7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024

Puterea miraculoasa a sase arbori din Romania

Zonele pline de verdeata si arborii din jurul nostru ofera multe beneficii ecosistemice (absorbtia poluantilor din aer si productia de oxigen, reglarea microclimatului si a curentilor de aer, atenuarea efectelor schimbarilor climatice), dar ne imbunatateste si sanatatea. Pornind de la acest aspect, am facut o mica selectie a arborilor din Romania care ne sar in ajutor atunci cand sanatatea ne joaca feste.

1.Fagul

Fagul este un arbore foarte cunoscut in Romania, fiind folosit foarte des in industria lemnului, dar si in fitoterapie, fiind un excelent remediu impotriva a numeroase afectiuni.

Fagul este indicat in afectiuni dermatologice, afectiuni pulmonare cronice, boli reumatice, dizenterie, diaree, dureri reumatice, febra, guta, litiaza urinara, malarie, paraziti intestinali, negi, veruci, rani greu vindecabile (se pune praf de planta pe locul afectat).

  • In cazul ranilor, se aplica pulbere de frunze uscate, apoi se leaga un pansament sterilizat. Se mai poate prepara si o pasta de cenusa de lemn de fag, ulei de sunatoare si ceai de nalba.
  • In caz de urcior, se fac cataplasme cu infuzie, aplicate pe pleoapa.
    In reumatism, se fac bai de 15 minute cu fiertura de ramuri tinere si frunze de fag.
  • In caz de diaree, dizenterie, se foloseste decoctul din scoarta de fag, cate 2 cani pe zi.
  • In caz de litiaza urinara, se recomanda infuzie din muguri (2 lingurite la o cana cu apa clocotita, infuzate 15 minute, cate 2 cani pe zi).
  • In caz de febra, se recomanda decoctul (o lingurita scoarta maruntita si 2 linguri de scoarta proaspata, la o cana de apa. Se fierbe pana da in clocot, apoi se strecoara si se bea intreaga cantitate, cu inghitituri mici).

2.Salcia

De mii de ani, salcia este folosita pentru alungarea durerilor de tot felul, avand efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, astringente si antireumatismale. Inainte de inventarea aspirinei, se folosea scoarta de salcie, care are acelasi principiu activ, salicina, pentru calmarea durerilor.

De la salcie se foloseste coaja pentru continutul ei bogat in glicoczizi de natura salicilica (salicina si populina), oxalati, tanin, etc. Datorita acestei compozitii chimice, coaja de salcie, sub forma de ceai, are proprietati antinevralgice, folosindu-se in reumatism si guta. Mai are insusirea de a scadea febra, te scapa de guturai, gripa, dureri menstruale, leucoree., ulceratii ale pielii, rani, hemoroizi. Ceaiul se prepara prin decoctie din 10 grame coaja maruntita la 200 grame apa. Din acest ceai se iau 3 linguri pe zi.

3.Mesteacanul

Inca din vechime, mesteacanul era folosit in tratarea multor boli, incat pe drept cuvant i se spunea „arborele vietii”. De la mesteacan se intrebuinteaza frunzele, mugurii, coaja si seva. 

Mesteacanul are proprietati detoxifiante , diuretice, depurative, dezinfectante, antibiotice, cicatrizante, antireumatice, antiinflamatoare, astringente, coleretice, antiulceroase, calculolitice, antifebrilice si sudorifice.

Cercetarile mai noi arata ca spre deosebire de frunze si muguri, seva de mesteacan nu are actiune diuretica, iar mugurii, datorita uleiului volatil pe care-l contin, au proprietati antibiotice.

  • Ceaiul de mesteacan face sa se elimine toxinele din corp, stimuleaza schimburile organice, avand in acelasi timp si o actiune depurativa. Ceaiul este indicat celor care sufera de litiaza renala si urinara.
  • Decoctul din scoarta de mesteacan este indicat mai ales bolnavilor cu friguri intermitente si frisoane;
  • Tinctura din scoarta de mesteacan este eficienta in rani, plagi atone, plagi infectate.
  • Mugurii de mesteacan au proprietati antibiotice si se folosesc sub forma de decoct.
  • Seva de mesetacan obtinuta primavara prin incizii in trunchiul arborelui, este recomandata copiilor slabiti pentru a se intari, are puternice actiuni diuretice, are efecte de stimulare generala a functiilor vitale ale organismului si de dizolvare a calculilor renali.

4.Artarul

Artarul este pretuit pentru seva dulce care se obtine prin crestarea scoartei, dar si pentru efectele terapeutice ale florilor si frunzelor sale.

  • Artarul calmeaza durerile provocate de guta (se foloseste atat intern cat si extern);
  • Fructele sunt astringente, antidiareice;
  • Scoarta este un antidiareic puternic, datorita continutului de tanin. De asemenea, are si efect hemostatic si cicatrizant;
  • Florile si frunzele sunt stimulatoare, tonifiante, mineralizate, depurative eliminand toxinele din sange. fiind indicate in afectiunile cardiace;
  • Siropul de artar este un indulcitor natural, sanatos, care contine peste 20 de compusi benefici sanatatii, printre care si quebecol, o substanta cu puternic efect antioxidant care asigura sistemului imunitar forta de a lupta cu virusurile si radicalii liberi.

Iata in ce afectiuni este indicat: guta, afectiuni cardiace, anemie, anorexie, convalescenta, inflamatii articulare, debilitate, diaree, dizenterie, hemoragii, intepaturi de insecte, rani, dureri diverse (aplicat extern sau intern), reumatism.

5.Ulmul

Ulmul nu este un simplu copac, ci o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru, iar anumiti autori il descrie ca fiind unul dintre cei mai utili arbori din punct de vedere medical.

In scop terapeutic, cel mai des se foloseste scoarta copacului, care are efecte antihemoragice, antidiareice, hemostatice, emoliente, calmante, cicatrizante, depurative, sudorifice, ajuta la eliminarea toxinelor din corp si diminueaza secretiile extern.

  • Anumite studii au scos in evidenta faptul ca preparatele din scoarta de ulm rosu (tinctura) sunt eficiente in diferite forme de cancer. Totusi, nu sunt suficiente dovezi.
  • Ulmul are proprietati tonice, fiind util in tratarea oboselii, stresului, deprimarilor, etc. (tinctura, ceai).
  • Ajuta la curatirea sangelui si a ficatului.
  • Este un „balsam” pentru rani, arsuri, iritatii afectiuni dermatologice. In cazul arsurilor, aplica praf de coaja de ulm direct pe rana pentru cicatrizarea fara urme a arsurilor.
  • Adjuvant in afectiunile respiratorii. Ulmul ajuta la colectarea si eliminarea mucusului in exces localizat la nivelul gatului, ajutand astfel la tratarea laringitei, dar si a durerii de gat si tusei.
  • O alta proprietate a ulmului este aceia de a stimula secretia de mucus din tractul digestiv, mucus ce are rol in prevenirea ulcerului si a refluxului de acid gastric.

6.Stejarul

Stejarul este folosit de multa vreme in scop medicinal pentru proprietatile sale astringente, datorita continutului ridicat in tanin.

Scoarta:

  • Scoarta se intrebuinteaza sub forma de fiertura (2 lingurite la 200 ml apa), in combaterea diareei, avand proprietati antitoxice si antiseptice asupra florei microbiene care a produs deranjamentul stomacal.
  • Scoarta de stejar este eficienta in gastrita hiperacida, ulcer, diaree, enterite si hemoroizi. Se prepara un decoct din 2 lingurite de scoarta marun­ti­ta la o cana (200 ml) cu apa rece. Se fierbe timp de 20-30 mi­nute. Se administreaza cate 2 cani pe zi, intre mese, de preferat nein­dulcit.
  • Scoarta de stejar este utila pentru tratarea hemoroizilor, degeraturilor, trans­piratiei excesive (maini si picioare): decoct din 20-30 g scoarta maruntita la 1 l de apa.
  • Extern, baile de stejar aduc vindecarea in diferite boli de piele, ulceratii, degeraturi, hemoroizi si in transpiratia excesiva a picioarelor si mainilor.

Ghindele:

  • Acestea sunt considerate adevarate elixire de sanatate, da­torita continutului lor bo­gat in proteine, glucide, tani­nuri, uleiuri grase si amidon. De asemenea, acestea contin si quercitina, o substanta activa cu efect antiin­fla­mator, suprimand inmultirea celulelor tumorale si mai joaca si un rol important in controlarea diabetului.
  • Ghindele sunt recomandata in anemii/rahitism. Se prepara un decoct dintr-o lingurita de ghinde prajite si macina­te la o ceasca cu apa. Se fierb timp de 2 mi­nute, apoi se strecoara si se bea cate 2-3 cesti pe zi.
  • Ghindele sunt recomandate in diabetul zaharat.
  • Ghindele sunt recomandate in afectiunile sistemului digestiv.
  • Ghindele sunt eficiente in afectiunile plamanilor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole