Raceala este o infectie virala contagioasa a tractului respirator superior. Majoritatea adultilor racesc din cand in cand, dar copiii pot raci chiar si de opt ori sau mai mult pe an. Din pacate, nu exista leac pentru raceala comuna. Antibioticele pot fi folosite pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene, dar nu au niciun efect asupra virusilor.
Majoritatea racelilor sunt cauzate de virusi, transportati in picaturi invizibile in aer sau pe lucrurile pe care le atingem. Acestia pot patrunde in mucoasa protectoare a nasului si a gatului, declansand o reactie a sistemului imunitar care provoaca urmatoarele simptome: dureri in gat, tuse, dureri de cap, febra usoara, dureri musculare si probleme de respiratie. In plus, mucusul din nas poate deveni galben gros sau verde.
!!! Faptul ca nu esti suficient de gros imbracat, ca dormi in aer liber sau ca iesi afara imediat dupa baie nu provoaca raceli.
Racelile sunt foarte contagioase, mai ales in primele 2-4 zile de la debutul simptomelor. Acestea se pot raspandi chiar si timp de cateva saptamani dupa ce cineva incepe sa se simta rau. De regula, simptomele racelii apar la 2-3 zile dupa expunerea la o sursa de infectie.
Chiar daca nu exista un remediu pentru raceli si majoritatea trec in decurs de o saptamana pana la 10 zile, parintii ingrijorati apeleaza mereu la o multime de medicamente. Totusi, acestea pot face mai mult rau decat bine, spune Hoda Mankal, asistent medical de ingrijire primara din Ottawa. „Nu exista dovezi ca acestia functioneaza si pot avea, de fapt, unele efecte secundare daunatoare.”, declara specialistul.
Totodata, medicamentele pot duce la o frecventa cardiaca crescuta sau neuniforma, insomnie, somnolenta, greata, constipatie si respiratie lenta sau superficiala. De asemenea, Health Canada nu recomanda utilizarea medicamentelor pentru tuse si raceala fara prescriptie medicala pentru copiii cu varsta sub sase ani, cu exceptia acetaminofenului si ibuprofenului pediatric, care sunt in general bune pentru tratarea durerilor si a febrei peste 38,5 C atunci cand sunt utilizate corect.
Vezi si: Cum tratati copilul cand are febra si convulsii
!!! Nu administra niciodata aspirina copiilor sau adolescentilor, deoarece aceasta utilizare a fost asociata cu sindromul Reye, o afectiune rara, dar grava, care poate fi fatala.
Specialistii spun ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-ti faci copilul confortabil, sa te asiguri ca se odihneste bine si ca bea suficiente lichide.
Medicamentele pentru tuse si raceala din farmacie nu sunt recomandate copiilor, dar exista o multime de remedii sigure care merita incercate.
Remedii si sfaturi eficiente pentru raceala copiilor
-Mierea
Mai multe studii au aratat ca administrarea unei lingurite de miere cu aproximativ jumatate de ora inainte de culcare poate ajuta la un somn mai linistit si poate calma tusea. Acest lucru se intampla datorita proprietatilor antimicrobiene si antibacteriene ale mierii. Totusi, nu uita ca un copil cu varsta de sub un an nu ar trebui sa consume miere din cauza riscului de botulism infantil.
Iata si doua remedii utile:
– Sirop de lamaie cu miere:
- 1 lamaie potrivita
- 2 linguri glicerina
- 1 pahar cu miere
Lamaia se fierbe cu coaja cu tot, la foc mic, timp de 10 minute, in 100 ml apa. Se lasa sa se raceasca, se stoarce si se strecoara printr-un tifon. La lichidul obtinut se adauga glicerina si mierea. Se amesteca pana la omogenizare si se pastreaza la frigider.
Se da la copii, dupa varsta, 1 pana la 6 lingurite pe zi, pana cand cedeaza tusea, apoi dozele se scad treptat. Adultii iau in acelasi fel 3 pana la 6 linguri pe zi.
-Sirop de morcovi cu miere:
- 5 morcovi
- o jumatate cana de miere
- sucul de la o jumatate de lamaie
Se spala bine morcovii, apoi se taie bucatele si se pun la fiert. Dupa ce se inmoaie, se opreste focul si se paseaza. Apoi, pune piureul rezultat intr-un borcan si adauga si restul ingredientelor. Amesteca bine si inchide borcanul bine. Dupa o zi poti incepe sa consumi.
In caz de gripa, raceala sau tuse, se ia cate 2 linguri la 4 ore. Daca vrei sa previi aceste boli, ia cate o lingura in fiecare zi, inainte de micul dejun.
Acest sirop natural are efect antibiotic si antiviral, oprind inmultirea virusilor si favorizeaza semnificativ sanatatea cailor respiratorii.
-Lichide
Mentinerea copiilor hidratati este o parte foarte importanta pentru a-i face pe acestia sa se simta mai bine, spune Jared Friesen, asistent medical de familie in Alberta. „Raceala sau tusea ii pot face pe copii letargici, asa ca nu vor dori sa manance sau sa bea mult, ceea ce inseamna ca pot deveni si mai letargici, iar ciclul continua”, spune el. Prin urmare, ofera-i copilului tau cantitati mici de mancare (supe) si mai ales lichide (apa si ceaiuri).
-Spray salin
Specialistii spun ca sprayurile saline pot ajuta, deoarece sarea slabeste mucusul si il face mai usor pentru un copil sa-l curete din nas. De asemenea, poti invata un copil de peste sase ani sa faca gargara cu apa sarata (o lingurita de sare de masa dizolvata intr-o cana de apa calda) pentru a ajuta la ameliorarea durerii din gat.
4.Umidificator
Un umidificator in camera copilului poate ajuta la gestionarea tusei si a simptomelor racelii, mentinand caile respiratorii umede. Totodata, poate functiona si metoda cald-rece. Poti infasura copilul intr-o patura si sa-l scoateti afara pentru a respira putin aer rece pentru cateva minute, apoi il bagi in casa, la caldura.
-Perne suplimentare
Adauga o perna suplimentara pentru a ridica capul copilului si pentru a ajuta la curatarea congestiei.
-Unguent mentolat VapoRub
Exista cateva dovezi care sugereaza ca acest unguent poate ameliora simptomele la culcare”, spune dr. Jared Friesen, care il foloseste uneori la copiii sai, de doi si sase ani. De asemenea, acesta mai spune ca odihna este extrem de importanta. „Confortul este scopul tau suprem”, spune Friesen.
!!! Daca micutul tau are de-a face cu o respiratia suieratoare, respiratie grea sau rapida, o tuse care duce la sufocare, varsaturi, dificultate la trezire si urinare rar din cauza deshidratarii, atunci trebuie sa-l vada neaparat un medic. De asemenea, daca febra dureaza mai mult de 72 de ore, potrivit Societatii Canadei de Pediatrie, duceti-l imediat la doctor.
Vezi si: Ce este enurezisul si cum iti poti ajuta copilul sa scape de aceasta problema
Vezi si: Ce ceai sa ii dai copilului dimineata
Vezi si: Cum tratam constipatia copilului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: