Vara aduce cu sine soarele stralucitor, plaje si distractie in aer liber, dar poate aduce si temutele arsuri solare. Expunerea excesiva la soare poate provoca roseata, durere si descuamare a pielii. In loc sa apelezi la produse comerciale cu substante chimice, poti incerca remedii naturale care calmeaza si vindeca arsurile solare. In acest articol, vom explora cateva optiuni naturale eficiente pentru a-ti alina disconfortul si a-ti restabili sanatatea pielii.
O arsura solara este de fapt o inflamatie a pielii cauzata de supraexpunerea la radiatiile ultraviolete, in special de la lumina soarelui si dureaza cateva zile.
Mai exact, arsura solara apare atunci cand soarele/lumina ultravioleta „loveste” corpul tau neexpus si depaseste ceea ce pielea ta poate suporta. Acest lucru determina pielea sa elibereze melanina, pigmentul sau protector.
Prin urmare, daca stai prea mult timp la soare fara imbracaminte sau protectie solara, acesta iti poate provoca arderea pielii, iar simptomele includ: roseata, piele fierbinte la atingere, durere si sensibilitate, mancarime, umflatura, mici vezicule pline cu lichid, dureri de cap, febra, greata si oboseala.
Vezi si articolul: Ghid complet pentru alegera cremei de protectie solara: Cele mai bune optiuni si substante toxice de evitat
Ce spun specialistii din domeniul sanatatii:
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, multi dermatologi recomanda un tratament conventional pentru arsuri solare care arata in felul urmator:
- Bai sau dusuri reci pentru a reduce durerea. La uscare, se lasa o cantitate mica de apa pe piele si apoi se aplica o crema hidratanta pentru a ajuta la captarea apei in piele si pentru a creste hidratarea pielii;
- Aloe vera este un ingredient util de cautat intr-o crema conventionala pentru arsuri solare;
- Daca te confrunti cu o arsura mai grava a pielii si cu disconfort, crema cu hidrocortizon este un alt tratament conventional pentru arsuri solare;
- Utilizarea analgezicelor (aspirina sau ibuprofenul) pentru a reduce umflarea arsurilor solare, inrosirea si disconfortul;
- Bea cat mai multa apa pentru a preveni deshidratarea;
- In cazul in care apar vezicule, inseamna ca ai o arsura solara de gradul doi. Lasa veziculele in pace (nu le sparge), deoarece va ajuta pielea sa se vindece si va protejeaza impotriva infectiilor.
Trebuie sa mai stii ca, potrivit Institutului National pentru Securitate si Sanatate Ocupationala „Spre deosebire de o arsura termica, arsurile solare nu sunt imediat evidente. Simptomele incep de obicei la aproximativ patru ore dupa expunerea la soare, se agraveaza in 24-36 de ore si se rezolva in 3-5 zile.”
Remedii naturale pentru tratarea arsurilor solare in sezonul de vara
-Aloe Vera:
Gelul de Aloe Vera este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru arsurile solare. Are proprietati antiinflamatorii si de calmare a pielii. Taie o frunza de Aloe Vera si aplica direct gelul pe zona afectata. Lasa-l sa se usuce si apoi clateste cu apa rece. Repeta de mai multe ori pe zi pentru a obtine un efect maxim de vindecare.
-Ceai de musetel:
Musetelul are proprietati antiinflamatorii si calmante. Prepara un ceai concentrat de musetel si lasa-l sa se raceasca. Apoi, inmoaie o carpa curata in ceai si aplica-o pe zona afectata de arsura. Repeta de mai multe ori pe zi. Aceasta metoda va ajuta la reducerea inflamatiei si a rosetii.
-Bai reci cu bicarbonat de sodiu:
Baile reci cu bicarbonat de sodiu pot ajuta la calmarea si vindecarea arsurilor solare. Adauga o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu in cada de baie umpluta cu apa rece. Inmoaie-te in baie timp de aproximativ 15-20 de minute pentru a obtine alinare si pentru a reduce inflamatia.
-Ulei de lavanda:
Uleiul de lavanda are proprietati antiseptice si calmante. Poti amesteca cateva picaturi de ulei de lavanda cu ulei de cocos sau ulei de masline si aplica-l delicat pe zona afectata. Uleiul de lavanda va ajuta la reducerea inflamatiei si a disconfortului.
-Otet de mere:
Otetul de mere poate avea efecte de racorire si calmare asupra arsurilor solare. Dilueaza otetul de mere cu apa intr-un raport de 1:1 si aplica-l pe piele cu ajutorul unei carpe moi. Lasa-l sa se usuce si apoi clateste-te cu apa rece. Repeta de mai multe ori pe zi pentru a obtine alinare.
-Iaurt:
Iaurtul natural contine probiotice si acid lactic, ceea ce il face o alegere excelenta pentru reducerea roseata si calmarea pielii. Alege un iaurt simplu, plin de grasimi si aplica-l usor pe zonele arse de soare. Lasa-l sa stea aproximativ 10 minute, apoi clateste sub dus.
Metode de prevenire a arsurilor solare:
Este important de stiut ca razele UV sunt mai puternice la altitudini mari, iar razele soarelui se reflecta cu usurinta pe piele atunci cand esti langa nisip, apa sau zapada. Iata cateva sfaturi pentru evitarea arsurilor cauzate de expunerea la soare:
- Stai la umbra daca ai de gand sa petreci mult timp in aer liber, mai ales intre orele 10:00 si 16:00, cand razele soarelui sunt cele mai puternice;
- Aplica o protectie solara naturala pe toata pielea expusa si reaplica la fiecare 40 pana la 80 de minute, sau mai devreme daca s-a spalat de la inot sau transpiratie;
- Poarta imbracaminte lejera si palarii pentru a proteja pielea;
- Nu uita sa iti protejezi ochii cu ajutorul ochelarilor de soare care blocheaza atat razele UVA, cat si UVB;
- Bea cat mai multa apa pentru a evita deshidratatea;
- Nu uita nici de nutrientii din anumite alimente, mai ales de: vitamina C si E (citrice, ardei, broccoli, nuci, migdalele, seminte de floarea soarelui), beta-caroten (morcovi, dovleac si cartofi dulci), licopen (rosii si pepene verde), acizi grasi omega-3 (ulei de peste).
Vezi si: Cat de des ar trebui sa ne spalam parul, conform expertilor
Vezi si: Petele de varsta – Cauze, tratamente si remedii naturiste
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: