Vezica biliara este stimulata sa se contracteze mai ales de alimentele care imping bila in ductele biliare. Dischinezia biliara apare, de obicei, din cauza obiceiurilor alimentare gresite sau a unor tulburari ale organelor invecinate (colita, gastrita sau chiar boli ginecologice).
De regula, dupa masa, vezicula biliara se umple progresiv cu bila, iar dupa ingestia de alimente, aceasta se contracta pentru a-si goli continutul, insa atunci cand vezicula nu se contracta cum trebuie si nu isi goleste continutul biliar, poate duce la dureri si digestie deficitara. Unele persoane pot avea crampe, dureri localizate sub primele coaste drepte.
Iata cum se prepara sucul de ridichi cu miere:
Ai nevoie de: 500 g ridichi negre si 100 g miere.
Ridichea se spala, se curata, se taie in bucati potrivite si se stoarce. Sucul obtinut se pune intr-un vas de sticla, se adauga mierea si se amesteca pana la omogenizare. Se pastreaza la rece.
Administrare: se consuma 3 pana la 6 linguri pe zi, numai pentru adulti, intre mese.
Actiuni terapeutice: preparatul are actiuni colagoge (de medicament destinat provocarii unei goliri a veziculei biliare in intestin), coleretice (substanta care stimuleaza secretia biliara a ficatului) si afrodisiace (stimulent sexual).
Acest leac popular se bucura de multa faima in popor in vindecarea dischineziilor biliare, in special la femei. De asemenea, este indicat impotriva impotentei sau frigiditatii.
Nu se da la bolnavii de diabet, colita sau fermentatie. Este contraindicat la copii si adolescenti.
Preparatul este cu atat mai eficient cu cat este mai proaspat.
Sfaturi utile:
Evita pe cat posibil excesele alimentare, pentru a nu bloca bila si mananca la intervale regulate. Pentru un drenaj biliar eficient e indicat ca dupa masa de pranz sa stai jumatate de ora intins pe partea dreaptă.
Iata ce alimente trebuie sa eviti:
Supe grase, legume uscate (fasole, linte, mazare), mazare verde, sparanghel, varza, vinete, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapa, usturoi, telina, praz, muraturile, carne de porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, sunca grasa, organe (creier, rinichi, ficat, plamani), untura, slanina, dulciuri si prajituri cu creme grase, nuci, alune, migdale, cafea, bauturi acidulate si alcool.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: