6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Remedii folositoare pentru colonul iritabil

Colonul iritabil cea mai frecventa afectiune dintre tulburarile intestinale, iar simptomele variaza de la o persoana la alta. De cele mai multe ori presupun durere abdominala, balonare, flatulenta, constipatie sau diaree.

Sindromul de colon iritabil apare din cauza activitatii deficitare a musculaturii netede la nivelul colonului, atunci cand contractiile muschilor intestinali sunt neregulate si necoordonate si este ingreunata miscarea reziduurilor alimentare prin colon. Acumularea acestora duce la obstructia partiala a tractului digestiv, care se manifesta prin acumulare de gaze, constipatie si durere abdominala.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune au observat ca simptomele colonului iritabil se accentueaza mai ales in perioadele de stres intens.

Iata mai jos cateva remedii folositoare pentru colonul iritabil:

-In primul rand, trebuie sa renuntati la condimente, muraturi, prajeli, alcool si tutun. Seara, se recomanda iaurt, compot, ceai, lapte etc., nimic care sa constipe. Concomitent, seara si dimineata, faceti o baie calda de sezut, in care adaugati un pumn de apret, cu o durata de 10-15 minute, dupa care va stergeti usor cu un prosop. Apoi, cu degetul inmuiat in untura topita si nesarata, masati anusul cat puteti de profund, dar usor. Acest remediu este foarte eficient, vindecarea fiind mult mai rapida. De asemenea, trebuie sa beti si cate 2 ceaiuri pe zi, dimineata si seara, cu 15-20 de minute inainte de masa, din coada-calului: infuzie din o lingura de planta, la care adaugati putin cimbrisor de camp. Dupa primul clocot, lasati sa mai fiarba 2-3 minute, acoperiti si dupa 10-15 minute strecurati si beti ceaiul caldut neindulcit. Nu folositi pentru spalat apa rece.

AICI puteti gasi si alte afectiuni care v-ar putea interesa.

-Consumati multe fibre. Un regim bogat in fibre este benefic in aceasta afectiune, cand semnele predominante sunt constipatia si urgentele de defecare.

Se vor con­su­­ma 3 linguri de tarate de grau, care se vor pune in 250 ml apa calduta de cu seara, iar dimineata se ames­teca si se bea intreaga cantitate, atat apa, cat si taratele, care au rolul de-a proteja colonul de factorii agresivi ce se formeaza in colon, cat si de a regla tranzitul intestinal. De asemenea, este recomandat sa beti cel putin 5-8 pahare de apa pe zi, pentru ca tranzitul fibrelor prin tubul digestiv sa se faca mai usor.

-Tinctura de propolis, o picatura pe kilogram corp, repartizata in 3 reprize, cu 30 de minute inaintea meselor, pusa pe o bucatica de miez de paine, are rolul de a dezinfecta tot traiectul tubului digestiv, distrugand orice factor patogen ce ar putea deranja colonul. Si polenul este foarte benefic. 6 lingurite de polen pe zi reparti­zat in trei reprize, 30 de zile cu 30 de zile pauza.

-Ceai combinat: sunatoare (antiinflamator, antidepresiv, cicatrizant), menta (calmant, an­tidiareic), musetel (antiseptic, dezinfec­tant, cicatrizant), valeriana (calmant nervos, de reducere a contractiilor anselor intestinale si ale colonului), coada-soricelului (elimina ga­zele din intestin), flori de salcam (reduce acidita­tea gastrica, ce permite o mai buna digestie in intestine). Toate aceste plante se amesteca in cantitati egale, se pun 6 lingurite cu varf in 850 ml apa clocotita, se lasa 20-30 minute, dupa care se strecoara si se beau 3 cani de 250 ml, de trei ori pe zi, o jumatate de cana inainte de masa, cu o jumatate de ora, iar restul dupa masa, dupa jumatate de ora.

-Iaurtul este excelent atunci cand apare diareea. Daca suferiti de diaree legata de un sindrom al colonului iritabil consumati lapte acru/iaurt.

-Argila – cel mai bun remediu natural contra colonului iritabil. Aceasta absoarbe impuritatile si gazele din intestin, reface flora intestinala si reglementeaza functia normala a intestinului. Se bea de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa (1 lingurita de pulbere la un pahar de apa, lasata sa se dizolve, de la o administrare la alta).

-Exercitii fizice. Nu uitati sa faceti sport! Activitatea fizica elimina stresu, principalul factor declansator al sindromului de colon iritabil.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole