Humus
Ingrediente:
- 1 cana de boabe de naut
- 4 lingurite de tahini (pasta concentrata de susan)
- 1/2 lamaie
- ulei demasline
- 1 catel de usturoi
Mod de preparare:
- Se lasa peste seara boabele de naut in apa
- Se fierb in mai multe ape.
- Se pun in blender boabele de naut dupa ce au fost bine fierte. Se adauga: zeama de lamaie, tahini, uleiul de masline
Barilla Risoni
Ingrediente:
- barila risoni (paste in forma de orez)
- 2 rosii
- smantana 4 linguri
- 2 oua
- cascaval
- unt
Mod de preparare:
- Se unge un vas termorezistent cu unt
- Se decojesc rosiile si se dau prin blender pana se obtine o pasta ca un suc
- Se pune in vas: un rand de paste, un rand de suc de rosii, un strat de cascaval ras si tot asa
- Se bat ouale si se amesteca cu smantana
- La final se adauga compozitia de oua cu smantana.
Dovlecei cu cartofi la cuptor
Ingrediente:
- 3 dovlecei, 300g cartofi,
- 2 oua, unt,
- 1 lingura de branza rasa sau Almette,
- verdeata tocata (marar, patrunjel),
- lapte
Mod de preparare:
- Se rad dovleceii de coaja, se curata cartofii si se taie felii (cruzi).
- Se fierb ouale rascoapte.
- Se unge cu unt o forma rezistenta la foc.
- Se aseaza un rand de cartofi, un rand de felii de dovlecei, unul de felii de oua rascoapte, se presara branza, putina verdeata si iarasi cartofi, dovlecei, oua.
- Deasupra se toarna lapte cat sa acopere legumele din forma, se pun cateva bucatele de unt proaspat si putin patrunjel
- Se da la cuptor, la foc potrivit pana sunt fierti cartofii si dovleceii.
Chiftelute cu somon
Ingrediente:
- 1 bucata de somon
- 1 ceapa
- 2 cartofi
- 1 morcov
- 2-3 catei usturoi
- 2 oua
- patrunjel verde, marar verde
- sare, piper, ulei
Mod de preparare:
- Se pun cartofii in coaja la fiert in apa cu sare
- Dupa ce s-au racit se curata de coaja.
- Ceapa, usturoiul si morcovul se pun in robotul de bucatarie impreuna cu cartofii si se paseaza cat mai marunt
- Se pune carnea de somon in robotul de bucatarie
- Se amsteca legumele, carnea, ouale si verdeata
- Se presara piper, sare
- tava se unge cu ulei se dau la cuptor 15-20 minute pe o parte.
Supa de cartofi cu smantana si crutoane
Ingrediente :
- 1 ardei gras
- 1 ceapa potivita
- 1 morcov mai mare
- 4-5 cartofi potriviti
- telina
- albitura
- 1-2 maini de fidea
- 200 gr smantana
- 1 ou
- crutoane
- patrunjel verde
- sare dupa gust
Mod de preparare:
- Se curata legumele si se taie marunt. Cartofii se taie cubulete, iar morcovul, telina si albitura le puteti da prin razatoarea mica.
- Se pun toate intr-o oala cu ulei. Se calesc foarte putin.
- Se pune apa si se lasa la fiert.
- Cand sunt cartofii fierti luati oala de pe foc si cu pisatorul de piure pasati cartofii.
- Se pune pe foc si se adauga 1-2 maini de fidea.
- Dupa ce a fiert fideaua se pune patrunjelul
- Intr-un castron se pregateste smantana cu ou, se pun 2-3 polonice cu zeama fierbinte si se varsa in oala
- Se adauga crutoanele atunci cand este servita supa
Orez cu pui
Ingrediente:
- orez
- aripioare de pui
- morcovi
- sare
- 2-3 foi de dafin
Mod de preparare:
- Se fierbe orezul. Nu se fierbe tare.
- Separat se pun aripioarele sa fiarba cu morcovii, sare, 2-3 foi dafin care se scot la sfarsit si alte condimente ce va plac, (morcovii taiati cubulete), nu le fierbeti tare nici pe acestea.
- Dupa ce orezul este aproape fiert se goleste de apa si se pune supa de aripioare peste orez impreuna cu morcovii si aripioarele si toate condimentele.
- Se mai lasa la fiert impreuna pana sunt bine fierte si scade supa.
- La sfarsit se pune si patrunjel.
Musaca
Ingrediente:
- 500 g carne tocata de pui sau curcan
- 500 g cartofi
- o ceapa mica
- un morcov mic
- 1/4 ardei gras
- 1 ou
- patrunjel
- putin orez
- un praf de sare
- 1 catel usturoi (sau fara)
- 2 rosii mici (sau o lingurita de bulion)
- ulei de masline sau unt
- putin cascaval ras
Mod de prepapare:
- Se fierb cartofii si se taie rondele cam de grosimea unui deget.
- Carnea tocata se amesteca cu restul ingredientelor si a legumelor tocate marunt
- Se tapeteaza o tava mai inalta cu unt sau putin ulei de masline si se aseaza un strat de cartofi.
- Peste se pune un strat din amestec si tot asa pana se epuizeaza.
- Se baga tava la cuptor 35-40 minute.
Chiftelute din carne de pasare cu morcov si cartof
Ingrediente:
- o bucata de piept de pui .
- 1 cartof.
- 1 morcov.
- 1 catel de usturoi.
- 1/2 ceapa.
- 1 lingura apa rece.
- sare si piper dupa gust
- putin patrunjel verde taiat marunt.
Mod de preparare:
- Se fierbe cartoful cu morcovul si pieptul de pui.
- Se paseaza ca un piure
- Se dau prin razatoare usturoiul si ceapa
- Se amesteca cu carnea taiata foarte fin
- Se taie patrunjel
- Se adauga sare,piper, apa si patrunjelul
- Se formeaza chiftelutze care se pot tavali prin faina de porumb
- Se pun la cuptor
Ciorba de rosii cu orez
Ingrediente:
- 400 g apa,
- 250 g rosii, 1 ardei gras
- 1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina patrunjel
- 1 lingura orez, 2 lingurite unt, patrunjel verde si un pic de sare
Mod de preparare:
- Se adauga legumele in apa care clocoteste. Se lasa sa fiaba si se adauga rosiile taiate
- Cand toate legumele sunt fierte se strecoara zeama. Zarzavatul se paseaza sau se taie cubulete in functie de varsta bebelusului.
- Se pune din nou la fiert cu orezul.
- Dupa ce totul este fiert se pune patrunjelul tocat marunt si untul. Se serveste calda.
Paste cu pui
Ingrediente:
- 1 piept pui,
- 4 rosii decojite,
- 4/5 fire ceapa verde,
- 1 cana 300 de paste (melci,dinosauri,scoici,pernute)
- sare,piper
Mod de preparare:
- Se fierbe pieptul de pui, iar in apa de la pui se vor fierbe pastele.
- Se spala cu apa rece si se pun deoparte.
- Ceapa verde se caleste in putin ulei adaugandu-se apoi rosiile decojite.Se lasa sa fiarba 15min.
- Cand este gata se adauga pieptul de pui maruntit si pastele si se lasa sa fiarba in sos 10min.
Spanac la cuptor
Ingrediente:
- 200-300 grame spanac fiert si scurs
- 4-5 oua
- 5-6 linguri de cascaval sau brinza rasa
- parmezan
- 2-3 linguri de smintina
- pesmet
- unt
- max 3g sare
Mod de preparare:
- In functie de varsta copilului spanacul se va toca marunt sau in bucatele
- Se bat oualele cu furculita, se adauga brinza, smintina, spanacul
- Se adauga sarea.
- Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Se toarna compozitia si se presara deasupra pesmet.
- Se da la cuptor, la foc mediu, pentru cca. 1/2 ora.
- Se lasa sa se raceasca citeva minute si se serveste calda.
- Deasupra se presara si parmezam marunt.
Sufleu de dovlecel
Ingrediente:
- 3 cani de dovlecel taiat cubulete
- 1 cana de crutoane mici
- 1 cana de brinza sau cascaval ras
- 2 linguri de unt topit sau margarina
- 2 linguri de ceapa tocata marunt
- 2 oua batute
Mod de preparare:
- Se combina toate ingredientele si se amesteca bine.
- Se pune compozitia intr-o cratita bine unsa si acoperita cu hartie de copt sau capac.
- Se coace la foc mijlociu circa 1h
Spanac cu orez
Ingrediente:
- 1 fir de praz (sau ceapa verde)
- 1 ceasca mica de orez
- 2 cesti de apa
- putin spanac proaspat sau congelat
- putin marar
- 2 linguri ulei de masline
- max 3 g sare
Mod de preparare:
- Se pune uleiul la incins si se caleste putin prazul(ceapa verde).
- Se adauga spanacul si la putin timp orezul si apa.
- Se amesteca continuu. Se completeaza cu putina apa in caz ca mai e nevoie
- Se adauga mararul la sfarsit
Dovlecei umpluti
Ingrediente:
- 2 dovlecei mici
- 1 morcov mic
- 1 ceapa mica
- 2 linguri de piept de pui maruntit cu cutitul
- 2 linguri orez
- Suc de rosii sau doua rosii bine coapte
Mod de preparare:
- Dovleceii se curata de coaja se taie pe jumatate si se scobesc de seminte cu o lingurita .
- Carnea de pui se toaca marunt cu cutitul dupa care se amesteca cu orezul bine spalat, morcovul si ceapa date pe razatoarea mica. Se adauga sare si cu amestecul astfel obtinut se vor umple jumatatile de dovlecel.
- Dovleceii umpluti se aseaza intr-un vas mic cu capac, se pune apa cat sa-i acopere si se dau la cuptor.
- Dupa o jumatate de ora se adauga sucul de rosii sau rosiile date pe razatoare, se intorc dovleceii si se mai lasa la cuptor pana cand orezul e bine fiert.
Rosii umplute cu branza de vaci
Ingrediente:
- 500g rosii (3 rosii mari),
- branza de vaci 100g,
- gris 5g,
- lapte 25 ml, (formula pana la 1 an)
- 1 buc. ou, (galbenus pana la 1 an)
- marar 10g,
- max 3g sare
Mod de prepapare:
- Se spala rosiile, se taie un capac si se scobesc.
- Se amesteca branza de vaci cu galbenusul, grisul fiert, laptele, albusul batut spuma, mararul tocat ( si sarea in cazul in care copilul are cel putin 1 an).
- Cu acest amestec se umplu rosiile.
- Daca rosiile se servesc crude, oul se adauga fiert tare si toc
Ficatei de pui cu rosii la cuptor
Ingrediente:
- 2 ficatei de pasare
- 1 rosie
- unt
- max 3g sare
Mod de preparare:
- Se spala bine ficateii si se asaza intr-un vas Yena,
- Se adauga cubulete mici de unt si rosii taiate felii subtiri
- Se infasoara totul in hartie de copt
- Se da la cuptor pentru 20-30 minute la 180-200 grade
- Alaturi se pot servi cartofi coptiat marunt.
- Daca oul se adauga crud, rosiile umplute se coc la cuptor 10 minute.
Ostropel din pui cu piure
Ingrediente:
- Piureul de cartofi:
2-3 cartofi mari,
max 3g sare in cazul in care copilul are cel putin 1 an
30-40 g.unt,
lapte cat cuprinde
- Ostropelul:
1-2 piept de pui (sau 2-3 copane de pui),
sare,
piper,
un praf de cimbru,
1/2 cutie cu rosii in bulion, sau 3-4 linguri cu bulion de rosii,
3-4 catei de usturoi taiati felii;
Orez cu rosii
Ingrediente:
150 gr rosii (sau morcovi)
2 lingurite unt
30 gr cascaval
2 linguri suc de portocale (sau suc de mere sau pere)
Mod de prepapare:
- Rosiile se oparesc si se decojesc, apoi se taie marunt.
- Intr-o tava incinsa cu o lingurita de unt se pun la inabusit rosiile
- Se spala orezul si se adauga peste rosii, apoi se adauga 250 ml apa clocotita, se acopera cu capac si se va inabusi la foc mic timp de 20 minute.
- In alta tava se va incalzi 1 lingurita de unt, cascavalul si sucul de portocale.
- Se amesteca orezul cu rosiile si amestecul din cascaval cu sucul de portocale.
Ciorbica de perisoare din carne de vita
Ingrediente:
- Zeama:
2l apa,
2 cepe mici,
1 morcov,
1 radacina patrunjel,
- Perisoare:
200 g carne de vita fara os,
1 canita de orez
2 linguri de faina de grau
3 lingurite pasta de tomate
- Smantana:
200g smantana
2 galbenusuri de ou
zeama de lamaie sau bors
patrunjel verde,
sare
Mod de preparare:
- Zeama de ciorba
Se pun la fiert toate legumele (pastarnac, morcov, ceapa, telina) cu putina sare. Atunci cand sunt bine fierte se scot din apa si se dau prin blender. Piureul astfel obtinut se varsa din nou in zeama impreuna cu 2 lingurite de pasta de tomate.
Smantana:
Se bate galbenusul de ou si smantana. Se adauga treptat in compozitie 3 polonice din zeama in care au fiert legumele
- Perisoarele:
Separat se toaca carnea, se adauga canita de orez, putina sare, 1 galbenus de ou, 1 lingurita de pasta de tomate, orezul.
Se amesteca bine compozitia si se fac perisoare care se pun in supa. Atunci cand perisoarele ies la suprafata si s-au fiert bine la foc mic se adauga zeama de lamaie sau bors.
Se adauga smantana si patrunjelul si se lasa sa dea din nou in clocot
Sos de legume
Ingrediente:
- 2 morcovi
- patrunjel
- telina (o bucatica)
- 2 cartofi
- 1 ardei gras
- 2 rosii
- 10 gr. unt
- patrunjel
- 300 ml. apa
- max 3g sare
Mod de preparare
- Legumele spalate si curatate, taiate in feliute subtiri, se fierb inabusit in apa.
- Cand sunt bine fierte, se scot din apa, se paseaza, apoi se suspenda in apa in care au fiert.
- Se adauga untul si putina sare
- Se mai fierb 10-15 minute, pana cand apa scade si compozitia are consistenta unei creme.
- La sfarsit se adauga patrunjelul tocat fin.
- Se serveste ca sos la preparatele din carne.
Sos alb
Ingrediente:
- carne de pui
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri faina alba sau integrala
- 1/2 cana supa de carne sau de legume
- 1/2 cana lapte
- oregano (patrunjel tocat)
- sare
Mod de prepapare:
- Se pune la fiert carnea.
- Intr-o cratita se incalzeste uleiul de masline impreuna cu faina (atentie a nu se praji).
- Cand s-au omogenizat bine, se stinge totul cu zeama de la carne si laptele.
- Se tine pe foc mestecandu-ce incontinuu pana ce sosul devine consistent (cca 3 minute)
- La sfarsit se adauga oregano, sau patrunjel (dupa preferinta).
CIULAMA
Ingrediente:
- 1 portie x 120 – 150 g
- Carne de pasare 100g,
- morcov 15g,
- albitura 15g,
- lapte 25ml,
- faina 8g,
- unt 5g,
- smantana 10g,
- sare
Mod de praparare:
- Bucatile de carne se fierb in apa cu zarzavaturile curatate si taiate in felii mari si cu sarea (doar pentru copiii mai mari de 1 an); apoi, zeama se strecoara.
- Supei strecurate i se adauga faina desfacuta in putin lapte rece si apoi se adauga si restul de lapte.
- Se fierbe 15 min, amestecand continuu.
- Cand ciulamaua este bine fiarta, se adauga smantana, untul.
- Toata aceasta compozitie, bine amestecata, se toarna peste carnea fiarta.
Retete indicate bebelusului in primul an de viata
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: