebuie sa identificam numarul de telefon ca sa transmitem un mesaj”, a mai declarat Arafat.
Sistemul de avertizare a fost testat la nivel national pana pe 27 septembrie, iar autoritatile ii roaga pe romani sa instaleze ro-alert pe telefoane cat mai curand.
”Rugam oamenii sa-si configureze telefoanele daca nu sunt configurate, astfel incat sa primeasca aceste mesaje si sa inteleaga cum va functiona acest sistem. Dupa aceste testari, daca se gasesc orice disfunctionalitati, urmeaza sa fie remediate, iar sistemul se considera operational in sensul in care se vor putea transmite mesaje”, a afirmat Arafat.
Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, precum fenomene meteo extreme, inundatii, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.
Sanatatea si siguranta la locul de munca nu au pret
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: