Orzul este o super cereala care merita mai multa atentie, mai ales in aceasta perioada. Aceasta cereala se afla in topul celor mai hranitoare alimente din lume, fiind bogat in minerale, vitamine, enzime si antioxidanti. Frunzele de orz verde pot fi consumate sub forma de pulbere/pudra de orz verde, de capsule sau suc, dar se pare ca cel mai usor de asimilat este sub forma de pudra.
Pudra de orz verde se obtine prin evaporarea sucului proaspat de orez verde pana ramane un praf fin si verde. Cu toate ca este bogata in clorofila, vitamine si saruri minerale, pudra de orz verde este mai saraca in enzime decat sucul stors prin presare.
Acest produs este recomandat sa se consume de 3 ori pe zi, prima sa fie dimineata, pe stomacul gol, prin dizolvarea prafului in lichide, de preferat in apa la temperatura camerei sau shake. De asemenea, potrivit dr. Calin Marginean, administrarea a peste 5 lingurite pe zi va va tine departe de medic.
Vezi si: Ceaiul de orz, un anticoagulant si antibacterian excelent
De ce este pudra de orz verde cel mai bun supliment alimentar?
Dupa mai multe studii de specialitate, s-a observat ca orzul verde contine:
- de 250 de ori mai multa vitamina A (retinol) decat salata verde
- de 25 de ori mai mult potasiu decat bananele
- de 23 de ori mai multa biotina decat laptele
- de 22 ori mai mult fier decat spanacul
- de 10 ori mai multa vitamina B1 decat spanacul
- de 11 ori mai mult calciu decat laptele
- de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele
Pe langa substantele enumerate mai sus, orzul verde mai are in compozitia sa si: magneziu, cupru, fosfor, mangan, zinc, beta-caroten, vitaminele B2 si B6, acid folic si acid pantotenic. De asemenea, culoarea verde este data de clorofila (substanta care le permite plantelor sa faca fotosinteza), exact ca si la iarba verde.
Pudra de orz verde – Beneficii pentru sanatate
Aceasta pulbere de orz verde este recomandata in tratarea a numeroase simptome si afectiuni, dar mai ales in prevenirea aparitiei acestora. Mai jos va vom arata doar cateva dintre efectele deja demonstrate prin studii stiintifice:
–Are efect detoxifiant si alcalinizant
Orzul verde este bogat in antioxidanti (mai ales flavonoidele saponarina si lutonarina, dar si isovitexina). Acesti antioxidanti reduc stresul oxidativ si intaresc sistemul imunitar. Totodata, au un efect antiinflamator si de protectie a celulelor, incetinesc procesul de imbatranire si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si a diferitelor forme de cancer.
Orzul verde este cea mai bogata sursa de SOD (superoxid dismutaza), o enzima care elimina poluantii si toxinele din celule si protejeaza organismul impotriva radiatiilor.
Capacitatea sa de detoxifiere este eficienta si in eliminarea metalelor grele daunatoare acumulate, inclusiv a plumbului, care poate cauza tulburari de comportament si de invatare.
Atentie! Din cauza lipsei de alimente verzi din dieta, ph-ul poate deveni acid, favorizand dezvoltarea mai multor boli. De aceea, este recomandat sa incluzi orzul verde in dieta ta, deoarece are rolul de a alcaliniza sangele care poate primi astfel mai mult oxigen, principalul factor de transformare al alimentelor in energie utilizabila.
–Combate anemia si intareste sistemul imunitar
–Pudra de orz verde este bogata in vitnamine si minerale usor de asimilat, ajutand astfel la cresterea rezistentei organismului in fata bolilor.
Acest produs asigura nutritia necesara care este necesara pentru echilibrarea productiei optime de celule imune din organism, reducand riscul de raceli sau gripa.
-Ajuta in afectiunile respiratorii
Datorita capacității sale de a întări sistemul imunitar.
-Ajuta digestia
Datorita continutului bogat in fibre, orzul verde actioneaza ca un probiotic pentru a favoriza bacteriile prietenoase din intestin. Poate fi util in reducerea colitelor, echilibrarea fluidului din intestin si eliminarea toxinelor din corp, stabilizarea echilibrului acid-alcalin din corp.
-Protejeaza impotriva cancerului
Lunasina, o substanta care se regaseste in orz, are un efect anticancerigen si previne in special aparitia cancerului de piele si a cancerului mamar.
-Ajuta la scaderea colesterolului in sange si este benefic in diabetul zaharat
Studiile efectuate, au demonstrat ca dupa doar o perioada de 4 saptamani de administrare a pudrei de avaz verde, colesterolul a scazut, iar cei cu diabet zaharat au inregistrat si ei o scadere a glicemiei. Totodata, consumul orzului verde ajuta si la scaderea in greutate, datorita enzimelor si aminoacizilor din continut, acesta stimuleaza metabolismul grasimilor, reduce senzatia de foame si poate fi de un real ajutor in lupta impotriva kilogramelor si sprijina dezvoltarea masei musculare.
-Este excelent pentru piele si par
Orzul verde este o modalitate naturala de a stimula regenerarea celulelor. Componentele vitale (clorofila, vitamina B, fierul si fitocianina), favorizeaza crearea de celule sangvine, iar acest efect ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire prin regenerarea celulelor imbatranite si ajuta la mentinerea pielii sanatoase si tinere. De asemenea, orzul verde are efect pozitiv asupra parului, combate matreata, caderea parului si incaruntirea timpurie a firelor de par.
Dupa doar o cura de 1-2 saptamani cu pudra de orz verde pe zi se observa o imbunatatire a pielii. Aceasta devine mai curata si mai luminoasa, datorita detoxifierii corpului si reglarii hormonilor. Pentru estomparea petelor si pistruilor se pun seara comprese cu suc de orz verde pe fata.
Precautii si contraindicatii la orz verde:
Efectele secundare ale orzului verde sunt foarte rare. Desi hipersensibilitatea la produsele din orz este asociata cu samanta si nu cu frunzele verzi sau cu lastari, cei care sufera de boala celiaca sau alte sensibilitati la orz ar trebui sa evite consumul sau sa fie precauti. De asemenea, nivelul foarte ridicat al anumitor vitamine si minerale (ex: potasiul, vitamina K si fosfor), nu par potrivite pentru persoanele cu anumite afectiuni (cum ar fi cei care fac dializa) sau care iau medicamente specifice (cum ar fi warfarina sau insulina), deoarece orzul verde poate scadea nivelul glucozei din sange.
Vezi si: Meiul, un super-aliment excelent pentru cei cu intoleranta la gluten
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: