Revoltator. Cum arata masina care duce hrana catre un centru de carantina din Romania

masina-care-duce-hrana-centrului-de-carantina-din-Romania

Firmele de catering din Romania sunt printre putinele care reusesc sa isi pastreze activitatea pe vreme de pandemie. Acestea trebuie sa duca mancare in toate centrele de carantina din Romania. Contractele pentru hrana persoanelor aflate in carantina se fac intre agentul economic si unitatea administrativ-teritoriala, urmand ca banii sa fie decontati prin DSP. Regulile de incheiere a contractelor sunt insa incerte din perspectiva agentului economic. Acestea ar trebui facute prin licitatie, dar se pare ca de multe ori prin relatii de prietenie.

Masina plina de mizerie si rugina duce mancare persoanelor aflate in carantina

In acest context, patronul PaPaCip, prieten cu primarul Alexandriei, a castigat contracte importante de transport hrana a persoanelor carantinate in centrul de la Rulmentul. Mai multe persoane aflate in carantina s-au plans de mancarea adusa de firma de catering.

Mai mult, ANPC-ul a descoperit ca masina care duce mancarea la centrul de carantina Rulemntul este intr-o stare jalnica. Aceasta se afla intr-o stare de mizerie si rugina avansate, fara a se ridica la standardele unei masini de transport hrana pentru persoane.

Mașina cu care este transportată hrană celor în carantină. Foto: liberinteleorman.ro

Vera Mitran, vicepresendintele ANPC, a anuntat pe o reteta de socializare ca firma in cauza a fost amendata. In plus, aceasta a avertizat ca in zilele urmatoarele se vor face controale riguroase cu privire la modul de trasport si calitatea hranei persoanelor carantinate. “In vreme de pandemie, cred ca toti trebuie sa fim responsabili si sa pastram normele de igiena la cele mai inalte standarde. Unui comerciant astazi i-a fost oprita masina de la a mai transporta preparate culinare. Urmeaza si alte controale si sanctiuni pe masura, pana se intelege ca sanatatea oamenilor nu se tranzactioneaza”, a declarat Vera Mitran, scrie liberinteleorman.ro.

Proiectul de hotarare care suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii include masuri pentru persoanele aflate in carantina. Acestia vor primi 230 de lei pentru cazare si 70 de lei pentru mancare / pe zi.

230 de lei pentru cazare si 70 de lei pentru hrana / zi pentru persoanele in carantina

Proiectul de hotarare care suplimenteaza bugetul Ministerului Sanatatii include masuri pentru persoanele aflate in carantina. Acestia vor primi 230 de lei pentru cazare si 70 de lei pentru mancare / pe zi.

In situatia in care persoana aflata in carantina are nevoie de tratament pentru afectiunile preexistente, pe baza de scrisoare medicala sau reteta, acestea se vor acorda, decontarea cheltuielilor facandu-se pe baza documentelor aferente.

Mai jos vedeti cum arata proiectul de hotarare in privinta persoanelor care se afla in carantina:

  • a) alocatia de cazare in valoare de 230 lei/zi , care include pe langa costurile legate de asigurarea spatiului de locuit, costurile cu servicii de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor persoanelor si a altor efecte personale ale acestora. In situatia in care persoana este cazata intr-un centru de carantina pus la dispozitie in mod gratuit, alocatia de cazare este in valoare de 50 de lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curatenie, servicii de spalatorie, produse de igiena personala, lenjerie, prosoape, protectia bagajelor si a altor efecte personale ale acestora.
  • b) indemnizatia de cazare, in cuantum de 70 lei/zi care include urmatoarele cheltuieli:
  • i) cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite in camera, cu utilizarea tacamurilor si a veselei de unica folosinta.
  • ii) cheltuieli cu apa – intre 2-4 l/zi/persoana, cu utilizarea paharelor de unica folosinta.
  • iii) cheltuieli cu imbracaminte corespunzatoare – cate 2 pijmale si 2 perechi de papuci de unica folosinta pentru toata perioada de carantinare.
  • c) in cazul in care persoana aflata in carantina necesita servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se vor deconta, pe baza de documente justificative.
  • d) in cazul in care persoana aflata in carantina necesita tratament pentru afectiuni preexistente sau care pot apare in perioada de carantina, acestea se vor acorda in baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicala, reteta, iar cheltuielile aferente acestora se vor deconta pe baza documentelor justificative.

In Romania peste 3.370 de persoane se afla in carantina si alte 18.900 sunt izolate la domiciliu pentru a opri raspandirea noului coronavirus. Conditiile de izolare pot lasa repercursiuni atat fizice, cat si psihologice.

Foarte multe persoane sunt total nemultumite de conditiile de izolare in care se afla. Vorbesc atat despre conditiile din camere, cat si despre calitatea hranei pe care o primesc. Astfel, multi dintre ei au inceput sa trimita poze rudelor sau chiar sa posteze pe retelele de socializare fotografii cu portiile de mancare, scrie stiri.tvr.ro.

Aurelian Badulescu, viceprimarul capitalei, a recunoscut ca nu sunt conditii ideale, insa stie ca oamenii trebuie sa inteleaga ca pentru autoritatea locala este un efort financiar destul de mare.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...