10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Retete delicioase pentru masa de Craciun – Traditionale si inovatoare

Cu Craciunul in apropiere, bucataria devine centrul atentiei, iar pregatirea unei mese festive devine o traditie indragita in multe familii. Prin urmare, ne-am gandit sa exploram cateva retete clasice romanesti de Craciun, oferind in acelasi timp si optiuni inovatoare pentru a satisface gusturile diferite ale cititorilor, transformand masa de Craciun intr-o experienta culinara memorabila.

Retete traditionale:

-Sarmale:

Sarmalele reprezinta un fel de mancare traditional romanesc pentru Craciun. Umplute cu orez, carne si condimente, acestea sunt apoi gatite la cuptor si servite alaturi de smantana si mamaliga.

Ingrediente:

  • Varza murata
  • Carne de porc si vita maruntite
  • Orez
  • Ceapa
  • Ulei
  • Rosii (sau suc de rosii)
  • Condimente (cimbru, piper, foi de dafin)
  • Smantana si mamaliga pentru servire

Instructiuni:

Desface frunzele de varza si opareste-le in apa clocotita pentru a deveni mai maleabile.
Amesteca carnea maruntita cu orezul, ceapa tocata fin, condimentele, si putin ulei.
Aseaza aceasta compozitie in frunzele de varza, ruleaza-le strans si asaza-le intr-o oala adanca.
Adauga rosii sau suc de rosii, apa suficienta pentru a acoperi sarmalele si mai adauga condimente dupa gust.
Lasa sa fiarba la foc mic pana cand sarmalele sunt fragede si aromele se imbina.
Serviti sarmalele cu smantana si mamaliga.

-Ciorba de perisoare:

O ciorba consistenta cu perisoare din carne, orez si condimente, perfecta pentru a incepe masa de Craciun cu o nota gustoasa.

Ingrediente:

  • Carne de vita si porc maruntita
  • Orez
  • Ceapa
  • Morcov
  • Patrunjel
  • Oua
  • Condimente (sare, piper, foi de dafin)
  • Bulion sau supa de oase
  • Smantana pentru servire

Instructiuni:

Amesteca carnea cu orezul, ouale, ceapa tocata fin, si condimentele. Modeleaza perisoare mici din acest amestec.
Pune perisoarele intr-un amestec de bulion si apa, adaugand morcovii si ceapa taiate cubulete.
Fierbe pana cand perisoarele sunt gata si adauga patrunjel tocat la final.
Serveste ciorba calda, cu un strop de smantana.

-Mamaliga cu branza si smantana:

Mamaliga este un aluat din porumb, iar combinata cu branza si smantana, devine o garnitura delicioasa pentru orice fel de carne de Craciun.

Ingrediente:

  • Malai
  • Apa
  • Sare
  • Branza de vaci
  • Smantana

Instructiuni:

Fierbe apa cu sare intr-un vas adanc.
Adauga malaiul in ploaie, amestecand continuu pentru a evita formarea de cocoloase.
Gateste mamaliga la foc mic, amestecand pana cand devine groasa si se desprinde de pe margini.
Pune mamaliga intr-un castron, adauga branza de vaci deasupra si serveste cu smantana.

-Cozonac:

Nicio masa de Craciun nu este completa fara un cozonac pufos si bogat, umplut cu nuci, stafide si cacao.

Ingrediente:

  • Faina
  • Drojdie
  • Lapte
  • Zahar
  • Oua
  • Coaja de la o lamaie rasa
  • Stafide
  • Cacao
  • Nuci macinate
  • Unt

Instructiuni:

Amesteca drojdia cu laptele caldut si zaharul si lasa la dospit.
Intr-un castron, amesteca faina, ouale, drojdia activata, coaja rasa de lamaie si un praf de sare.
Imparte aluatul in doua, iar intr-o jumatate adauga cacao si stafide, iar in cealalta jumatate adauga nuci macinate.
Intinde cele doua aluaturi separat, unge-le cu unt topit si ruleaza fiecare intr-un cilindru.
Pune cele doua rulouri intr-o forma si lasa sa creasca.
Coace cozonacul in cuptor pana devine auriu si bine crescut.

-Salata Boeuf:

O salata traditionala de Craciun, preparata cu carne fiarta, legume, muraturi si maioneza, pentru o explozie de arome si texturi.

Ingrediente:

  • Cartofi
  • Morcovi
  • Mazare
  • Castraveti murati
  • Carne fiarta (pui, vita sau porc)
  • Masline
  • Maioneza
  • Mustar
  • Sare si piper

Instructiuni:

Fierbe cartofii si morcovii, apoi taie-i cubulete.
Adauga mazarea, castravetii murati si carnea fiarta taiata cubulete.
Amesteca toate ingredientele cu maioneza, mustar, sare si piper dupa gust.
Decoreaza salata cu masline si lasa la frigider inainte de a servi.

Retete inovatoare:

-Rulada de curcan cu fistic si merisoare:

O varianta inovatoare a clasicului curcan de Craciun, umplut cu o combinatie delicioasa de fistic si merisoare pentru o nota dulce-acrisoara.

Ingrediente:

  • Piept de curcan
  • Merisoare uscate
  • Fistic tocat
  • Ulei de masline
  • Sare si piper

Instructiuni:

Bate usor pieptul de curcan pana se subtiaza uniform.
Presara merisoarele si fisticul tocat pe suprafata pieptului de curcan.
Ruleaza carnea strans si fixeaza cu ajutorul unor bete de bambus.
Unge rulada cu ulei de masline, sare si piper.
Coace in cuptor la temperatura potrivita pana cand curcanul este gatit complet.

-Supa de castane cu dovleac:

O supa cremoasa si reconfortanta, combinand gustul bogat al castanelor cu dulceata dovleacului.

Ingrediente:

  • Castane
  • Dovleac
  • Ceapa
  • Morcov
  • Cartofi
  • Telina
  • Broth de legume
  • Smantana (optional)
  • Sare si piper

Instructiuni:

Prajeste ceapa in ulei de masline pana devine aurie.
Adauga dovleacul, cartofii, morcovii, telina si castanele taiate.
Toarna broth de legume si lasa sa fiarba pana cand legumele sunt moi.
Paseaza compozitia si adauga smantana (optional), sare si piper dupa gust.

-Cartofi dulci glazurati cu miere si nuci:

O alternativa delicioasa la cartofii clasici, cartofii dulci glazati adauga o nota de dulce si crocanta la masa de Craciun.

Ingrediente:

  • Cartofi dulci
  • Miere
  • Nuci tocate
  • Unt
  • Scortisoara
  • Sare

Instructiuni:

Fierbe cartofii dulci pana cand devin moi, dar nu sfaramiciosi.
Intr-o tigaie, topieste untul si adauga mierea, nucile si scortisoara.
Adauga cartofii dulci si lasa-i sa se glazureze in amestecul de miere si nuci.
Condimenteaza cu sare si serveste calzi.

-Salata de quinoa cu rodie si nuca:

O salata usoara si nutritiva, plina de arome exotice, perfecta pentru a aduce un strop de prospetime la masa de sarbatoare.

Ingrediente:

  • Quinoa
  • Rodie
  • Nuci
  • Frunze de spanac
  • Branza feta
  • Dressing cu ulei de masline, miere si mustar
  • Sare si piper

Instructiuni:

Fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj.
Taie rodia in bucati mici si adauga-i intr-un castron mare impreuna cu nucile si frunzele de spanac.
Adauga quinoa fiarta si amesteca bine.
Topesca branza feta si adauga in salata.
Prepara dressingul si toarna-l peste salata. Asezoneaza cu sare si piper dupa gust.

-Tiramisu cu cozonac:

O reinterpretare a desertului clasic, combinand straturi de cozonac cu crema de tiramisu pentru o explozie de dulce si arome de cafea.

Ingrediente:

  • Cozonac taiat in felii
  • Espresso
  • Mascarpone
  • Zahar pudra
  • Cacao
  • Vanilie
  • Oua
  • Rom (optional)

Instructiuni:

Imbiba feliile de cozonac in cafea espresso si aseaza-le intr-un strat intr-o tava de servire.
Intr-un bol, amesteca mascarpone, zahar pudra, vanilie si oua pana obtii o crema omogena.
Adauga romul (optional) in crema de mascarpone.
Raspandeste un strat de crema peste feliile de cozonac.
Repeta straturile pana se termina ingredientele, cu un strat final de crema.
Acopera tava si lasa la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.
Inainte de servire, presara cacao deasupra tiramisului.

!!! Indiferent de preferintele culinare, aceste retete traditionale si inovatoare vor aduce o bucata din atmosfera magica a Craciunului la masa ta. Indrazneste sa experimentezi si sa creezi amintiri culinare de neuitat in aceasta perioada festiva!

Vezi si: Turta dulce cu „aroma” de Craciun. Reteta

Vezi si: 4 condimente de Craciun. Ce beneficii au pentru sanatatea ta

Vezi si: 13 de idei de decoratiuni pentru masa de Craciun

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole