10.3 C
București
miercuri, noiembrie 20, 2024

Remedii naturiste cu gutui. Tratamente sigure si pentru copii

Remedii naturiste cu gutui. Gutuia cunoscuta stiintific ca Cydonia oblonga este de fapt singurul membru al genului Cydonia din familia Rosaceae care contine, de asemenea, mere si pere, printre alte fructe. Este un arbust peren sau un copac mic si este originar din Asia de Vest. Gutuile sunt copaci foarte adaptabili, cu intretinere redusa si rezistente la frig si rareori necesita ingrasaminte. Acesti copaci prefera solurile grele, umede. Udarea profunda regulata in lunile fierbinti de vara este utila pentru productia de fructe. Se coc in toamna si sunt inca tari, dar se invinetesc usor. Fructul se va pastra cateva saptamani la refrigerare.

Gutuia este originara din Asia de Vest; zona sa salbatica primara este probabil limitata la Caucaz – Armenia, Azerbaidjan, Turkmenistan si Federatia Rusa – Ciscaucasia, Dagestan. Partial legate de aceasta zona centrala sunt populatiile din Iran, Anatolia, Siria, Turkmenia si Afganistan. Datorita gustului sau unic si a valorii nutritive mai mari, este cultivata in intreaga lume.

Valoare nutritionala a gutuii

In afara de gustul lor astringent, acidulat, gutuiul este o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 100 de grame de gutui ofera 0,6 mg de seleniu, 13,8 mg de vitamina C, 0,12 mg de cupru, 14,08 g de carbohidrati, 0,64 mg de fier, 1,7 g de fibre dietetice totale, 181 mg de potasiu, 0,037 mg de vitamina B6 si 16 mg de fosfor.

Gutuia a fost folosita ca medicament pe baza de plante din cele mai vechi timpuri. Fructul este antivinos, astringent, cardiac, carminativ, restaurator, digestiv, diuretic, stimulant, emolient, peptic, expectorant, pectoral, refrigerant si tonic. Vezi si: Sucul de gutui, un adevarat panaceu pentru sanatate

Remedii naturiste cu gutui

  • O infuzie este utilizata pentru durerile in gat, diaree si hemoragia intestinului.
  • Este eficienta impotriva inflamatiei mucoaselor, intestinelor si stomacului.
  • Fructele si sucul sau sunt folosite ca apa de gura sau gargara pentru tratarea ulcerelor gurii, a problemelor gingiilor si a durerilor de gat.
  • Gutuia este utilizata in industria cosmetica si pentru produsele cosmetice medicinale.
  • Fructele necoapte sunt foarte astringente; siropul obtinut din acesta este utilizat in tratamentul diareei si este deosebit de sigur si pentru copii.
  • Se spune ca pectina protejeaza corpul impotriva radiatiilor si are un efect benefic asupra sistemului circulator si ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
  • O lingurita de gem de gutui dizolvata intr-o ceasca de apa clocotita amelioreaza disconfortul intestinal in Malta.
  • Frunzele contin tanin si pectina. Taninul poate fi folosit ca astringent.
  • Coaja tulpinii de gutui este astringenta si este utilizata pentru ulcer in medicina din plante chinezesti.
  • Semanta este un laxativ usor, dar de incredere, astringent si antiinflamator.
  • Semintele sunt folosite ca remediu pentru pneumonie si boli pulmonare in Iran.
  • Semintele de gutui sunt colectate si fierte si apoi ingerate pentru a combate pneumonia in unele parti ale Afganistanului.
  • Mucilagiul eliberat prin inmuierea semintelor are o actiune calmanta si demulenta atunci cand este luat intern si este utilizat in tratamentul durerilor de gat si a bolilor respiratorii, in special la copii.
  • Acest mucilagiu se aplica si extern la arsuri minore si se foloseste pentru lotiuni de ochi.
  • Studiile efectuate in Iran au raportat ca mucilagiul din semintele de gutui s-a dovedit a grabi ranile mai rapid decat o crema comerciala de vindecare a ranilor.
  • Frunzele de gutui sunt folosite ca decoct sau infuzie, in medicina populara pentru proprietatile lor sedative, antipiretice, antidiareice si antitusive si pentru tratamentul diferitelor boli ale pielii.
  • Frunzele mai sunt utilizate ca remediu popular pentru tratamentul diabetului in Turcia.
  • Gencydo, o combinatie de suc de lamaie (Citrus Limon) si extract de gutui apos (Cydonia oblonga) a fost utilizat in mod traditional in medicina antroposofica pentru tratarea pacientilor cu rinita alergica sau astm in Germania.

Sezonul fructelor de gutui incepe din septembrie. Pentru consumul crud al fructelor selectati fructe de culoare galben-auriu bine dezvoltate, ferme. Nu luati fructe de culoare verde, sunt premature si, de asemenea, necomestibile.

Gutuile se pastreaza bine timp de aproximativ o saptamana ori de cate ori sunt tinute deschise intr-un loc racoros si intunecat, departe de caldura si de umiditate. Se pastreaza timp de multe saptamani in frigider.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole