Remedii cu muguri de plop negru – Plopul negru este unul dintre cei mai populari arbori care pot fi intalniti in padurile de foioase. Acesta are o inaltime de pana la 30 m, tulpina dreapta, coroana larga si mugurii ascutiti, conici, alungiti si cu o culoare brun galbuie. Beneficiile plopului negru constau in numeroasele proprietati medicinale ale lemnului, scoartei si mugurilor, dar in ultima perioada, cercetatorii s-au concentrat mai mult pe efectele terapeutice ale mugurilor.
In Europa, mugurii de plop a aparut pentru prima data in cartea lui John Gerard (1597), care descria utilizarea mugurilor intr-un unguent curativ, cu efecte benefice impotriva inflamatiilor.
In fitoterapie traditionala mugurii de plop erau folositi ca tinctura, infuzie, pulbere sau unguent pentru afectiuni ca: astm, bronsita, tuse, trahee, laringita, durere in gat, gripa, guta si hemoragie pulmonara, ulceratii, hemoroizi, fisuri anale sau inflamatii gutoase si reumatice.
In prezent, antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antidiabetice, antitumorale, hepatoprotectoare si hipouricemice. Prin urmare, toate acestea duc la concluzia ca mugurii de plop negru sunt o sursa importanta de compusi bioactivi responsabili pentru o gama larga de utilizari terapeutice.
Mugurii de pin negru contin o compozitie chimica foarte complexa
Mugurii de plop negru au in compozitia lor ulei esential format di: cadinen, cineol, curcumene, bisabolene, farnesol, alcooli fenilici, acetofenone si humulene. Acestia mai contin si flavonoide, dintre care flavone: crysina, apigenina, tectochryzina etc; flavonoli: galangina, izalpinina, quercetina, camferol etc; flavonone: pinocembrina si pinostrobina, esteri fenolici. De asemenea, mugurii sunt bogati si in salicina, salicortina, salirepozide, derivati benzoici (populina, temuloidina si tremulacina); rezine, alkane, acid fenolic, calcone etc. Asadar, prezinta o compozitie chimica foarte complexa.
Mugurii de plop se recolteaza primavara, de la sfarsitul lunii februarie pana la inceputul lunii aprilie, si se usuca in aer liber, in strat subtire.
Remedii cu muguri de plop negru
-Afectiuni respiratorii
In caz de laringite, bronsite si bronhopneumonii, se poate administra una dintre urmatoarele preparate:
- 3 cani din infuzie pe zi
- 3 cesti de decoct pe zi
- 50 picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, dizolvate intr-o cana de ceai de tei cald
-Afectiuni ale aparatului urogenital
In caz de cistite si metroragii, se poate administra una dintre urmatoarele preparate:
- 3 cani din infuzie pe zi
- 3 cesti de decoct pe zi
- 30 picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, dizolvate intr-o cana de ceai de papadie cald
-Afectiuni inflamatorii
In caz de reumatism, artroze si guta, se poate administra una dintre urmatoarele preparate:
- 3 cani din infuzie pe zi
- 3 cesti de decoct pe zi
*Pentru a evita eventualele reactii adverse la nivelul tubului digestiv, se recomanda folosirea remediilor dupa masa.
-Afectiuni virale
In caz de raceala, gripa si raguseli, se administreaza infuzie sau decoct fierbinte, de trei ori pe zi, cate o cana, dupa masa.
-Infertilitate, frigiditate, tulburari de menopauza, impotenta sexuala, astenie sexuala
In cazul acestor afectiuni, se foloseste tinctura din muguri de plop negru, cate 30 picaturi diluate in putina apa, administrate seara, inainte de culcare.
-Afectiuni ale cavitatii bucale si ORL
In caz de micoze bucale, glosite, faringite si amigdalite, se foloseste infuzia sau decoctul, sub forma de gargara, de 3 ori pe zi. Tot sub forma de gargara se foloseste si tinctura de plop, 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, dizolvate in ceai de musetel sau coada-soricelului. Tratamentul poate continua cu badijonari locale, specifice bolilor respective.
-Afectiuni ale pielii
In caz de dermatite, dermatoze, infectii micotice, stafilococice sau streptococice, dermatitele seboreice ale pielii capului, se fac tamponari sau masaje cu tinctura sau decoct de muguri de plop, pe zona afectata, o data pe zi, seara.
Pentru cancerul de piele, cancerul mamar, eczeme, degeraturi, hemoroizi, fisuri anale, tuberculoza cutanata, arsuri sau rani se recomanda spalaturi si cataplasme cu infuzie sau decoct. Ulterior, acestea se ung cu unguent din muguri de plop negru sau cu extract uleios;
De asemenea, in caz de acnee, foliculite, dermatomicoza, candidoze, actinomicoze si eczeme, se pot face spalaturi si cataplasme cu infuzie din muguri. Pentru reumatism se fac bai locale si cataplasme cu infuzie dupa care se unge cu unguent din muguri de plop negru sau cu extract uleios.
Cum se prepara mugurii de plop
- UNGUENT – 50 g muguri uscati si 100 ml alcool alimentar de 80° se lasa la macerat 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi, iar la final se filtreaza. Plantele strecurate se evapora pe baie de apa, intr-un vas de portelan/email, pana se obtine un extract moale, de consistenta siropoasa. Extractul astfel obtinut se amesteca la cald cu 90 g untura si 10 g lanolina. Dupa racire, daca unguentul este prea tare, se poate inmuia cu putin ulei de floarea-soarelui.
- INFUZIE – La o cana cu apa clocotita se adauga 2 linguri de muguri uscati si maruntiti groscior si se lasa la infuzat 30 minute, apoi care se filtreaza.
- DECOCT – La 500 ml apa se adauga 4 linguri de muguri uscati si maruntiti groscior si se fierb la foc mic, timp de 30 minute (la final, se completeaza apa evaporata). Se filtreaza lichidul inca fierbinte, apoi se indulceste cu miere.
- TINCTURA – Intr-un borcan steril se adauga 20 g de muguri de plop negru uscati si maruntiti groscior si 100 ml alcool alimentar si se lasa la macerat pentru 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 6 zile, pentru o deplina limpezire. Se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu. Se pastreaza in sticlute inchise la culoare si prevazute cu dop picurator.
- EXTRACT ULEIOS – Intr-un vas, se adauga 20 g muguri zdrobiti si 5 ml alcool si se lasa la macerat 24 de ore. La final, se adauga 100 ml ulei de floarea soarelui si se mai lasa la macerat 10 zile.
Vezi si: Ya Bao. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din muguri culesi de la arbusti salbatici
Vezi si: Muguri si ace de pin. Cele mai bune remedii pentru afectiunile respiratorii
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: