Retete vegetariene delicioase pentru zile de post si nu numai

Retete-vegetariene-delicioase-pentru-zile-de-post-si-nu-numai

Retetele vegetariene sunt delicioase pentru cine a hotarat sa renunte la carne, pentru cei care tin post sau pentru cei care vor sa faca pauza de la un consum regulat de produse semipreparate. Urmatoarele retete sunt usor de preparat, sunt delicioase si merita incercate.

Burgeri vegetarieni

Acesti burgeri deliciosi sunt o alternativa excelenta la carne si contin proteine ​​si multe vitamine si fier. Reteta este pentru 8 portii, daca vreti mai multi, dublati cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • ½ tulpina de telina, tocata marunt
  • 1 morcov mic, ras
  • ½ dovlecel mic, ras si stors bine de excesul de apa
  • 1 catel de usturoi, zdrobit
  • 400 g cutie de fasole amestecata, scursa si clatita
  • ½ cana pesmet proaspat
  • 1 lingurita de ierburi amestecate, uscate
  • 2 linguri de floarea soarelui

Pentru o optiune fara gluten folositi pesmet fara gluten.

Cum se prepara

Incalziti uleiul intr-o cratita cu fundul greu. Gatiti ceapa, telina, morcovul si dovleceii timp de 5 minute la foc mediu pana se inmoaie. Se adauga usturoiul si se fierbe inca un minut. Raciti.

Puneti boabele de fasole intr-un castron si zdrobiti-le cu ajutorul unui robot la textura dorita. Puteti sa inlocuiti fasolea cu cartofi fierti. Adaugati legumele, pesmetul si ierburile si amestecati. Folositi mainile umede pentru a forma opt chiftele de circa 6 cm, apasandu-le usor intre palme. Acoperiti si raciti timp de 30 de minute.

Incalziti uleiul intr-o tigaie si gatiti burgerii timp de 3-4 minute pe fiecare parte, rotind cu grija, pana se rumenesc si devin crocanti. Se servesc calzi cu ketchup si ce alte ingrediente va plac.

Pizza cu spanac si usturoi

Aceasta versiune valenciana de pizza napolitana are un topping suculent de verdeata fina din Orientul Mijlociu, alaturi de seminte de pin, stafide si ulei de masline. Ingredientele sunt pentru 2 portii.

Ingrediente

  • ¾ cana faina de grau
  • sare
  • 25 g drojdie proaspata sau 1 lingurita drojdie uscata
  • 1 lingura de ulei de masline, plus extra pentru ungere
  • Pentru Topping:
  • 500 g frunze de spanac, spalate bine
  • 2 catei de usturoi, faramitati
  • 1 lingura de seminte de pin, prajite
  • 1 lingura stafide sau stafide aurii
  • ulei de masline, pentru stropit

Cum se prepara:

Se cerne faina cu putina sare intr-un castron cald. Se dizolva drojdia in ¼ cana de apa calda, se presara cu putina faina si se lasa aproximativ 15 minute.

Se toarna faina in ploaie, apoi se toarna uleiul si amestecul de drojdie. Framantati faina in lichid si framantati aluatul pana ajunge la consistenta unei bile netede. Asezati aluatul intr-un castron, acoperiti cu folie de plastic sau stergeti cu o palma cu ulei si lasati-l intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana la dublarea dimensiunii.

Preincalziti cuptorul la 220 ° C. Spalati spanacul, scurgeti toata apa si gatiti-l presarat cu putina sare intr-o tigaie cu capac. De indata ce frunzele incep sa se ofileasca, scoateti-le de pe foc, strangeti-le si taiati-le in felii mai groase. Puneti deoparte.

Framantati bine aluatul pentru a distribui bulele de aer si taiati-l in jumatate, apoi intindeti fiecare bucata cu facaletul facand un cerc de aproximativ 1 cm grosime. Se transfera pe o foaie de copt usor unsa, se acopera cu spanacul, se presara usturoiul, semintele de pin si stafidele, se stropeste cu putin ulei de masline si se lasa 10 minute.

Coaceti timp de 15-20 de minute, pana cand crusta este pufoasa.

Salata de portocale pentru masa de peste

Salatele racoritoare de portocale sunt populare in sudul Mediteranei si sunt servite alaturi de tocanite si carne sau peste la gratar. Ingredientele sunt pentru 4 portii.

Ingredient

  • 1 ceapa rosie mica-medie, feliata subtire
  • 2 portocale coapte
  • 10 masline negre
  • ½ suc de lamaie si coaja
  • 2 linguri de ulei de masline fructat
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • cateva frunze de rucola (optional)

Cum se prepara:

Asezati ceapa intr-un castron cu apa rece. Folosind un cutit ascutit, scoateti coaja de pe portocale si taiati-le subtiri. Asezati portocalele intr-un vas de servire. Scurgeti feliile de ceapa, asezati-le pe un strat dublu de prosoape de hartie si uscati-le. Aranjati feliile pe portocale. Imprastiati maslinele deasupra.

Intr-o ceasca mica, combinati sucul de lamaie si coaja si uleiul. Condimentati dupa gust si stropiti peste salata. Daca doriti, adaugati si rucola. Lasati sa stea 5 minute inainte de servire.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...