21.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Remedii cu bai din plante medicinale

Baile cu plante medicinale reprezinta un procedeu natural de tonifiere, ameliorare sau optimizare a functiilor organismului. Aceasta metoda de terapie consta in introducerea plantelor medicinale sau a extractelor obtinute din acestea, la apa de baie.

Cadura apei si plantele medicinale introduse in baie genereaza o reactie la nivelul intregului organism. Acest lucru se datoreaza pielii, care are o structura complexa, iar temperatura apei duce la dilatarea vaselor de sange si accelerarea circulatiei sanguine. De asemenea, in timpul acestor bai, respiraaia devine frecventa si superficiala, musculatura se relaxeaza, spasmele sunt calmate, procesele inflamatorii se reduc si metabolismul este stimulat.

Iata mai jos cateva remedii cu bai din plante medicinale:

-Bai cu flori de musetel, frunze de frasin, coaja de stejar si pelin – hemoroizi si fisuri anale

Uleiurile volatile din florile de musetel si pelin si substantele active din frunzele de frasin au actiune antiinflamatoare antihemoroidala, antiseptica si emolienta. Substantele active din frunzele de frasin si coaja de stejar, activeaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind vindecarea.

  • Infuzie – se face o infuzie cu cate 2 lingurite din fiecare planta mentionata la 1 litru de apa clocotita, dar si o clisma.
  • Clisma – pentru aceasta se incalzeste o cantitate de ceai egala cu capacitatea unei pompite de caucuic pentru copii. Dupa scaun, se face o toaleta a regiunii anale, apoi se introduce in anus cantitatea de ceai din pompita, aceasta fiind unsa in prealabil, la exterior, cu un unguent pentru hemoroizi. Continutul se reabsoarbe in aproximativ 45 de minute si dupa aceea se introduce in anus un supozitor Hemorzon. Este bine ca temperatura ceaiului sa fie un pic mai mare decat temperatura corpului.
  • Baie de sezut – cantitatea de mare fiind mai mare, se pastreaza procentajul indicat mai sus. Cand apa ajunge la temperatura de 37 grade C, se face baia de sezut, stand in apa 10-15 minute, dupa o toaleta a regiunii anale. Se fac doua bai pe zi, din care una inainte de culcare. Tratamentul cu bai se continua pana la descongestionarea totala a hemoroizilor, uneori chiar la disparitia lor si vindecarea fistulelor anale.

-Bai cu frunze de frasin, de menta, de mesteacan, de nuc, de urzica, de salvie, flori de galbenele, de lavanda, de musetel, muguri de pin, pastai de fasole, coaja de salcie, cimbru si sovarf – reumatism, artroze, nevralgii de origine reumatica, inflamatii articulare, circulatie sanguina deficitara, eczeme

Substantele active din plante produc vasodilatatie periferica, au actiune antireumatica, analgetica, antiinflamatoare si sedativa a sistemului nervos central. Extern au actiune emolienta, antiseptica si reparatorie.

Se ia cate un pachet din fiecare planta, se imparte fiecare pachet in 10 parti egale, se ia a zecea parte din fiecare pachet, se amesteca si rezulta astfel, 10 pachetele de amestecuri. Se dau in clocot3 litri de apa, se rastoarna in apa un pachetel de amestecuri, se fierbe la foc mic timp de 15 minute. La final se strecoara si lichidul se amesteca cu apa din baie care trebuie sa aiba o temperatura de 37 grade C. Se sta in baie15-20 de minute, introdus pana la gat. Se fac 10 bai consecutive, cate una in fiecare zi. Efectul bailor se resimt imediat si se mentine in timp. Uneori efectul apare mai tarziu, iar in cazul cand acesta nu apare, se repeta cura. SE fac doua cure pe an, a cate 10 bai.

-Bai cu flori de musetel sau frunze de menta – nevralgii si afectiuni reumatismale

Substantele active din plante au actiune sedativa si analgetica. Pentru ca efectul sa fie total, temperatura apei trebuie sa fie apropiata de cea a corpului, 37 grade C.

Se prepara o infuzie din – 500 g flori de musetel sau 500 g frunze de menta la 5 litri de apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 15 minute, apoi se strecoara si lichidul rezultat se introduce in apa din baie, care trebuie sa aiba 37 grade C. Se sta in baie 15-20 de minute. Se fac 10-12 bai consecutive, cate una in fiecare zi, de preferinta seara la culcare.

-Bai cu coaja de stejar – alergii medicamentoase, eczeme si urticarii

Substantele active din planta si in special taninul, actioneaza ca astringente, dezinfectante si calmante.

Se face un decoct din 300 g coaja de stejar, la 5 litri de ap; se fierbe 30 de minute la foc mic, se strecoara si lichidul rezultat se toarna in apa din cada, care trebuie sa aiba temperatura de 37 grade C. Se sta in cada circa 15-20 de minute. Se fac 10 bai, cate una in fiecare zi.

-Bai cu faina de castane salbatice – flebite, trombofilite, varice, ulcer varicos, edeme traumatice dupa fracturi

Compusii flavonici continand leucoantocianide, exercita o intensa actiune venotonica. Saponozidele, inclusiv escina, imbunatatesc circulatia sanguina periferica si limfatica, avand o actiune anticoagulanta si descongestiva.

Se prepara un decoct din 800 g faina de castane salbatice la 5 litri de apa, timp de 15 minute. Se strecoara si lichidul rezultat, se amesteca cu apa din cada, care trebuie sa aiba temperatura de 37 grade C. Se sta in cada circa 15-20 de minute. Se fac 10-12 bai, cate una in fiecare zi. Se fac 3 cure pe an.

-Bai cu tarate de grau – urticarii eczeme cronice si reumatism cronic

Complexul de substante din taratele de grau are actiune analgetica, antiinflamatoare si stimulatoare asupra circulatiei sanguine.

Ai nevoie de 1400 g tarate de grau, la 5 litri de apa; se fierbe timp de 30 de minute. Amestecul rezultat se strecoara si se rastoarna in apa din cada. Se sta in cada timp de 25 de minute. Se fac 10-12 bai in cazul reumatismului cronic, iar pentru eczeme si urticarii se continua pana la disparitia acestora.

-Bai cu extract de levantica – hiperhidroza, tulburari de climacterium, tulburari de circulatie periferica

Uleiul volatil si acetatul de linalil au actiune revulsiva si antisudorifica; extractul are si efect sedativ.

Se amesteca 2 linguri cu extract de levantica, procurat de la farmacie, in apa din cada, care trebuie sa aiba temperatura de 37 grade C. Se sta in baie circa 20 de minute. Se fac 10-12 bai, cate una in fiecare zi. Se fac 2-3 cure pe an.

-Bai cu flori de galbenele, de coada soricelului si coada calului – supuratii, ulcer varicos, plagi, rani greu vindecabile

Uleiurile volatile si substantele active din plante au actiune reparatorie si cicatrizanta si de asemenea, activeaza circulatia sangelui in tesuturile cutanate.

Se prepara un decoct din 300 g amestec (cate 100 g din fiecare planta) la 5 litri de apa. Se fierbe la foc mic. Se strecoara si lichidul rezultat, se rastoarna in cada. Se sta in baie circa 20 de minute. Se face cate o baie in fiecare zi. Cura se continua pana la vindecare.

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, trebuie sa respectam urmatorii pasi:

    • baile medicinale se fac numai dupa un prealabil control medical;
    • aceste bai se fac sub forma de cura, deci un numar stabilit de bai, care se repeta la anumite intervale de timp si  se reiau la nevoie;
    • fiecare baie medicinala are un timp indicat, ele pot fi generale (tot corpul), sau partiale (picioare, maini); sunt efectuate in cazi de baie, unde corpul este acoperit total de apa sau in lighiane, in care se scufunda mainile sau picioarele afectate;
    • incaperea in care se face baia, trebuie sa fie incalzita, temperatura fiind cuprinsa intre 21-23 grade celsius, ferita de curentii de aer rece;
    • apa din baia medicinala trebuie sa atinga temperatura indicata in reteta, adica 37 g C, care se verifica cu ajutorul termometrului;
    • baile medicinale se efectueaza, de obicei, seara inainte de culacre, pentru a evita o schimbare brusca de temperatura, si totodata o eventuala transpiratie a corpului, prin care s-ar elimina o parte din principiile active absorbite;
    • inainte de a efectua baia medicinala, se spala corpul printr-o baie calda sau dus, pentru indepartarea de pe piele a substantelor grase si a transpiratiei, acumulate in timpul zilei;
    • la iesirea din baie, se sta 10 minute, inainte de a se sterge corpul cu un prosop moale, prin tamponare usoara;
    • dupa baie este bine sa se stea intins cel putin o ora;
    • perioadele in care se fac baile medicinale sunt, de preferat: vara, toamna la inceput si primavara la sfarsit.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole