2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Ridichile, minunile crocante pentru inima, hidratare si detoxifiere

Ridichile nu sunt doar un adaos gustos la salate sau o garnitura apetisanta pentru felurile de mancare. Aceste legume radacinoase mici ascund in interiorul lor o putere nutritiva surprinzatoare, care pot aduce numeroase beneficii pentru sanatatea noastra. De la proprietatile lor hidratante si detoxifiante pana la sprijinirea sanatatii inimii, ridichile merita cu siguranta un loc in meniul nostru zilnic.

Trebuie sa stii despre ridiche ca este un aliment alcalin, care mentine echilibrul pH-ului sub control.

Originea numelui provine din cuvantul latin radix, iar numele sau de gen este Raphanus, provenind dintr-o expresie greaca veche raphanos, care inseamna „crescut usor”.

In tari precum China si Japonia, ridichea este de obicei vazuta murata in saramura – ridichea daikon – care este delicioasa si plina de nutritie. Dar majoritatea tarilor folosesc ridichea alba, rosie si neagra in starea lor naturala, in salate.

Ridichea – Informatii nutritionale

O jumatate de cana portie de felii de ridiche cruda (aproximativ 60 grame) contine aproximativ :

Calorii: 9,3
Carbohidrati totale: 2 g
Fibre: 0,9 g
Zahar: 1,1 g
Grasimi totale: 0,1 g
Grasimi saturate: 0,02 g
Grasimi polinesaturate: 0,03 g
Grasimi mononesaturate: 0,01 g
Proteine: 0,4 g
Sodiu: 22,6 mg
Vitamina C: 8,6 mg
Folat: 14,5 mcg
Potasiu: 135 mg

Ce beneficii pentru sanatate au ridichile

-Hidratare si detoxifiere:

Ridichile sunt bogate in apa, ceea ce le confera proprietati hidratante si revigorante. Consumul regulat de ridichi poate ajuta la mentinerea nivelului optim de hidratare in organism, contribuind astfel la sanatatea pielii si la functionarea optima a tuturor organelor.

De asemenea, ridichile contin compusi sulfurosi care au efecte detoxifiante, ajutand la eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism.

Cercetarile publicate in 2022 au aratat ca aceasta leguma are efecte hepatoprotectoare asupra leziunilor hepatice induse de acetaminofen. De asemenea, s-a demonstrat ca previne „alterarile biochimice si imunotoxice induse de cadmiu” si promoveaza detoxifierea generala.

-Sanatatea inimii:

Ridichile sunt o sursa buna de potasiu, un mineral esential pentru sanatatea inimii. Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale si la reducerea riscului de hipertensiune arteriala si de boli de inima. Consumul regulat de ridichi poate contribui la sanatatea cardiovasculara si la prevenirea unor afectiuni grave.

De asemenea, ridichile contine un tip de flavonoid numit antociani, aceladi flavonoid pe care il gasim si in afine si, potrivit cercetarilor, antocianinele au proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si a efectelor acesteia, cum ar fi boala arterelor periferice, insuficienta cardiaca si chiar bolile de rinichi.

-Protectia impotriva diabetului

Numeroase cercetari au confirmat efectele antidiabetice ale ridichilor. De exemplu, un studiu din 2017 spunea: „acest lucru se poate datora capacitatii sale de a imbunatati mecanismul de aparare antioxidanta si de a reduce acumularea de radicali liberi, de a afecta hemostaza glucozei indusa de hormoni, de a promova absorbtia glucozei si metabolismul energetic si de a reduce absorbtia de glucoza in intestin.”

-Nutritie bogata si scazuta in calorii:

In ciuda continutului lor bogat in apa, ridichile sunt, de asemenea, o sursa de nutrienti esentiali. Aceste legume radacinoase sunt bogate in vitamina C, care sustine sistemul imunitar, si in fibre, care promoveaza sanatatea digestiva si ajuta la mentinerea unei senzatii de satietate. De asemenea, ridichile sunt scazute in calorii si carbohidrati, facandu-le o alegere excelenta pentru cei care urmaresc sa isi controleze greutatea sau sa isi imbunatateasca compozitia corporala.

-Proprietati anticancerigene

Cercetarile sustin ca ridichile sunt alimente care lupta impotriva cancerului. De exemplu, s-a dovedit ca un extract de etanol din ridiche combate celulele cancerului de san uman si se crede ca sulforafenul pe care il contine joaca un rol in acest sens. Totodata, s-a demonstrat ca ajuta si la combaterea cancerului colorectal, esofagian si multe altele.

Modalitati de consum:

Ridichile pot fi consumate proaspete, in salate sau ca garnitura pentru diverse feluri de mancare. De asemenea, pot fi adaugate la supe sau tocanite pentru a le oferi o nota de prospetime si crocanta. Ridichile mai mici, cum ar fi ridichile de vara, pot fi mancate cu tot cu coaja, in timp ce ridichile mai mari pot fi taiate sau rase pentru a fi integrate in diverse retete.

Vezi si: Napii – radacinoasele care vin de hac tumorilor

Vezi si: 9 legume radacinoase sanatoase

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole