Retete de cartofi prajiti – 5 feluri delicoase in care poti sa pregatesti cea mai banala mancare

retete de cartofi prajiti

Nu te-ai fi gandit vreodata ca exista o multime de retete de cartofi prajiti. Pare o mancare simplu de gatit si chiar este, insa felul in care este pregatita poate sa difere iar gusturile ajung sa fie destul de deosebite.

Daca ati ramas in pana de idei sau v-ati plictisit sa gatiti la fel aceiasi mancare, va oferim 5 retete de cartofi prajiti pe care le puteti pune usor in practica si de care poate nu ati auzit pana acum.

Retete de cartofi prajiti french fries

Cu siguranta ati auzit despre cartofii french fries. Ei sunt numiti asa desi la origine sunt belgieni. In plus, in multe zone se spune french fries la orice tip de cartof prajit, tocmai pentru ca sunt cei mai cunoscuti.

Insa, reteta originala dupa care se fac french fries trebuie sa aiba cartofii taiati in batoane egale, cam de dimensiunea unui deget. Se clatesc bine in apa rece si se prajesc in doua etape

Prima oara, timp de cinci minute la o temperatura de 170 de grade Celsius, dupa care se scurt de ulei timp de aproximativ 30 de minute. Apoi se mai prajesc o data la o temperatura de 190 de grade, timp de doua minute pentru a fi rumeniti cat mai bine. Miezul cartofului trebuie sa fie pufos si crusta crocanta la exterior. Pot fi serviti simpli sau alaturi de o friptura si o salata.

Retete de cartofi prajiti – chipsuri la cuptor

O alta recomandare foarte interesanta este cea de chipsuri la cuptor, o alternativa mai sanatoasa la chipsurile de pe rafturile magazinelor. Pentru ca chipsurile sa reziste la raft, acestea contin tot felul de conservanti nesanatosi. Puteti insa sa taiati felii cat mai subtiri de cartofi, le clatiti bine si dupa ce le lasati putin sa se scurga, le puneti intr-o tava acoperita cu o foaie de copt. Puteti pune sare sau condimente, dupa preferinte.

Cartofii se coc cel mai bine la o temperatura de 170 de grade Celsius, timp de 20 de minute.

Retete de cartofi prajiti bavarezi

Iata si o reteta ceva mai complexa: se fierb cartofii in coaja timp de 15 minute, apoi se taie in cuburi si separat se amesteca 6 linguri de ulei de masline cu 3 linguri de otet balsamic si o lingura de mustar Dijon.

Cuburile de cartofi se prajesc in ulei cu putina sare. In timp ce se prajesc trebuie amestecati fara oprire. Se adauga 3 linguri de bere si felii taiate rondele de la o ceapa. Se gateste pana cand se evapora toata berea. La sfarsit se adauga amestecul de vinegreta in tigaie si se amesteca pana cand e omogenizat totul.

Retete de cartofi prajiti picanti

Pentru a avea cartofi prajiti picanti de succes, trebuie sa pregatit amestecul picant separat. Va recomandam sa folositi piper, boia, ardei iute uscat macinat si curry. Mai intai ungeti cartofii cu ulei si putina sare pentru ca apoi sa presarati amestecul de condimente peste.

O aroma si mai puternica vor avea cartofii daca la sfarsit adaugati un catel de usturoi. Dupa ce i-ati prajit in tigaie, ii introduceti la cuptor, la 200 de grade, pana cand capata crusta.

Retete de cartofi prajiti indieni

O ultima reteta de cartofi prajiti pe care v-o prezentam este cea de cartofi indieni. Se curata cartofii de coaja si apoi se taie in felii subtiri. Se spala si se scurg de apa, la fel ca la toate retetele.

Intr-un castron se amesteca 4 linguri de amidon indian care se numeste Kuzu, o lingura de faina de orez, o lingurita de sare, o lingurita jumatate de pulbere de coriandru, 2 lingurite de paprika dule, o lingurita turmeric, 2 lingurite Masala picanta si 2 lingurite de pulbere de usturoi. Se presara toate peste cartofi si apoi se prajesc timp de 4 minute in ulei incins.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.