5.3 C
București
duminică, noiembrie 19, 2023

Sanatatea si siguranta la locul de munca nu au pret

Potrivit Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), aproximativ 2,78 milioane de persoane mor zilnic ca urmare a accidentelor de munca sau a bolilor dezvoltate in timpul serviciului. De asemenea, se estimeaza faptul ca, in fiecare an, 374 milioane de muncitori sufera leziuni si boli ne-fatale legate de mediul profesional, rezultand in absenta de la locul de munca. Impactul pe care il are sistarea activitatii profesionale asupra economiei este semnificativ, in contextul in care, deficitul datorat practicilor slabe de securitate si sanatate ocupationala este estimat la 3,94% din produsul intern brut global anual. 

Cercetarile realizate de OIM atrag atentia asupra faptului ca 541 de milioane de tineri cu varsta cuprinsa intre 15-24 de ani au pana la 40% mai multe sanse sa sufere de leziuni non-fatale la serviciu, fata de colegii lor care au peste 25 de ani. Aceste statistici sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat acestia ocupa 15% din forta de munca, dintre care 35% sunt copii care lucreaza in conditii nepotrivite pentru varsta lor.

In acest context, Organizatia Internationala a Muncii a declarat, incepand cu anul 2003, data de 28 aprilie ca fiind Ziua Mondiala pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca (Ziua Sigurantei sau SSM) cu scopul de a promova prevenirea accidentelor si bolilor in timpul programului de lucru, la nivel global.

In fiecare an este aleasa o tema presanta de interes international, iar 2018 aduce in prim plan unirea obiectivelor promovate cu ocazia Zile Sigurantei si Zile Mondiale impotriva Muncii Copilului pentru a crea o campanie de constientizare a importantei sigurantei si sanatatii lucratorilor tineri si de incetare a angajarii copiilor. Astfel, se incearca educarea proprietarilor si managerilor de companii, dar si crearea unei culturi a sigurantei si a sanatatii in timpul serviciului care pot contribui la reducerea numarului de decese si leziuni la locul de munca. De asemenea, se urmareste formarea unui mediu profesional decent si lipsit de pericole pentru tineri.

In completarea eforturilor IMO, Organizatia Natiunilor Unite a creat in 2015 un plan de actiune pentru 2030 cu obiective specifice pentru a pune capat saraciei si a asigura prosperitatea pentru toti. In acest fel, efortul comun are menirea de a oferi suportul necesar angajatilor si de a le asigura un loc de munca sigur, in care sa isi desfasoare activitatea fara pericole iminente. Mai mult decat atat, aceste masuri pot fi imbunatatite prin acoperirea costurilor pentru preventie si vindecare oferite de o asigurare de sanatate care sa garanteze accesul la servicii medicale de top, in special daca angajatii lucreaza in conditii de munca solicitante.

Companiile de asigurari vin in sprijinul celor care acorda atentie sigurantei si sanatatii salariatilor prin planuri care acopera o gama variata de servicii medicale, precum: asigurare pentru maternitate, tratamente stomatologice in caz de accident, transfer medical de urgenta si evacuare. Astfel, angajatorul pune la dispozitia personalului si familiilor acestuia acces la peste 425,000 de furnizori de servicii de ingrijire medicala in toata lumea. Mai mult decat atat, asigurarile medicale sunt deductibile pana la 400 euro /an, atat pentru companii, cat si pentru angajati, existand, de asemenea, posibilitatea de a furniza planul de sanatate potrivit pe baza cerintelor si bugetului firmei.

 Dintre avantajele principale oferite de o asigurare de sanatate privată dedicata companiilor, importante de mentionat sunt urmatoarele:

  • Ingrijire medicala de rutina
  • Teste Wellness
  • Operatii complexe
  • Servicii avansate de imagistica
  • Spitalizare si tratament de zi
  • Tratament stomatologic in caz de accident
  • Tratament pentru cancer
  • Transplant de organe
  • Ambulanta terestra si aeriana
  • Evacuare si repatriere

Asigurarea maxima anuala este de 3,000,000 euro, iar asiguratorul ofera, independent de planul agreat cu partenerul, servicii de management de caz si asistenta in procesarea cererilor, astfel incat pacientul sa poata beneficia de serviciile medicale care i se potrivesc, in cel mai scurt timp posibil.

Oferind instrumentele necesare si solutii pentru preocuparile angajatilor cu privire la sanatatea personala si a familiei, productivitatea la locul de munca, arata statisticile, creste substantial, prin faptul ca nivelul angajamentului si loialitatea se maresc exponential. Asadar, participarea activa la asigurarea unui mediu de lucru sigur si sanatos, prin crearea unui sistem de preventie se va transforma, in timp, in eficienta si dedicare din partea angajatilor.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Referinte:
http://www.ilo.org/global/topics/safety-and-health-at-work/lang–de/index.htm
http://www.ilo.org/safework/events/safeday/lang–en/index.htm
http://www.un.org/en/events/safeworkday/
http://www.ilo.org/moscow/areas-of-work/occupational-safety-and-health/WCMS_305902/lang–en/index.htm
http://www.ilo.org/safework/events/safeday/WCMS_316480/lang–en/index.htm

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole