23.5 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Proprietatile deosebite si nestiute ale lucernei

Lucerna este originara din sud-vestul Asiei si era deja cunoscuta inca din anii 500 i.Hr. ca hrana pentru cai. Arabii au raspandit planta in Spania, iar in secolul al XVIII-lea, calugarii manastirii Ebrach din Franconia au introdus cultivarea lucernei. Aceasta este folosita de secole pentru tratarea organismului uman, fiind un aliment din ce in ce mai cautat, mai ale sub forma de germeni. Iata ce proprietati deosebite are lucerna.

Lucerna are numeroase beneficii pentru sanatate

Lucerna sau, dupa cum i-au spus arabii, alfalfa, este plina de ingrediente importante pentru om, care pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii. Din acest motiv, lucerna se gaseste din ce in ce mai mai in suplimentele alimentare sau in homeopatie. Este plina de vitamine valoroase si este deosebit de potrivita ca sursa de proteine vegetale.

Aceasta planta contine: Vitaminele A, B1, B6, C, E și K. Are un continut mare de magneziu, fier, potasiu, calciu, zinc si fosfat. Aminoacizii esentiali din lucerna sunt triptofan si tirozina. Mai contine fitochimici si antioxidanti, care servesc sanatatii cantitati mari de clorofila.

Multe studii au ramas impresionate de nivelul ridicat de saponina din lucerna. Acestea sunt benefice in special pentru intestine, deoarece bacteriile sunt deosebit de multe aici. Un intestin sanatos este una dintre factorii esentiali pentru un sistem imunitar puternic.

Saponinele din planta sunt capabile sa reduca toxinele din intestin, sa elimine ciupercile, bacteriile deunetoare si virusii, pot stimula cresterea bacteriilor ssnstoase.

Un alt ingredient util din lucerna este coumestrol. Aceste este un hormon pe baza de plante care are o asa-numita activitate estrogenica si, prin urmare, poate avea un efect pozitiv asupra simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile de noapte.

Consumul regulat de lucerna previne dezvoltarea bolilor de tiroida

Germenii de lucerna contin peptide speciale care sunt similare cu hormonii tiroidieni. Asadar, se presupune ca un consum regulat de germeni de lucerna poate preveni dezvoltarea bolilor tiroidiene.

Germenii de grau se pot cultiva cu usurinta acasa. Iata cum. Aveti nevoie de 1 – 3 linguri de seminte de lucerna. Spalati-le bine si lasati-le cateva ore in apa. Le scurgeti bine de apa apoi si le lasati la incoltit. Intre 3 si 6 zile lastarii incoltesc. In aceste zile, pana incoltesc este bine sa fie udate zilnic cu stripitoare mica sau prin sita.

Jumatate de ceasca de germeni de lucerna este suficient pentru a obtine lastari pentru o saptamana intreaga. Germenii sunt foarte alcalinizanti, se recomanda un consum constant, vreme indelungata, daca vreti sa obtineti schimbarea in bine a starii de sanatate.

Germenii cresc energia si dau un sistem imunitar mai fortificat, iar prin mineralele continute, sprijina sanatatea dintilor si a oaselor la copil si adult. Lucerna poate fi disponibila si sub forma de sucuri, ceai, pulbere sau capsule. Frunzele plantei pot fi de asemenea mixate si consumate ca un suc.

Utilizari ale lucernei pentru sanatatea omului:

  • Medicina traditionala chineza foloseste frunzele sau lastarii de lucrena ca remediu pentru diverse probleme digestive;
  • Decoctul din frunzele mature sunt folosite ca diuretic, ca un mijloc de eliminare a apei din organism;
  • Un amestec de frunze de lucerna si seminte zdrobite se poate utiliza ca si compresa, in caz de artrita si dureri de oase;
  • Consumul de lucerna poate ajuta si la reglarea glicemiei, la ameliorarea depresiei, la reducerea stresului, la imbunatatirea circulatiei intestinale si la intarirea pielii si a muschilor;
  • Decocturile foarte puternice ale frunzelor de lucerna pot regla nivelul hormonului feminin si pot stimula menstruatia;
  • In medicina ayurvedica frunzele si germenii de lucerna sunt folosite ca remediu pentru indigestie, germenii sunt de asemenea folositi pentru a ajuta oamenii bolnavi sa se recupereze si sa-si intareasca sistemul imunitar;
  • In medicina naturista, aceasta planta este utilizata ca laxativ si pentru a induce varsaturi;
  • Unguentele cu lucerna sunt utilizate impotriva reumatismului articular;
  • Saponinele continute in planta au un efect puternic impotriva ciupercilor pielii, si in mod special impotriva piciorului de atlet. Utilizati in baile de picioare sau in creme sau unguente pentru picioare. Pentru a face acest lucru, stoarceti sucul din planta medicinala si puneti-l intr-un unguent sau in baia de picioare;
  • Este cunoscuta in medicina populara ca un bun curativ al sangelui, opreste sangerarea, inhiba inflamatiile, scade febra, ajuta impotriva pietrelor la rinichi, regleaza colesterolul, creste apetitul;

Vezi si: Sulfina, planta care scade inflamatiile din corp

Cum sa iti iei zilnic o portie sanatoasa de elemente atomice

Atentie!!! Consumul excesiv de lucerna poate duce la simptome bolii inflamatorii cronice lupus sau la simptome de anemie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole