Sfecla rosie este una dintre cele mai bune legume. Ea contine substante minerale, precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, brom, zinc si vitamine, precum vitamina A, B1, B2, C. Este indicata oricand, dar mai ales in afectiuni ca: anemie, alergie la polen, demineralizare, nervozitate, slabire generala a organismului, constipatie cronica, ateroscleroza, nevrite, afectiuni cardiace, tuberculoza, cancer, epidemii de gripa.
Principalele proprietati ale sfeclei rosii
Sfecla rosie este:
- nutritiva si energica, aperitiva, racoritoare, usor digerabila, depurativa, diuretica, laxativa, echilibranta a sistemului nervos, remineralizanta, tonica,
- stimuleaza producerea celulelor sangelui (hematii, leucocite, trombocite),
- antibiotica, antiseptica, antitumorala (limiteaza dezvoltarea tumorilor prin oprirea multiplicarii celulelor canceroase),
- distruge microorganismele, retrage din masa tumorilor toxinele si favorizeaza eliminarea lor,
- actioneaza asupra epiteliului renal marind cantitatea de urina eliminata,
- provoaca o usoara scadere a tensiunii, echilibreaza functia intregului sistem nervos,
- stimuleaza transformarea la nivelul ficatului a glucozei in glicogen (rezerva de substanta energetica pentru organism),
- ajuta la reglarea metabolismului lipidic.
Retete cu sfecla rosie cu valoare terapeutica maxima
Suc de sfecla rosie cu urzica
Sucul de sfecla rosie este eficient in reglarea globulelor rosii si la tonifierea sangelui in general. Este indicat si pentru normalizarea metabolismului general, anemie, gripa, hipertensiune. In combinatie cu sucul de urzica (o parte suc de urzica, doua parti suc de sfecla) este indicat in astenie, curatarea sangelui, litiaza renala.
Salata de sfecla rosie
Aveti nevoie de: 2 sfecle rosii, 50 g ulei, zeama de lamaie dupa gust, sare, cimbru, fenicul.
Se spala sfecla si se da prin razatoarea de zarzavat. Merge si cruda si fiarta. Se pune intr-un vas, se adauga condimentele si se serveste simpla sau cu alte preparate.
Salata de sfecla rosie cu morcovi, telina si ceapa
Aveti nevoie de: 2 sfecle rosii, 2 morcovi, 3 teline, o ceapa verde, sare, ulei, cimbru, coriandru.
Se spala legumele si se dau prin razatoarea mica. Se amesteca, apoi se adauga condimentele si uleiul. Se poate adauga si putina verdeata, dupa preferinte. Este indicata in anemine, impotenta, astenie, cancer, litiaza renala, demineralizare, afectiuni hematologice, afectiuni ale sistemului nervos.
Supa de sfecla
Aveti nevoie de: 1 sfecla rosie mare, 3 cartofi, 2 morcovi, 2 cepe, 1 radacina de patrunjel, 1 radacina pastarnac, 200 gr smantana, zeama de la 1/2 lamaie, sare, ulei, verdeata, 2,5 l de apa.
Se curata zarzavatul, se taie fideluta si se lasa sa fiarba pana se inmoaie. Se potriveste de sare si se mai lasa la clocotit inca 5 minute. Se ia de pe foc, se adauga uleiul, zeama de lamaie, smantana si verdeata tocata marunt. Se serveste calda sau rece.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: